Τρίτη 2 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συγκλονιστική η συναυλία του Θ. Μικρούτσικου στο Ηρώδειο

Στο κατάμεστο Ηρώδειο, το βράδυ του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε η μοναδική συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου για το φετινό καλοκαίρι, που περιελάμβανε την ολοκληρωμένη του δουλειά πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία («Σταυρός του Νότου» - «Γραμμές των Οριζόντων»).

Τη συναυλία παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τον κόσμο που ήταν ήδη στο Ηρώδειο. Παρευρέθηκαν ακόμα οι Νίκος Σοφιανός και Μάκης Παπαδόπουλος, μέλη του ΠΓ, Θανάσης Παφίλης και Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλη της ΚΕ του Κόμματος. Στο τέλος της συναυλίας βρέθηκαν στα παρασκήνια, όπου συνεχάρησαν θερμά τον Θ. Μικρούτσικο και όλους τους συντελεστές της συναυλίας, με τους οποίους είχαν σύντομες συνομιλίες.

Στο Ηρώδειο βρέθηκαν άνθρωποι τριών γενεών, που έχουν αγαπήσει, τραγουδήσει και δεθεί με την ποίηση του Νίκου Καββαδία μέσα από τη μουσική του μοναδικού Θ. Μικρούτσικου. Ανθρωποι που μέσα από τη μελοποίηση του συνθέτη κατανόησαν την παρακίνηση του ποιητή, να χορέψουμε «πάνω στο φτερό του καρχαρία». Και όπως ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ο συνθέτης, πριν από τη συναυλία, είναι ιδιαίτερα χαρούμενος πού η μελοποίησή του βοήθησε στο να βγουν τα «κρυμμένα» του Καββαδία, που δεν είναι άλλα από το κάλεσμα του ποιητή, ιδίως στον νέο άνθρωπο, να ξεπερνά τα όριά του, άρα να κατακτά το αδύνατο.


Μαζί με τον Θ. Μικρούτσικο βρέθηκαν στη σκηνή οι μουσικοί Θοδωρής Οικονόμου και Μάξιμος Δράκος στο πιάνο, Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά, και οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης και Χρήστος Θηβαίος στην ερμηνεία. Συνεργάτες του για χρόνια, άνθρωποι δικοί του, αγαπημένοι, γεγονός που αποτυπωνόταν και στη συναυλία. Ολοι αυτοί μας παρουσίασαν την τελευταία προσέγγιση του συνθέτη πάνω στον Καββαδία (3 πιάνα, 3 φωνές και πνευστά), γιατί όπως είπε και ο Θ. Μικρούτσικος, «αυτή η μουσική μεταβάλλεται μέσα στο χρόνο αβίαστα... Ο ρυθμός, η αρμονία, προστέθηκαν αυτοσχεδιασμοί...». Και πράγματι, ήταν μια συναυλία που τα περιείχε όλα... Μοναδικές ερμηνείες, ιδιαίτερα δυνατές στιγμές, εξαιρετικούς αυτοσχεδιασμούς, «εξομολογήσεις», χιούμορ και συγκίνηση... Η πιο δυνατή στιγμή της βραδιάς ήταν μία. Και δικαιωματικά ανήκε στον Θ. Μικρούτσικο. Ολοι αποχωρούν από τη σκηνή και μένει μόνος του με το πιάνο του, όπου έπαιξε το δικό του τραγούδι. Για άλλη μια φορά, με μια ξεχωριστή και πανέμορφη εισαγωγή, αλλά και με έναν φανταστικό διάλογο με το πλήρωμα, τους «7 νάνους στο s/s Cyrenia». Μόνος του και μαζί του όλοι εμείς...

Και μετά από σχεδόν δύο ώρες, όλοι μας να χειροκροτούμε θερμά και ασταμάτητα, όρθιοι, τον μεγάλο συνθέτη, αλλά και όλους τους μουσικούς και ερμηνευτές. Και ο Θ. Μικρούτσικος να ευχαριστεί όλους για αυτή την αγάπη, γιατί όπως είπε και στην αρχή, «είστε η βασική αιτία που μπορώ να είμαι εδώ...».



ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία»(2020-12-19 00:00:00.0)
Το Σάββατο η συναυλία του Θ. Μικρούτσικου σε ποίηση Ν. Καββαδία(2019-06-29 00:00:00.0)
Ο Καββαδίας του Μικρούτσικου στο Ηρώδειο(2019-05-17 00:00:00.0)
Συναυλία του Θ. Μικρούτσικου αύριο στο Μέγαρο Μουσικής(2019-05-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-05-31 00:00:00.0)
Στο Λονδίνο ο Θάνος Μικρούτσικος(2000-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ