Τρίτη 9 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Σύνοδος των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ο Ερντογάν χαιρετά την «τριμερή» ηγεσία της Βοσνίας

Turkish Presidency

Ο Ερντογάν χαιρετά την «τριμερή» ηγεσία της Βοσνίας
Στο Σαράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, άρχισαν χτες οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής της λεγόμενης Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, φόρουμ που ξεκίνησε το 1996 και επιδιώκει την συνεργασία ανάμεσα στις αστικές τάξεις στο ευρωατλαντικό πλαίσιο, όπου βέβαια η καθεμιά επιδιώκει να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα. Συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής των Βαλκανίων (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σλοβενία) και η Τουρκία. Στη φετινή διοργάνωση, ωστόσο, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν, δηλώνοντας ότι η διοργανώτρια Βοσνία - Ερζεγοβίνη τηρεί εχθρική σχέση απέναντί τους.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου, κατήγγειλε την πρόσφατη απόφαση των κυβερνήσεων της Αλβανίας και του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου για συνένωση πρεσβειών και εξωτερικής πολιτικής ως βήμα για το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας».

Ξεχωριστή είναι η παρουσία στη Σύνοδο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χτες με την άφιξή του επισκέφτηκε τους Τούρκους στρατιώτες στη στρατιωτική βάση του Μπουτμίρ, όπου συμμετέχουν στην «ειρηνευτική» δύναμη της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Οι εκάστοτε αστικές κυβερνήσεις της Τουρκίας αξιοποιούν το μουσουλμανικό στοιχείο που υπάρχει σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, ειδικά στην πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία, για να προωθούν τα συμφέροντα των τουρκικών μονοπωλίων.

Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, που αποτελεί ένα κράτος (ομοσπονδία) διαχωρισμένο στην ουσία σε «καντόνια» Μουσουλμάνων, Σέρβων και Κροατών, είναι ιδιαίτερα σημαντική η τουρκική παρέμβαση, με χρηματοδότηση μουσουλμανικών σχολείων και ιδρυμάτων. Χτες, πάντως, ο Ερντογάν επισκέφθηκε και τον τάφο του μουσουλμάνου ηγέτη Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς, ενώ αναμενόταν να πάρει μέρος και στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή αμάχων στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Το γεγονός αυτό, που μεγιστοποιήθηκε και αποδόθηκε αποκλειστικά στον σερβοβοσνιακό στρατό, έχει αποδειχθεί ότι αποτέλεσε μέρος σειράς από προβοκάτσιες που αξιοποιήθηκαν για τη ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση, που οδήγησε στη διάλυση και το αιματοκύλισμα των λαών της Γιουγκοσλαβίας.

Ηταν τότε που Κλίντον - Μπλερ - Αθνάρ - Σολάνα (γγ του ΝΑΤΟ), καθώς και οι Ντ' Αλέμα, Σημίτης, Ροκάρ, χρησιμοποιούσαν τα περί «εθνοκάθαρσης» των Αλβανών και «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και βομβάρδιζαν μαιευτήρια και σχολεία στο Βελιγράδι, χτύπαγαν γέφυρες και κομβόι αμάχων και «έσπερναν» τη γη με βόμβες στείρωσης, διασποράς και απεμπλουτισμένου ουρανίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα δίκτυα μεταφορών σε όφελος των μονοπωλίων(2015-04-25 00:00:00.0)
Πιέσεις Κλίντον και Αστον(2012-10-31 00:00:00.0)
Σενάρια για ...διχοτόμηση(2012-06-07 00:00:00.0)
Σε δύσβατα «ευρω-ατλαντικά» μονοπάτια...(2005-11-27 00:00:00.0)
Δεν άνοιξε τυχαία ο ασκός του Αιόλου(1999-04-05 00:00:00.0)
Συνεδρίαση της Π.Ε. του Συμβουλίου της Ευρώπης(1996-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ