Τρίτη 9 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Θερμά λόγια για τις «ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά»

Από τη χτεσινή επίσκεψη των Αμερικανών αξιωματούχων στη Σούδα
Από τη χτεσινή επίσκεψη των Αμερικανών αξιωματούχων στη Σούδα
«Τα θερμότερα συγχαρητήρια στο λαό της Ελλάδας για τις εθνικές εκλογές και στον Κυρ. Μητσοτάκη για τη νίκη της ΝΔ. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του, ως επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας».

Αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, προς τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, με μήνυμά του στο διαδίκτυο, επιβεβαιώνοντας ότι η ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ θα έχει συνέχεια και με κυβέρνηση ΝΔ, πάνω στη μεγάλη «παρακαταθήκη» της επικίνδυνης εμπλοκής που αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εκ μέρους της ΝΔ ανέλαβε να απαντήσει ο μέχρι πρότινος τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος: «Πολλές ευχαριστίες Τζεφ. Οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι λαμπρές. Η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και όλους τους συμμάχους και τους εταίρους μας αποτελεί ένα βήμα για μια ασφαλέστερη και πιο ευημερούσα περιοχή», έγραψε στο διαδίκτυο.

Ανταπάντησε ο πρέσβης: «Συγχαρητήρια Γιώργο. Μεγάλα σχέδια (υπάρχουν) και στην αμερικανική πλευρά, για να αξιοποιήσουμε τη δυναμική και τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά».

Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με δήλωση εκπροσώπου του στο «Open» και στην ιστοσελίδα «Hellas Journal», σημείωσε πως: «Οι ΗΠΑ συγχαίρουν το λαό της Ελλάδας και το νέο Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους μας και προσβλέπουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τη νέα κυβέρνηση και τον εκλεγέντα πρωθυπουργό Μητσοτάκη, για να αυξήσουμε την περιφερειακή σταθερότητα, να ενισχύσουμε το διμερές εμπόριο και να διαφοροποιήσουμε τις περιφερειακές ενεργειακές επιλογές. Θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για το ευρύ φάσμα των θεμάτων της κοινής μας παγκόσμιας ατζέντας, καθώς κοιτάμε μπροστά στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο στην Αθήνα».

Τα «θερμά του συγχαρητήρια» στον Κυρ. Μητσοτάκη εξέφρασε και ο Ν. Μπακατσέλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «σε αυτήν τη νέα αφετηρία, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο θα παραμείνει αρωγός σε κάθε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και θα συνεχίσει να θωρακίζει τις επιχειρηματικές και εμπορικές ελληνο-αμερικανικές σχέσεις».

«Θερμά συγχαρητήρια» απέστειλε και η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν - Αμπα. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου επικοινώνησε με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη. Συζήτησε τις διμερείς σχέσεις και του ευχήθηκε «κάθε επιτυχία». Ο Ισραηλινός συνομίλησε επίσης με τον Αλ. Τσίπρα και τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που κατέλαβε για την προώθηση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Ούτε μια μέρα χαμένη και στην εμπλοκή

Την ίδια ώρα, ούτε μια μέρα δεν πάει χαμένη και σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των σχεδιασμών τους, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνει και η περατζάδα αξιωματούχων των ΗΠΑ και Ισραήλ, που συνεχίστηκε χτες.

Συγκεκριμένα, στη χώρα κατέφτασε χτες ο Ντ. Χάρις, πρόεδρος της πανίσχυρης οργάνωσης «American Jewish Committee», με την οποία είχε καλλιεργήσει άριστες σχέσεις η προηγούμενη κυβέρνηση και διαδοχικά οι υπουργοί της των Εξωτερικών. Με το που πάτησε το πόδι του εδώ, χαρακτήρισε την Ελλάδα «εταίρο - κλειδί» των ΗΠΑ, Ισραήλ και ΝΑΤΟ.

Κατέφτασαν επίσης στη Σούδα ο γερουσιαστής Τ. Ντόιτς, πρόεδρος της υποεπιτροπής της Γερουσίας που εστιάζει σε θέματα Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής και Διεθνούς Τρομοκρατίας, και ο γερουσιαστής Γκ. Μπιλιράλης, μαζί και με άλλα στελέχη από τις ΗΠΑ, ερχόμενοι από ταξίδι τους στο Ισραήλ, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκαν και με τον Μπ. Νετανιάχου. Αλλωστε, φέρονται να πραγματοποιούν «επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», ζώνη όπου εστιάζει ο ευρωατλαντικός παράγοντας, θέλοντας να αποτρέψει - και με ενίσχυση της στρατιωτικής του παρουσίας - την παραπέρα διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ο πρέσβης Πάιατ τούς υποδέχτηκε στην Ελλάδα, στέλνοντάς τους μήνυμα ότι «αυτή είναι μια στιγμή μοναδικής ευκαιρίας στη διμερή μας σχέση με την Ελλάδα, και η Σούδα είναι η ναυαρχίδα της συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας»...

Τους υποδέχτηκε και ο Α/ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρ. Χριστοδούλου, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Σούδας, όπου επισήμως «συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ