Παρασκευή 12 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνεχείς μεθοδεύσεις για μόνιμη συμπίεση των μισθών των εργαζομένων

Πατώντας στο ενισχυμένο αντεργατικό οπλοστάσιο, ο ΣΕΒ ζητά πλήρη κατάργηση των προσαυξήσεων στον κατώτατο μισθό με τις τριετίες

Απάντηση δίνει η πάλη των εργαζομένων για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους και την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων
Απάντηση δίνει η πάλη των εργαζομένων για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους και την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων
Δίχως σταματημό συνεχίζονται και στη... «μεταμνημονιακή περίοδο» οι αντεργατικές συμπαιγνίες και μεθοδεύσεις των εργοδοτικών ενώσεων μαζί με τις κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, με στόχο τη μόνιμη συμπίεση των μισθών των εργαζομένων, για τη θωράκιση των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Πατώντας στο έδαφος του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου, που διαμόρφωσαν και βάθυναν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τον εμβληματικό μνημονιακό νόμο Βρούτση (νόμος 4172/2013), τον οποίο διατήρησε άθικτο και ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας τον πλέον... νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ζητά την ακύρωση εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, με την οποία προβλέπεται μερική προσαύξηση του νέου κατώτατου μισθού από 1/2/2019, ειδικά σε ό,τι αφορά το σκέλος της προσαύξησης με βάση την προϋπηρεσία των μισθωτών (τριετίες). Η εν λόγω προσφυγή θα εκδικαστεί στις 8/10/2019.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ από την πρώτη στιγμή είχε αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, όσον αφορά στο σκέλος των τριετιών, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τους νόμους 4093/2012 και 4172/2013 και ειδικότερα τη διάταξη όπου ο κατώτατος μισθός ορίζεται ως «μοναδιαία αξία (ποσό) αναφοράς».

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο προβάλλει σήμερα ο ΣΕΒ αυτές τις αντεργατικές αξιώσεις, πέρα από την επίμαχη εγκύκλιο, είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανέγγιχτη και τη διάταξη του μνημονιακού νόμου 4093/2012 που προβλέπει το «πάγωμα» των τριετιών από το Φλεβάρη του 2012 και μετά και μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%.

Τι σημαίνει το τσεκούρωμα και το πάγωμα των τριετιών

Μέχρι την ψήφιση του παραπάνω νόμου, για τους υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό, για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας, υπήρχε προσαύξηση του μισθού τους κατά 10% και μέχρι τρεις τριετίες (προϋπηρεσία 9 ετών). Η συνολική προσαύξηση επομένως έφτανε το 30% επί του κατώτερου μισθού.

Αντίστοιχα για τους εργατοτεχνίτες, η προσαύξηση επί του κατώτατου ημερομισθίου, για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας ήταν 5% και μέχρι έξι τριετίες, δηλαδή 30% για τα 18 χρόνια προϋπηρεσίας.

Με τον νόμο 4093/2012, τον οποίο διατήρησε άθικτο και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δεν λαμβάνουν πλέον καμιά προσαύξηση στο μισθό τους για το χρόνο που εργάζονται μετά τον Φλεβάρη του 2012.

Ετσι, αν ένας εργαζόμενος με μισθό είχε συμπληρώσει μία τριετία τον Φλεβάρη του 2012, μέχρι σήμερα (2019) έχει χάσει δύο τουλάχιστον τριετίες, δηλαδή έχει απώλεια 20% επί του μισθού του. Οσοι μάλιστα μισθωτοί ανέλαβαν εργασία μετά τον Φλεβάρη του 2012, μέχρι σήμερα δεν δικαιούνται καμία προσαύξηση προϋπηρεσίας στον κατώτατο μισθό, καθώς οι τριετίες, σύμφωνα με τον 4093/2012, παραμένουν «παγωμένες»...

Αυτόν τον νόμο διατήρησε σε πλήρη ισχύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατήρησε και για 4 χρόνια το αίσχος των 586 ευρώ και τον «υποκατώτατο» για τους νέους κάτω των 25 ετών. Επιπλέον, άφησε ανέγγιχτο και τον νόμο 4172/2013, με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ορίζεται ως «μοναδιαία αξία (ποσό) αναφοράς» και τον οποίο και αυτόν αξιοποιεί για να προβάλει τις αξιώσεις του ο ΣΕΒ.

Εφαλτήριο των νέων αξιώσεων του κεφαλαίου η διατήρηση όλου του αντεργατικού πλαισίου

Με άλλα λόγια, οι νέες αντεργατικές αξιώσεις των βιομηχάνων, οι οποίοι πλέον έχουν και απευθείας τον δικό τους άνθρωπο στην κυβέρνηση - ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Α. Σκέρτσος, είναι πλέον υφυπουργός Συντονισμού της κυβέρνησης ΝΔ - μόνο από τον ουρανό δεν πέφτουν...

Πατούν σε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που διατήρησε και ενίσχυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ταυτόχρονα απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες τη διεκδίκηση εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων για κατάργηση των αντεργατικών νόμων, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, πλήρη επαναφορά των τριετιών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Με «τυρί στη φάκα», εξάλλου, μερικές δεκάδες ευρώ αύξηση στον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε και στην ενεργοποίηση των διατάξεων του ν. 4172/2013 για τον κατώτατο μισθό, με βάση τις οποίες καταργούνται μόνιμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του, ο οποίος θα γίνεται με απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικό, εξάλλου, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την ενίσχυση της εργοδοσίας, είναι και το στοιχείο που καταγράφεται στην προσφυγή του ΣΕΒ, σύμφωνα με το οποίο, στις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους, το 77%, δηλαδή 315.610 εργαζόμενοι σε σύνολο 409.162, αμείβονται με τον κατώτατο μισθό...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μούφα» τριετίες αντί για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς(2024-01-03 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από τις τριετίες και τις Συλλογικές Συμβάσεις!(2019-10-09 00:00:00.0)
Προσφεύγει στο ΣτΕ για τις τριετίες του κατώτατου μισθού(2019-07-10 00:00:00.0)
Πάνω στο άθικτο μνημονιακό οπλοστάσιο προετοιμάζονται τα επόμενα χτυπήματα(2019-03-02 00:00:00.0)
Σμπαραλιάζουν το 8ωρο και το συνεχές ωράριο(2012-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ