Τρίτη 9 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Οι ΗΠΑ απειλούν με «περισσότερη απομόνωση και κυρώσεις»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού ΥΠΕΞ, Α. Μουσαβί, ανακοινώνει την αύξηση του ποσοστού εμπλουτισμού ουρανίου σε 4,5%

Copyright 2019 The Associated

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού ΥΠΕΞ, Α. Μουσαβί, ανακοινώνει την αύξηση του ποσοστού εμπλουτισμού ουρανίου σε 4,5%
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Το Ιράν «καλά θα κάνει να προσέχει», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αντιδρώντας στην ανακοίνωση ότι η Τεχεράνη αύξησε τα ποσοστά εμπλουτισμού ουρανίου σε επίπεδα ανώτερα του ορίου που έθετε η Συμφωνία του 2015 (JCPOA), από την οποία βέβαια η Ουάσιγκτον έχει αποχωρήσει από πέρυσι.

«Εμπλουτίζετε (σ.σ. ουράνιο) για κάποιον λόγο, και δεν θα πω ποιος είναι αυτός ο λόγος. Ομως αυτό δεν είναι καλό», πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος και συνέχισε: «Το Ιράν κάνει πολλά κακά πράγματα. Η συμφωνία του Ομπάμα ήταν η πιο βλακώδης συμφωνία που θα βρεις ποτέ. Εληξε σε πολύ σύντομη χρονική περίοδο». Εκρινε δε σκόπιμο να διαμηνύσει ότι «το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο».

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις προσπάθειές της να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με τις πρώτες ανταποκρίσεις από ομιλία που έκανε στη φιλοϊσραηλινή οργάνωση «Ενωμένοι Χριστιανοί», είπε ότι αν και οι ΗΠΑ ελπίζουν σε μια ειρηνική διευθέτηση των διαφωνιών τους με το Ιράν, οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα βρίσκονται σε ετοιμότητα εφόσον το Ιράν απειλήσει δυνάμεις ή συμφέροντα των ΗΠΑ.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, που υποσχέθηκε στην Τεχεράνη «περισσότερη απομόνωση και κυρώσεις», αναφέροντας: «Η τελευταία εξέλιξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος θα οδηγήσει σε περισσότερη απομόνωση και κυρώσεις. Οι χώρες θα πρέπει να επανέλθουν στην παλιά πολιτική, που απαγόρευε τον εμπλουτισμό στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα, το ιρανικό καθεστώς θα αποτελούσε ακόμα μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο».

Στο μεταξύ, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της ιρανικής κυβέρνησης, που την Κυριακή ανήγγειλε ότι περνά στο επόμενο στάδιο αποδέσμευσής της από τη Συμφωνία του 2015, χτες ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (OIEA) Μπεχρούζ Καμαλβαντί δήλωσε πιο συγκεκριμένα ότι το Ιράν «εμπλουτίζει (σ.σ. ουράνιο) από σήμερα το πρωί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4,5%». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένα ποσοστό «20% δεν είναι απαραίτητο τώρα, αλλά αν θέλουμε θα το παράξουμε. Αφού έχουμε βάλει στην άκρη τον εμπλουτισμό κατά 3,67% (σ.σ. το όριο που έθετε η JCPOA), δεν έχουμε εμπόδιο ή πρόβλημα με αυτήν την πράξη».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Αμπάς Μουσαβί δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη ότι «αν ορισμένα συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας του 2015 συμπεριφερθούν κατά περίεργο και μη αναμενόμενο τρόπο, τότε κι εμείς θα καταργήσουμε όλα τα επόμενα στάδια του σχεδίου μείωσης των δεσμεύσεων που ανακοινώθηκε τον Μάιο και θα εφαρμόσουμε το τελευταίο», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και το ενδεχόμενο πλήρους εξόδου από τη Συμφωνία, αλλά και από τη Συνθήκη της μη εξάπλωσης των πυρηνικών (TNP), ο Μουσαβί είπε ότι «όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένης αυτής, είναι εφικτές στο μέλλον, αλλά καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί».

Αλλες αντιδράσεις

Από τη μεριά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε μεν «ανησυχία» για την απόφαση της Τεχεράνης αλλά παράλληλα ζήτησε «να συνεχιστούν ο διάλογος με την Ισλαμική Δημοκρατία και οι προσπάθειες στο διπλωματικό μέτωπο», επιρρίπτοντας ευθύνες στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις:

«Η Ρωσία και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα προέκυπταν αναπόφευκτα αν μία από τις χώρες που αποτελούν μέρη της συμφωνίας έθετε τέλος στις υποχρεώσεις της και αποχωρούσε. Διαπιστώνουμε σήμερα με λύπη αυτές τις συνέπειες».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Γκενγκ Σουάνγκ, επισήμανε με τη σειρά του ότι «η μέγιστη πίεση των ΗΠΑ στο Ιράν είναι η πηγή της ιρανικής πυρηνικής κρίσης» και συμπλήρωσε ότι «τα γεγονότα δείχνουν πως οι μονομερείς ταπεινώσεις γίνονται κάθε μέρα ένας όγκος που μεγαλώνει, που δημιουργεί ακόμα πιο πολλά προβλήματα στην παγκόσμια κλίμακα και ακόμα πιο σημαντικές κρίσεις».

Από τη μεριά της Γερμανίας, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Αντεμπαρ δήλωσε ότι «η μπάλα είναι σαφώς στο γήπεδο του Ιράν. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη Συμφωνία. Γι' αυτό, τα μέρη πρέπει να επιμείνουν σε αυτήν». Σε ερώτημα για το σημείο που συνιστά παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» για το Βερολίνο, απάντησε ότι «σκοπός μας είναι το Ιράν να τηρήσει τη Συμφωνία».

Σημειώνουμε ότι αύριο Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, το 35μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος, Τζάκι Γουόλκοτ, υποστήριξε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαιτήσει από το καθεστώς του Ιράν να λογοδοτήσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο τα σύνθετα παζάρια με το Ιράν(2021-08-28 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση ΕΕ - ΗΠΑ(2018-05-23 00:00:00.0)
Συμφωνία για επτά «πρακτικά βήματα» στις συνομιλίες της Τεχεράνης(2014-02-11 00:00:00.0)
Εντεινόμενοι εκβιασμοί και παζάρια(2006-06-06 00:00:00.0)
Νέα ένταση(2004-03-12 00:00:00.0)
Νέα έκθεση, νέες αμερικανικές κατηγορίες(2004-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ