Παρασκευή 12 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Απαντά στην ανάπτυξη εξοπλισμών στη Νότια Κορέα

Συνεχίζεται η σταδιακή παράδοση των 40 αμερικανικών μαχητικών «F-35» στη Νότια Κορέα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Η Βόρεια Κορέα θα «αναγκαστεί» να προχωρήσει στην ανάπτυξη και δοκιμή «ειδικών όπλων» ως απάντηση στην αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών «F-35» από τη Νότια Κορέα. Αυτή η απάντηση του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ ήρθε χτες, λίγες μόλις μέρες μετά τη «συμβολική» και πρωτοφανή συνάντηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε Ιν στα σύνορα Νότιας και Βόρειας Κορέας, που υποτίθεται ότι ήταν «σημάδι προσέγγισης».

Η νέα όξυνση και η ένταση της στρατιωτικοποίησης στην Κορεατική Χερσόνησο δείχνουν πως τα παζάρια μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κ.λπ.) είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ όλοι «παίρνουν τα μέτρα τους» για να επιβάλουν την ισχύ τους όποτε «χρειαστεί».

Η Νότια Κορέα έχει συμφωνήσει από το 2014 την αγορά 40 μαχητικών «F-35» από την αμερικανική «Lockheed Martin» έως το 2021, τα δύο πρώτα από τα οποία παραδόθηκαν τον περασμένο Μάρτη, ενώ άλλα δύο αναμένονται μέσα στον Ιούλη.

Σε μια ηχηρή αντίδραση, στέλεχος του Ινστιτούτου Αμερικανικών Μελετών του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCN ότι οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας είναι «αναίσχυντοι και αξιολύπητοι», που από τη μια «μιλούν δυνατά για τη συμφιλίωση και τη συνεργασία μεταξύ του Βορρά και του Νότου» ενώ συνεχίζουν να αγοράζουν όπλα από τις ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παράδοση των "F-35", που αποκαλείται και "αόρατο θανατηφόρο όπλο", αποσκοπεί στην εξασφάλιση στρατιωτικής υπεροχής προς τις γειτονικές χώρες της περιοχής και ειδικότερα να ανοίξει μια "πύλη" για εισβολή στο Βορρά σε περιόδους έκτακτης ανάγκης στην Κορεατική Χερσόνησο», ανέφερε η δήλωση του ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας.

«Από την πλευρά μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αναπτύξουμε και να δοκιμάσουμε ειδικά όπλα για να καταστρέψουμε εντελώς τα θανατηφόρα όπλα που ενισχύονται στη Νότια Κορέα», πρόσθεσε, καλώντας τη Νότια Κορέα να εγκαταλείψει «πρωτύτερες αυταπάτες» για βελτίωση των σχέσεων. Η Σεούλ γνωρίζει ότι η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών αποτελεί «υπερβολικά επικίνδυνη ενέργεια» που αυξάνει τις στρατιωτικές εντάσεις, προειδοποιεί η βορειοκορεατική ηγεσία.

Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση δεν αντέδρασε στις δηλώσεις από τη Βόρεια Κορέα, ωστόσο σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωναν πως η μεταφορά των «F-35» θα συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί και 10 από τα 40 μαχητικά αεροσκάφη θα παραδοθούν έως τα τέλη του χρόνου.

Η αντίδραση της Βόρειας Κορέας, που δεν στρέφεται απευθείας και ονομαστικά κατά των ΗΠΑ, ενδέχεται να αξιοποιηθεί στο ευρύτερο παζάρι «όλων με όλους». Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη συνάντηση Κιμ - Τραμπ στα σύνορα είχε συμφωνηθεί τα δύο κράτη να συστήσουν δύο ομάδες εργασίας, οι συνομιλίες των οποίων θα ξεκινούσαν στα μέσα ή τέλη Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ