Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ»
Κλείνει το εργοστάσιο γάλακτος στο Πλατύ Ημαθίας, για να διασφαλίσει τα κέρδη της

Ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Από τη συμμετοχή των εργατών του εργοστασίου στην απεργία του κλάδου τον Μάρτη του 2018
Από τη συμμετοχή των εργατών του εργοστασίου στην απεργία του κλάδου τον Μάρτη του 2018
Την απόφαση της εταιρείας ΔΕΛΤΑ να κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος στο Πλατύ Ημαθίας και να πετάξει στο δρόμο της ανεργίας τους περίπου 70 εργαζόμενους που απασχολεί, για να μεταφέρει την παραγωγή στο εξωτερικό, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο λειτουργεί εδώ και 45 χρόνια και σ' αυτό παράγεται το «Γάλα Βλάχας εβαπορέ».

Η «ΔΕΛΤΑ», επικαλούμενη την προσαρμογή στη «συνεχώς μεταβαλλόμενη και εξελισσόμενη» αγορά γάλακτος, δηλώνει ότι «κρίθηκε απαραίτητη η αναδιάρθρωση της δομής της λειτουργίας του εργοστασίου». Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «αναζητά άλλη χώρα όπου θα παράγεται το "Γάλα Βλάχας εβαπορέ"», ενώ σαν τυράκι στη φάκα ανακοίνωσε πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου για τους εργαζόμενους.

Την Κυριακή, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας.

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στον αντεργατικό σχεδιασμό της εργοδοσίας

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών αναδεικνύει ότι και αυτή η απόφαση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι «οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν λογαριάζουν τίποτα μπροστά στην αύξηση των κερδών τους».

Καλεί τους εργαζόμενους μαζί με την Ομοσπονδία και το κλαδικό Συνδικάτο Κεντρικής Μακεδονίας να οργανώσουν τον αγώνα τους, για να υπερασπιστούν τη δουλειά τους και τη ζωή των οικογενειών τους.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει:

«Η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και το Κλαδικό Συνδικάτο Κεντρικής Μακεδονίας είχαν προειδοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα για τις αρνητικές συνέπειες που έχουν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στον υποκλάδο του γάλακτος για τους εργαζόμενους.

Μετά την ΦΑΓΕ που αποσύρθηκε από τη δραστηριότητα παραγωγής παστεριωμένου γάλακτος και έκλεισε την εγκατάσταση του Αμύνταιου, πετώντας στο δρόμο 140 εργαζόμενους, αφού πρώτα εξυπηρετήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια, φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για αποκέντρωση, ακολούθησε η "Froneri" που αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιό της στον Ταύρο στην Αθήνα, που ήταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής παγωτού στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο είχε εξαγοράσει το 2006 η "Nestle Hellas" από τη ΔΕΛΤΑ.

Στην κατεύθυνση αυτή, συγκρουστήκαμε και με τις αυταπάτες που συνειδητά καλλιεργούσε η εργοδοσία της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ, μετά την εργολαβοποίηση τμήματος της παραγωγής στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας από την "Savvy - Hellenic Metal Packaging ΑΕ", με συνέπεια τη μεταφορά εργαζομένων στον εργολάβο και μείωση των μισθών τους, από τα "παπαγαλάκια της", για "εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας".

Η περιβόητη "ανάπτυξη" που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ σημαίνει για τους βιομήχανους και τα μονοπώλια ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, νέες φοροαπαλλαγές, νέα χρηματοδότηση με δισ. ευρώ, ενώ για τους εργάτες φέρνει φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση.

Μην ξεχνάμε ότι το μονοπώλιο της VIVARTIA έχει επιδοτηθεί με τεράστια ποσά από το υστέρημα των εργαζομένων ως κρατική επιχορήγηση, με το όνομα "προγράμματα για ανάπτυξη των επενδύσεων". Η εταιρεία λέει πως νοιάζεται για τους ανθρώπους της και για αυτό τους απολύει με "πλούσιες" αποζημιώσεις!

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, καλούμε όλους τους συναδέλφους να μείνουμε ενωμένοι και μαζί με το Κλαδικό Συνδικάτο και την Ομοσπονδία, να μη χάσουμε κανένα δικαίωμά μας, για να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας, τη ζωή των οικογενειών μας».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org