Δευτέρα 8 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
«Πολλά επιτεύχθηκαν» επί ΣΥΡΙΖΑ, «πολλά μένουν να γίνουν» επί ΝΔ

Το γεγονός της συνέχειας, παίρνοντας τη σκυτάλη από την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται στα πρώτα μηνύματα ξένων παραγόντων και ηγετών που εκφράζουν τα συγχαρητήριά τους στον Κυρ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ και την εκτίμηση στον απερχόμενο πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.

Χαρακτηριστική η συγχαρητήρια επιστολή του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, στον Κυρ. Μητσοτάκη, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, που επιβεβαιώνει ότι η φιλομονοπωλιακή αντεργατική πολιτική θα έχει συνέχεια. Ο Γιούνκερ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Ενα μεγάλο κατόρθωμα και μια επιτυχία - για την οποία είμαστε περήφανοι - της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος, ήταν να βοηθήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα, να βγει από την κρίση και να σχεδιάσει το μέλλον της.

Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη θέση που της αξίζει στην παλλόμενη καρδιά της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Πολλά επιτεύχθηκαν, πολλά όμως πρέπει να γίνουν.

Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην προσωπική σας ικανότητα αλλά και στην ικανότητα των Ελλήνων να γράψετε ένα νέο και πιο φωτεινό κεφάλαιο στην Ιστορία της χώρας σας.

Μπορείτε να βασίζεστε στην προσωπική μου υποστήριξη αλλά και στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς αυτόν τον σκοπό».


Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, σε μήνυμά του αναφέρει: «Ευχαριστώ τον Αλέξη Τσίπρα, που έκανε πολλά για τη χώρα του και την Ευρώπη, συγχαρητήρια και καλή τύχη στον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα επιδιώξει να κάνει την ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της. Η Κομισιόν θα είναι πάντα στην πλευρά του ελληνικού λαού (σ.σ. δηλαδή του κεφαλαίου)».

Η αμερικάνικη πρεσβεία δεν είχε έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές κάποια αντίδραση, ωστόσο τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, μέσω του Τζέφρι Πάιατ, είχε σπεύσει να στείλει το μήνυμα ότι η ευθυγράμμιση με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ θα έχει συνέχεια και με κυβέρνηση ΝΔ, λέγοντας πως «σε λίγες ημέρες, η Ελλάδα θα εκλέξει την πρώτη κυβέρνησή της στη μετά την κρίση εποχή, επιδεικνύοντας την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών αξιών και θεσμών σας, ακόμη και εν μέσω μιας οικονομικής πτώσης, με άνευ προηγουμένου διάρκεια και βάθος. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όποιους κι αν διαλέξετε οι Ελληνες ως τους επόμενους ηγέτες σας, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν πλήρως δεσμευμένοι στην επιτυχία τους».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που τηλεφώνησε χτες το απόγευμα για να συγχαρεί τον Κυρ. Μητσοτάκη για την εκλογική του νίκη. Κατά πληροφορίες από τη ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης του είπε ότι «προσβλέπει σε επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και σε ειλικρινή διάλογο μεταξύ των δύο μερών», εντός βέβαια πλαισίου ΝΑΤΟ, δρόμο στον οποίο έδωσε νέα ώθηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γεννώντας νέους κινδύνους για τους λαούς.


Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, έστειλε επίσης συγχαρητήριο μήνυμα στο νέο πρωθυπουργό στα Ελληνικά συγχαίροντας «ειλικρινά τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «υπό την ηγεσία του, η φιλία μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού και οι διμερείς μας σχέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω».

Συγχαρητήρια στον Κυρ. Μητσοτάκη έδωσε και ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, με ευχές για στενή συνεργασία, ενώ όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρ. Προδρόμου, υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των δύο ηγετών για επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού στην Κύπρο, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ

Η βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα συνεχίσει στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, αποτυπώνεται και στα χτεσινά ρεπορτάζ στον γερμανικό Τύπο.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας «θέλει να μειώσει τους φόρους και τις εισφορές των επιχειρήσεων, να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να διευκολύνει τις επενδύσεις από το εξωτερικό. Μόνο τότε θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί περισσότερες κοινωνικές παροχές, τόνισε επανειλημμένα κατά την προεκλογική του εκστρατεία», σημειώνει η «Deutsche Welle».

«Το κόμμα του Μητσοτάκη θεωρείται υπέρ της Ευρώπης και της επιχειρηματικότητας. Υποσχέθηκε κατά την προεκλογική του εκστρατεία να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, να τονώσει την οικονομία με μείωση της φορολογίας και έτσι να αντιμετωπίσει την ανεργία», αναφέρει το ρεπορτάζ της «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρεται στην εικόνα που έδιναν τα πρώτα exit polls, σημειώνοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει τις εκλογές, σηματοδοτώντας την επιστροφή των παραδοσιακών κομμάτων στην Ελλάδα έπειτα από τέσσερα χρόνια στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επικρίθηκε επειδή "πρόδωσε" τους ψηφοφόρους του με τη συνέχιση της λιτότητας».

Το BBC τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του «Οι Συντηρητικοί είναι στον δρόμο για την πλειοψηφία». Για «αλλαγή εξουσίας» μιλά η αυστριακή «Der Standard».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ