Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Παζάρια για «διάσωση» της συμφωνίας

Από τη συνάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ Χ. Μάας με τον Ιρανό ομόλογό του Τζ. Ζαρίφ

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ Χ. Μάας με τον Ιρανό ομόλογό του Τζ. Ζαρίφ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Οι ΗΠΑ δεν μπορεί να κάνουν οικονομικό πόλεμο εναντίον του Ιράν και να περιμένουν πως θα μείνουν ασφαλείς», προειδοποίησε χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, συναντώντας στην Τεχεράνη τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. Είχαν συζητήσει εκτενώς τις συνέπειες από τις κλιμακούμενες αμερικανικές πιέσεις σε βάρος του Ιράν και τις προσπάθειες για «διάσωση» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από την οποία αποχώρησαν πέρσι οι ΗΠΑ, αυξάνοντας ασφυκτικά τις οικονομικές και άλλες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, με στόχο την προώθηση των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων.

Ωστόσο, η συνάντηση δεν φαίνεται να οδήγησε σε απτά αποτελέσματα, παρά τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών πως η διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας «είναι εξαιρετικά σημαντική για την ασφάλεια της Ευρώπης». Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός από τη Βαγδάτη, όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο σύντομης περιοδείας σε Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει οποιαδήποτε σύγκρουση με το Ιράν για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. «Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε πεπεισμένοι ότι αξίζει να προσπαθήσουμε να διασώσουμε την πυρηνική συμφωνία που υπογράφηκε στη Βιέννη με το Ιράν», δήλωσε προσθέτοντας ότι επιθυμεί τον διάλογο ακόμη και όταν οι διαφορές «μοιάζουν ανυπέρβλητες».

Νωρίτερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί διέψευσε ότι έχει υποβληθεί αίτημα του Ιράν προς τη Ρωσία για την αγορά πυραύλων «S-400».

Στην Τεχεράνη αναμένεται σε λίγες μέρες και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε, σε μία προσπάθεια να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας του στην ευρύτερη περιοχή, επιχειρώντας παράλληλα να παίξει το ρόλο μεσολαβητή μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν. Επιδιώκει επίσης αναβάθμιση του ρόλου της Ιαπωνίας στη διεθνή πολιτική σκηνή, μετά τις άκαρπες έως τώρα προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνησή του για την επίλυση επιμέρους ζητημάτων που έχει με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.

Νωρίτερα, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησής της να αποσύρει τον Ιούνη του 2020 τους 95 Νεοζηλανδούς στρατιώτες που στηρίζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ, από το 2003. Η Νέα Ζηλανδία διατηρεί 95 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών της σε μια μη μάχιμη αποστολή στην περιοχή Τάτζι του Ιράκ, όπου η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις από το 2015.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες απειλές Τραμπ κατά εταίρων και συμμάχων (8/8/2018)
«Στο κόκκινο» το ενδιαφέρον των ξένων μονοπωλίων (16/7/2015)
Πιέσεις Ισραήλ και Σ. Αραβίας με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» (24/3/2015)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις (11/1/2014)
Εναρξη νέων διαβουλεύσεων (10/12/2013)
Ανταλλαγή απειλών (17/4/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org