Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν, μετά από κατάρρευση στοάς ανθρακωρυχείου στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν της Κίνας. Το ορυχείο ανήκει στην εταιρεία «Jilin Longjiabao Mining», ενώ ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ.-- Η οικογένεια Μπαρζανί διατηρεί τους κεντρικούς θώκους αστικής εξουσίας στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν. Χτες ορκίστηκε Πρόεδρος ο Νετσιρβάν Μπαρζανί, ανιψιός και γαμπρός του ιστορικού Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, και σήμερα αναμένεται να διορίσει τον επικεφαλής της κυβέρνησης, που αναμένεται πως θα είναι ο ξάδερφός του Μασρούρ Μπαρζανί. Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί γίνεται ο δεύτερος Πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας μετά τον Μασούντ Μπαρζανί, που κατείχε το αξίωμα αυτό από τη δημιουργία του, το 2005, μέχρι το τέλος του 2017.

ΡΙΑΝΤ.-- Την κατακραυγή διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκαλεί η απόφαση των αρχών της Σαουδικής Αραβίας να επιβάλουν θανατική ποινή σε έναν νεαρό 18 ετών επειδή συμμετείχε όταν ήταν μόλις 10 ετών σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στις οποίες είχε σκοτωθεί ο μεγαλύτερος αδελφός του. Ο νεαρός φυλακίστηκε σε ηλικία 13 ετών. Τον περασμένο Απρίλη, οι σαουδαραβικές αρχές εκτέλεσαν 37 άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν και ένας έφηβος μόλις 16 ετών.

ΜΠΑΚΑΚΟ.-- Τουλάχιστον 100 χωρικούς της φυλής Ντόγκον στο κεντρικό Μάλι έσφαξαν χτες πιθανώς δεκάδες ένοπλοι που εισέβαλαν στο χωριό Σομπάν, σε μία περίοδο κλιμάκωσης των εντάσεων και των διενέξεων με τη φυλετική κοινότητα των Ποχλ. Τον περασμένο Μάρτη, στο χωριό Ογκοσάγκου της κοινότητας των Ποχλ είχαν σφαγιαστεί σε επιδρομή ενόπλων αποδόθηκε στους Ντόγκον πάνω από 150 άτομα.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Αλλοι τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο από τα πυρά των δυνάμεων «ασφαλείας» στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, όπου δυνάμεις της αντιπολίτευσης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις «πολιτικής ανυπακοής» απέναντι στη χούντα των στρατιωτικών του στρατηγού Μπουρχάν. Ο αριθμός των θυμάτων, αφότου ξεκίνησε βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης στις 3 Ιούνη, ανέρχεται σε τουλάχιστον 118 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποίησαν χτες πως έως και δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία ενδέχεται να αναζητήσουν καταφύγιο στην Τουρκία αν ενταθούν οι συγκρούσεις στη βορειοανατολική Συρία. Παράλληλα, παραδόθηκαν 12 ορφανά παιδιά τζιχαντιστών σε γαλλική αντιπροσωπεία από τις κουρδικές αρχές της Συρίας που διέμεναν σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί κατά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής σε πολυκατοικία στο ανατολικό Λονδίνο. Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, είχε τυλιχθεί στις φλόγες συμπαρασύροντας στο θάνατο 71 ανθρώπους συγκρότημα λαϊκών διαμερισμάτων, που ήταν γνωστό ως Πύργος Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο. Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Daily Telegraph», επικαλούμενη πηγές στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, υποστήριξε ότι συνελήφθησαν «τρομοκράτες που είχαν διασυνδέσεις με το Ιράν» και τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», επειδή φέρεται πως είχαν συγκεντρώσει «τόνους εκρηκτικών» στα προάστια του Λονδίνου σε μυστικό εργοστάσιο κατασκευής βομβών.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Η επιχείρηση κατάληψης της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη, από τις δυνάμεις του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που ξεκίνησε στις αρχές Απρίλη, έχει προκαλέσει έως σήμερα το θάνατο τουλάχιστον 653 ατόμων και τον τραυματισμό 3.500 άλλων, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί - περιπλέκονται οι ανταγωνισμοί(2015-08-04 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Κούρδου Προέδρου του Β. Ιράκ(2013-11-01 00:00:00.0)
Συνάντηση Νταβούτογλου - Μπαρζανί(2013-01-25 00:00:00.0)
Προκαλεί με ενεργειακές μπίζνες(2007-11-08 00:00:00.0)
Ασταμάτητες οι συγκρούσεις(2006-12-15 00:00:00.0)
Επιθέσεις κατά την ορκωμοσία Μπαρζανί(2005-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ