Τρίτη 9 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευχαριστούν τον ΣΥΡΙΖΑ, υποδέχονται με «προσδοκίες» τη ΝΔ

Συνεχίστηκαν και χτες από αξιωματούχους της ΕΕ και ξένους ηγέτες τα συγχαρητήρια στον πρόεδρο της ΝΔ και νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι παράλληλα δηλώνουν βέβαιοι ότι η νέα κυβέρνηση θα «τρέξει» στον ίδιο δρόμο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την οποία και ευχαριστούν για τις μεγάλες υπηρεσίες της στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των διαφόρων κοινών προκλήσεων, όπως το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, η παράνομη μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και, τέλος, ο εκσυγχρονισμός των οικονομιών μας», σημειώνει στο γράμμα του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας ότι «ανυπομονεί να καλωσορίσει» τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Συμβούλιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ,όπως δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, «προσβλέπει σε μια στενή φιλική συνεργασία μαζί του, όπως αναλογεί στην ελληνογερμανική φιλία και στην εταιρική σχέση». Ερωτηθείς για τις προσδοκίες από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο Ζάιμπερτ απάντησε ότι «επί της αρχής δεν έχουμε να εκφράσουμε προσδοκίες από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις σε κράτη - μέλη και εταίρους στην ΕΕ». Ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν προσδοκίες ειδικά για τη συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε: «Η επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης από τις κυβερνήσεις στα Σκόπια και στην Αθήνα είναι ένα ιστορικό επίτευγμα και αυτό το έχει πει επανειλημμένα η κυβέρνηση και η καγκελάριος. Είναι ένα επίτευγμα το οποίο καθιστά εφικτή και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, και ελπίζουμε πολύ ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αυτήν τη θετική διαδικασία εξομάλυνσης».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η καγκελάριος «ευχαριστεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό και την ομάδα του» και πρόσθεσε πως «σε πολύ απαιτητικά χρόνια κατέστη εφικτό να διατηρούμε πάντα μια συνεργασία με εμπιστοσύνη και σεβασμό μεταξύ μας».

Σχετικά με τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ναντίνε Κάλβεϊ επισήμανε ότι «η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη λεγόμενη μεταπρογραμματική επιτήρηση» και ως εκ τούτου το Γιούρογκρουπ ενημερώνεται τακτικά για την κατάσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αυτό θα γίνει και σήμερα στο Γιούρογκρουπ. Ολα τα υπόλοιπα στον κατάλληλο χρόνο», είπε.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο δικό του συγχαρητήριο τηλεγράφημα εκφράζει την πεποίθηση ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός «θα συμβάλει στην ανάπτυξη του διμερούς διαλόγου, της εποικοδομητικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς προς το συμφέρον των δύο λαών, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Την πεποίθηση ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας θα γίνουν ακόμη καλύτερες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη εξέφρασε ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση. Είπε συγκεκριμένα: «Είχα χτες το βράδυ μακρά φιλική συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον συνεχάρη για τη νίκη του στις εκλογές και του ευχήθηκα καλή επιτυχία στο έργο του. Με τον Τσίπρα είχαμε πολύ καλή συνεργασία και πιστεύω ότι με τον Μητσοτάκη θα είναι ακόμη καλύτερη. Η Ελλάδα είναι ειλικρινής φίλη της Σερβίας και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και στο μέλλον την υποστήριξή της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ