Τρίτη 9 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλαγή σκυτάλης στον αντιλαϊκό κατήφορο

Copyright 2019 The Associated

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, ορκίστηκε χτες το μεσημέρι ο νέος πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ερμηνεύοντας τη λαϊκή ψήφο ως «πράσινο φως» για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής από εκεί που την άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ταχύτερη προώθηση αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός μάς έδωσε μια ισχυρή εντολή να αλλάξουμε την Ελλάδα. Την εντολή αυτή θα την τιμήσουμε στο ακέραιο. Από σήμερα ξεκινάει σκληρή δουλειά και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Μετά την ορκωμοσία ο Κυρ. Μητσοτάκης πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο Αλ. Τσίπρας και του παρέδωσε τη σκυτάλη.

Αργότερα χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης (βλ. διπλανή στήλη), η οποία σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από δοκιμασμένα στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής στελέχη, που επανέρχονται τώρα «ξεπλυμένα» από τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο προγραμματίζεται να ορκιστεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ενώ ακολουθεί η παράδοση - παραλαβή στα υπουργεία. Αύριο Τετάρτη θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή. Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα είπε χτες ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, η ΝΔ θα προτείνει για πρόεδρο της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κων. Τασούλα.

Στις 17 Ιούλη, την άλλη Τετάρτη, «ανοίγουν» οι εργασίες της Βουλής, όπως άλλωστε προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επομένη η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει νέο πρόεδρο και αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου, με προεδρεύοντα, έως την εκλογή του νέου, έναν από τους αντιπροέδρους της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, διαδικασία που θα πρέπει να διεξαχθεί σε τρεις μέρες και να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Ημερομηνία της πρώτης συνεδρίασης για τις προγραμματικές δηλώσεις, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί από την πλευρά της ΝΔ, εκτιμάται η Παρασκευή 19 Ιούλη.

Στόχος της ΝΔ είναι από τις 22 Ιούλη να ξεκινήσει το νομοθετικό της έργο, ενώ το πρώτο νομοσχέδιο, σύμφωνα με όσα έλεγε προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, θα αφορά τις παραπέρα αντιδραστικές προσαρμογές στην «οργάνωση του κράτους», για την «κυβερνησιμότητα των δήμων», την αλλαγή του εκλογικού νόμου, «τροποποιήσεις» στον Ποινικό Κώδικα με αναθεώρηση διατάξεων για τη «διαδικασία αποφυλακίσεων», τις «διαδικασίες των αδειών», ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Τέλος, τον Αύγουστο αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο με τις περιβόητες φοροελαφρύνσεις, οι οποίες αφορούν στην ουσία τους τους επιχειρηματικούς ομίλους και θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού, στο όνομα της «ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ