Τρίτη 9 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» λένε οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Τη βεβαιότητά τους ότι η κυβέρνηση ΝΔ θα συνεχίσει στα χνάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν φορείς του κεφαλαίου, που παράλληλα υπενθυμίζουν τις απαιτήσεις του για την επόμενη μέρα

MotionTeam

Τη βεβαιότητα και την προσδοκία τους ότι και η κυβέρνηση ΝΔ θα υλοποιήσει το ταχύτερο δυνατό τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» και αναδιαρθρώσεις από εκεί που τις αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έως χτες «αποθέωναν» για το αντιλαϊκό της έργο, έδωσαν χτες με ανακοινώσεις τους μια σειρά από ενώσεις και φορείς του κεφαλαίου, στέλνοντας - μαζί και με τη χτεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ για τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις - μήνυμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ο πρώην ΣΒΒΕ, που αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε «κατηγορηθεί» για τις πολύ στενές σχέσεις που ανέπτυξε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), ο πρόεδρός του Αθ. Σαββάκης, σε επιστολή του προς τον νέο πρωθυπουργό, τον συγχαίρει για την καθαρή νίκη του και χαιρετίζει, εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου της ελληνικής περιφέρειας, «με ιδιαίτερη ικανοποίηση» την εκλογή του.

Ο Αθ. Σαββάκης τονίζει ότι ο ΣΒΕ «προσβλέπει στην ταχύτατη ανάληψη πρωτοβουλιών από το κυβερνητικό επιτελείο, που θα συντελέσουν στην απεμπλοκή της χώρας από παρωχημένες δομές και νοοτροπίες, που εντέλει καθηλώνουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας», για την παραπέρα προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΒΕ υπογραμμίζει ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος της ελληνικής περιφέρειας υιοθετεί πλήρως και υποστηρίζει συνολικά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης», προσθέτοντας πως «η προηγούμενη εμπειρία του νέου πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και οι συγκροτημένες θέσεις του δημιουργούν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα, με μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος, με δικαιότερο και ευνοϊκότερο φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, με φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και με προϋποθέσεις δημιουργίας νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ξανά ορισμένες από τις βασικές απαιτήσεις των βιομηχάνων.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΒΕ στέλνει πάντως μήνυμα ότι «αναμένει το γρηγορότερο δυνατόν από τη νέα κυβέρνηση αποφάσεις για την έμπρακτη υποστήριξη της βιομηχανίας και τη θεσμοθέτηση φιλικού και ευέλικτου περιβάλλοντος δραστηριοποίησης».

Τονίζει, δε, ότι ως ΣΒΕ «με τεκμηριωμένο και επιστημονικό τρόπο, είναι πρόθυμος να συνδράμει στο δύσκολο έργο της νέας κυβέρνησης»...

Θυμίζουμε άλλωστε πως ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ελλάδας, την περασμένη βδομάδα, ενόψει και του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, «θύμιζε» ξανά τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων που εκπροσωπεί, λέγοντας πως χρειάζονται νέες παρεμβάσεις με «άμεσο αποτέλεσμα στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων», συγκαταλέγοντας σε αυτές την παραπέρα μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» και τον «εξορθολογισμό» στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, μειώσεις δηλαδή ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία καθώς και των φόρων στα κέρδη, νέες υπεραποσβέσεις για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας σε δύο έτη και περαιτέρω αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 200%, με στόχο την «αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων», μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μέση και υψηλή τάση για βιομηχανική χρήση στο 50% της σημερινής τιμής, για ακόμα φτηνότερο ρεύμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, τροποποίηση του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στα βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, επέκταση του χρόνου μεταφοράς ζημιών των επιχειρήσεων από πέντε σε 15 έτη κ.ά.

«Ελπίδες και αιτήματα» για την επόμενη μέρα

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, αναφορικά με το τι ζητάει η «αγορά» από τη νέα κυβέρνηση, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «οι κάλπες ανέδειξαν μια νέα κυβέρνηση, με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δυνατότητα να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος», συμπληρώνοντας πως «οι προσδοκίες της κοινωνίας και των επιχειρήσεων είναι υψηλές» και ότι τα στελέχη της νέας κυβέρνησης «γνωρίζουν ήδη ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να κινητοποιηθούν νέες επενδύσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την οριστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση».

Παράλληλα, θέτοντας και εκείνος τα «θέλω» του επιχειρηματικού κόσμου σημείωσε πως «ελπίδα και αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας είναι η νέα κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ισχυρή εντολή των πολιτών, για να ασκήσει μια συνεπή και σταθερή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική με καθαρό αναπτυξιακό πρόσημο, για να δώσει λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης της ανάπτυξης, για να εφαρμόσει περισσότερο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, στο ασφαλιστικό σύστημα, στην Παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια».

Ενώ δίνοντας και το στίγμα της διακομματικής «συναίνεσης» πάνω στο κοινό έτσι κι αλλιώς «πρόγραμμα» που διαμορφώνουν οι απαιτήσεις των επιχειρηματιών, πρόσθεσε πως «ελπίδα και αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου, τόσο από τη νέα κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι να υπηρετήσουν την ανάγκη για μια νέα, υγιή πολιτική κουλτούρα. Μια κουλτούρα που στηρίζεται στην κοινή λογική, στην υπευθυνότητα, στη νηφαλιότητα, στη συναίνεση και τη συνεννόηση για την προώθηση εθνικής σημασίας πολιτικών», κάνοντας λόγο για «μια νέα κανονικότητα».

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχηματισμό κυβέρνησης «καθώς αποφύγαμε το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών», σημείωσε ότι «οι άνθρωποι της αγοράς περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση την εφαρμογή του προγράμματός της και κυρίως τα μέτρα που θα λάβει για την έμπρακτη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Η μείωση της φορολογίας και των εισφορών, η πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου, η ενίσχυση της ασφάλειας, πρέπει να είναι στα πρώτα μέτρα αυτής της κυβέρνησης» και τόνισε πως «πλέον περιμένουμε να δούμε έργα» για την «ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας».

Για «σαφείς και αναγκαίες» προτεραιότητες έκανε λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αν. Καπνοπώλης, επισημαίνοντας «πως είναι απαραίτητη η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ως προϋπόθεση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τόσο των επιχειρήσεων όσο και της ελληνικής οικονομίας», καθώς και ότι «απαιτείται η εφαρμογή μιας νέας εθνικής πολιτικής για τη μεταποίηση - με ενίσχυση δυναμικών κλάδων, πολιτικές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και νέα στρατηγική για τη χρηματοδότηση επενδύσεων - αλλά και συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας: Ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την εξωστρέφεια και την πρόσβαση στην καινοτομία». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΒΕΘ σημείωσε πως «βασικό ζητούμενο είναι η εξυγίανση και η βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Χωρίς υγιείς τράπεζες, χωρίς νέες πιστώσεις, χωρίς ανταγωνιστικά επιτόκια, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη», υπογραμμίζοντας πως «το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης... Αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου είναι ο εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών, που σήμερα επιβαρύνουν δυσανάλογα το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, καθώς και η θέσπιση πλήρους φοροαπαλλαγής για την ιδιωτική ασφάλιση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ