Τρίτη 9 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Η Ρωσία προσδοκά διάλογο με Ευρωπαίους

ΜΟΣΧΑ.--

Ενδιαφέρον για τις διεργασίες που προχωρούν με επίκεντρο τη Λιβύη έχουν οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αναφερόμενος στις κλιμακούμενες συγκρούσεις είπε πως «θέλουμε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα» και πως «θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να συζητήσουμε με όλους».

«Θεωρούμε επίσης», συνέχισε, «ότι είναι σημαντικό να σταματήσει η αιματοχυσία το συντομότερο δυνατόν. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ο διάλογος το συντομότερο δυνατόν». Εξηγώντας περισσότερο τη σύνθεση των διαπραγματεύσεων που προσδοκά η Μόσχα, είπε ότι «χρειάζεται να εργαστούμε από κοινού με τους φίλους μας στην ΕΕ για να διατηρήσουμε το διάλογο με όλες τις πλευρές στη Λιβύη, ώστε να βοηθήσουμε τον λιβυκό λαό να αποκαταστήσει τη λειτουργία των θεσμών και των οργάνων του». Επίσης ο Πούτιν έκρινε σκόπιμο να υπενθυμίσει τη στρατιωτική επιχείρηση που έκανε το ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης το 2011, μιλώντας για απόφαση που «κατέστρεψε τη χώρα» και προσθέτοντας ότι συνέπεια εκείνης της επέμβασης είναι «το χάος που βλέπουμε σήμερα».

Πάντως, ο Ρώσος ηγέτης συμπλήρωσε ότι «δεν θεωρώ πως η Ρωσία χρειάζεται να είναι από τις βασικές δυνάμεις που θα συμβάλει στην διευθέτηση της σύγκρουσης», διατυπώνοντας πιθανώς προβληματισμούς για το κόστος που θα έχει πιθανή ρωσική εμπλοκή στη Λιβύη και ίσως μια καρτερικότητα με την οποία η Μόσχα θα προσδοκά ισχυρότερο ρόλο την επόμενη μέρα.

Οι δηλώσεις Πούτιν έγιναν από τη Ρώμη, όπου σε επίσημη επίσκεψή του συζήτησε μια σειρά από περιφερειακά και διεθνή θέματα με την ιταλική κυβέρνηση, ανταλλάσσοντας επισημάνσεις για την αξία που έχει η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά θέματα.

Η Ιταλία και η Γαλλία, κυρίως, στηρίζουν τον δοτό πρωθυπουργό της λεγόμενης κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τρίπολη, του Φ. Σάρατζ, επιδιώκοντας να σταθεροποιήσουν ισχυρά συμφέροντα μονοπωλίων τους που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ενεργειακά και άλλα, ενώ ανησυχία προκαλεί η συνεχιζόμενη δράση του επικεφαλής του λεγόμενου Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, από την Ανατολική Λιβύη, που στοχεύει στην ανατροπή της κυβέρνησης Σάρατζ. Ο Χαφτάρ είναι ένας στρατιωτικός πολιτικός παράγοντας με ...πλούσιο βιογραφικό (πρώην αξιωματικός του ανατραπέντα Μ. Καντάφι, με σπουδές στην ΕΣΣΔ, στη συνέχεια πράκτορας των ΗΠΑ, ενώ διατηρεί επαφές και με τη Ρωσία). Η τελευταία εξέλιξη με την ενδεχόμενη συμφωνία της διοίκησης Χαφτάρ με την αμερικανική εταιρεία «Γκίντρι» για την κατασκευή μεγάλου λιμανιού στη Σούσα της Βεγγάζης, στην Ανατολική Λιβύη, περιπλέκει κι άλλο το σύνθετο «κουβάρι» σε μια χώρα που οδηγήθηκε στο χάος μετά την αμερικανοΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση 8 χρόνια πριν. Επέμβαση και αιματοκύλισμα που έγιναν για τον έλεγχο του τεράστιου ενεργειακού πλούτου, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Καντάφι θέλησε να παζαρέψει ενεργειακά συμβόλαια με χώρες της Δύσης και να απευθυνθεί και προς Ρωσία και Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ