Δευτέρα 8 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Στέλνει από σήμερα μήνυμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής

Τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύεται ότι θα τηρήσει η κυβέρνηση ΝΔ θα «θυμίσουν» στη σημερινή συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ

Eurokinissi

Σινιάλο στην κατεύθυνση κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής θα απευθύνει η σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες, με φόντο τις «εκκρεμότητες» για τα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης» και τις άλλες «μεταμνημονιακές δεσμεύσεις», ζητήματα που καλείται πλέον να διεκπεραιώσει η κυβέρνηση ΝΔ, σε συνέχεια βέβαια της βρώμικης δουλειάς και των κάθε είδους παρεμβάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το «εμβληματικό» μήνυμα, μια μέρα μετά το κλείσιμο της κάλπης των εκλογών, έρχεται να δώσει τον χαρακτήρα του επείγοντος, καθώς, μεταξύ άλλων, στο κάδρο των αντιλαϊκών διεργασιών και των παζαριών βρίσκεται το ζήτημα των «δημοσιονομικών κενών» που έχει εντοπίσει για την περίοδο 2019-2020, ενόψει του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023, η κατάθεση του οποίου βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Μάη.

Σε αυτό το φόντο, το «ελληνικό μενού» της συζήτησης και των επισημάνσεων με τις οποίες θα προχωρήσει η προσεχής συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ περιλαμβάνει την 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που εκδόθηκε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο επίκεντρο βρίσκονται:

-- Οι περίπου 15 «εκκρεμότητες» του 3ου κύκλου της «μεταμνημονιακής αξιολόγησης», που βέβαια θα μεταφερθούν στον επόμενο.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι «καθυστερήσεις» στην «αναμόρφωση» του συστήματος επιδομάτων αναπηρίας, η κλιμάκωση των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, η συγκέντρωση των ληξιπρόθεσμων «οφειλών» λαϊκών νοικοκυριών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, οι νέες αντικειμενικές τιμές που θα αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού για τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ κ.ά.

-- Τα λεγόμενα «δημοσιονομικά κενά», που ήδη έχει υποδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση των στοιχείων το φθινόπωρο φέτος, με φόντο την κατάθεση του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 καθώς και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023, όπου βέβαια θα ενσωματωθούν και οι στόχοι της αντιλαϊκής συμφωνίας με τα πρωτογενή πλεονάσματα της ερχόμενης 4ετίας. Παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και την «υπεραπόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων, η Κομισιόν διαπιστώνει σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα».

-- Αναβολή μέχρι νεωτέρας παίρνει η απόφαση για την έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής ενός τμήματος από τα δάνεια που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ προς το ελληνικό κράτος, την οποία μέχρι πρόσφατα διαφήμιζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ συνδυάζεται με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και των «προαπαιτούμενων» που έχουν συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς».

Επίσης, στα θέματα της σημερινής συνεδρίασης στο Γιούρογκρουπ περιλαμβάνονται ο «δημοσιονομικός προσανατολισμός της Ευρωζώνης» και η αποτίμηση των διαβουλεύσεων αναφορικά με τον «διεθνή ρόλο του ευρώ».

Στη συνέχεια, σε διευρυμένη σύνθεση (με τη συμμετοχή των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) θα συζητηθεί η πορεία προς την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, ακόμα ένα πεδίο όπου εκδηλώνονται οι σφοδροί ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της Ευρωένωσης.

Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα μάλιστα έχει και συνέχεια:

  • Στις 9 Ιούλη αναμένονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να έχουν έναν νέο κύκλο συζητήσεων με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Στην ατζέντα βρίσκονται το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και βέβαια η πορεία κλιμάκωσης των εκβιασμών και πλειστηριασμών απέναντι και στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, με «υπόβαθρο» πάντα το αντιδραστικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στις 16 Ιούλη, με αφορμή το συνέδριο του «Economist», επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών» καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι «το Γιούρογκρουπ και οι θεσμοί θα συζητήσουν με την επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα». Το «παρών» αναμένεται να δώσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων για την ελληνική οικονομία, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
  • Την ίδια ώρα, για τον Σεπτέμβρη προαναγγέλλεται η 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι υποδείξεις της οποίας αναμένεται να ενσωματωθούν στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 που κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Οκτώβρη.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ