Παρασκευή 12 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση για τον πρέσβη και στο βάθος «παζάρι»

Νέες αντιδράσεις πυροδότησε η παραίτηση του Κ. Ντάροκ μετά τη διαμάχη του με τον Αμερικανό Πρόεδρο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σφοδρή κριτική από βουλευτές του κόμματός του, επειδή «άδειασε» τον Βρετανό πρέσβη στις ΗΠΑ και οδήγησε στην παραίτησή του, δέχεται ο υποψήφιος για την προεδρία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της χώρας, Μπόρις Τζόνσον. Εντονα αντέδρασαν και οι Εργατικοί, σημειώνοντας ότι «ο Μπόρις Τζόνσον συμπεριφέρεται ουσιαστικά σαν το κοροϊδάκι του Ντόναλντ Τραμπ και το κάνει αυτό επειδή ποντάρει σαφώς σε μια εμπορική συμφωνία ξεπουλήματος και βάζει τον εαυτό του ενέχυρο στον Αμερικανό Πρόεδρο».

Μετά τις διαρροές διπλωματικών σημειωμάτων όπου ο πρέσβης Κιμ Ντάροκ εκφραζόταν αρνητικά για την αμερικανική κυβέρνηση και τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και τις έντονες αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον, ο Μπ. Τζόνσον αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα τον διατηρήσει στη θέση του, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι σχέσεις Βρετανίας - ΗΠΑ είναι «εξαιρετικής σημασίας».

Ο Μπ. Τζόνσον αρνούμενος να υποστηρίξει τον Κ. Ντάροκ στη διαμάχη του με τον Ντ. Τραμπ «πέταξε αυτόν τον εξαιρετικό διπλωμάτη στα σκυλιά για να εξυπηρετήσει τα δικά του προσωπικά συμφέροντα», δήλωσε ο Συντηρητικός υφυπουργός Εξωτερικών, Αλαν Ντάνκαν.

Αντίστοιχα εκφράστηκαν και πολλοί Τόρις βουλευτές, ενώ υπό το φόβο να χάσει την ηγεσία των Τόρις ο Μπ. Τζόνσον - που θεωρείται φαβορί έναντι του Τζέρεμι Χαντ - προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Χαρακτήρισε τον Ντάροκ «εξαιρετικό διπλωμάτη», ενώ «όποιος έκανε την διαρροή των εγγράφων προσέφερε πολύ κακή υπηρεσία στους δημόσιους λειτουργούς μας, σε ανθρώπους που δίνουν τις αμερόληπτες συμβουλές στους υπουργούς».

Η διαρροή των διπλωματικών σημειωμάτων ενόψει Brexit - όπου βασική επιδίωξη της Μεγάλης Βρετανίας είναι η υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ - ενδεχομένως να στοχεύει στο να επιβαρύνει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, αλλά και την ήδη δύσκολη διαδικασία του Brexit. Τη Δευτέρα ο Κ. Ντάροκ απομακρύνθηκε από τη συνάντηση του Βρετανού υπουργού Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, με την κόρη και σύμβουλο του Τραμπ, Ιβάνκα, στον Λευκό Οίκο. Στη συνέχεια, αναβλήθηκε αιφνιδιαστικά η προγραμματισμένη συνάντηση του Λ. Φοξ με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος. Βρετανικές και αμερικανικές κυβερνητικές πηγές απέδωσαν την ακύρωση της συνάντησης στο «βεβαρυμένο πρόγραμμα» του Γ. Ρος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή, ο Λ. Φοξ δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν μια βαθιά, μακρόχρονη σχέση με έναν ισχυρό και μακροχρόνιο δεσμό και σε πολλά επίπεδα της κοινωνίας μας, του πολιτισμού και της οικονομίας μας η συνεργασία μας είναι στενότερη από αυτή άλλων χωρών».

Κι ενώ συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων για την ηγεσία των Τόρις, με τον Τζόνσον να μην αποκλείει το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία, οι κυβερνητικές υπηρεσίες της Βόρειας Ιρλανδίας προειδοποίησαν ότι μια άτακτη έξοδος από την ΕΕ θα έχει «βαθύ και μακρόχρονο αντίκτυπο στην οικονομία της περιοχής» και θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια 40.000 θέσεων εργασίας. Οι εξαγωγές της περιοχής προς τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμα και κατά 19%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ