Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη για «εποικοδομητικό διάλογο» με την Κομισιόν

ΡΩΜΗ--

Η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία («Λέγκα» - «Κίνημα 5 Αστέρων») είναι έτοιμη «για εποικοδομητικό διάλογο» με την Κομισιόν, δήλωσε ο Λουίτζι Ντι Μάγιο, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του M5S, μετά από συνάντηση που είχε με τον άλλο αντιπρόεδρο, Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της «Λέγκας», προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα ύστερα από τις νέες προειδοποιήσεις της Κομισιόν για πιθανή ενεργοποίηση κυρώσεων, εξαιτίας «ανεπαρκών» ρυθμών «αντιμετώπισης» του ιταλικού χρέους και ελλείμματος. Παρά τις σημαντικές ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, τα δύο κόμματα σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, όπου τονίστηκε ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση «θα φέρει ξανά στο επίκεντρο τους Ιταλούς, μετά από χρόνια παθητικών κυβερνήσεων», και αναφέρεται ότι «απαιτούνται έκτακτα μέτρα, όχι αύξηση φόρων, για την ανάπτυξη της οικονομίας».

Χτες οι δύο αντιπρόεδροι αναμενόταν να έχουν και νέα συνάντηση, με φόντο διαφωνίες, που επανέρχονται τακτικά πλέον, για τους όρους «συμμόρφωσης» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και την ευελιξία στο παζάρι με τις Βρυξέλλες, στα οποία η «Λέγκα» εμφανίζεται να υιοθετεί ένα λιγότερο «διαλλακτικό» μοτίβο. Σημειωτέον, τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών (όπου η μεν «Λέγκα» πενταπλασίασε τα ποσοστά της, το δε M5S έπεσε σημαντικά) αναζωπύρωσαν τις εντάσεις μεταξύ των δύο κομμάτων. Σημαντικές ενστάσεις φαίνεται να προκαλεί η πρόταση της «Λέγκας» για έκδοση ενός τύπου κρατικών ομολόγων (mini-BOTs) προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος του κρατικού χρέους. Οι επικριτές τους τα θεωρούν προθάλαμο για δημιουργία «παράλληλου νομίσματος», ενώ μεγάλες αντιρρήσεις λέγεται ότι προβάλλει ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, αλλά και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Μιλώντας στην «Κοριέρε ντε λα Σέρα», ο Κόντε επανέλαβε ότι «η ενεργοποίηση μιας διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος από την ΕΕ θα εκθέσει τη χώρα στις αναταραχές των αγορών και πιθανώς στη μείωση της πιστοληπτικής της ικανότητας, κάτι που θα τη δυσκολέψει να πουλήσει το χρέος της». Προειδοποίησε δε ξανά ότι «αν τα πράγματα δεν είναι όπως το Δεκέμβριο, όταν αποφύγαμε τις κυρώσεις καταλήγοντας σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό του 2019, κινδυνεύουμε όλοι να πάμε σπίτι μας. Σίγουρα εγώ θα πάω σπίτι μου».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδεικτική ευρύτερων διεργασιών που «τρέχουν» στην ΕΕ ενόψει και της ανανέωσης που θα γίνει σε σοβαρά πόστα, ο Κόντε συνάντησε τον Γερμανό επικεφαλής της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, καλώντας τον ο διορισμός των επικεφαλής στα όργανα της ΕΕ να είναι «ισορροπημένος» και να βρεθεί «μια ισορροπημένη λύση, με συνδυασμό διαφόρων κριτηρίων, ξεκινώντας από το γεωγραφικό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ