Πέμπτη 23 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Στην πεπατημένη των ψευτοδιλημμάτων και των κάλπικων προσδοκιών

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μίλησε χτες βράδυ ο πρωθυπουργός

Από τα χτεσινά εγκαίνια του «IGB» στη Βουλγαρία
Από τα χτεσινά εγκαίνια του «IGB» στη Βουλγαρία
Σαν επαναλαμβανόμενη προεκλογική σαπουνόπερα εξελίχθηκε η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, απ' όπου αναφέρθηκε ξανά στην «Ελλάδα των πολλών», που υποτίθεται ότι υπηρετεί η κυβέρνηση, απαριθμώντας τα επιδόματα και φιλοδωρήματα που χορήγησε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την υποτιθέμενη αντιμετώπιση της διαφθοράς και της ρεμούλας.

Σε μια νέα προσπάθεια να καπηλευθεί τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, πριν από 56 χρόνια, στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απογειώνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, μετατρέπει τη χώρα σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και βαθαίνει την εμπλοκή σε επικίνδυνα για το λαό σχέδια.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, θριαμβολόγησε που η ελληνική Πολεμική Αεροπορία φυλάει τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και όχι η Τουρκία, ενώ μίλησε για «πείραμα εθνικού διχασμού» που επιχειρήθηκε στη Θεσσαλονίκη και συνολικά στη Β. Ελλάδα, αναζητώντας προφανώς «αντιεθνικιστικό» και «πατριωτικό» άλλοθι σε μια συμφωνία που υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τους ευρω-αμερικανικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή των Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών, δεσμεύτηκε για αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης στην περιοχή, προς όφελος βέβαια των επιχειρηματικών ομίλων, που βλέπουν «ευκαιρίες» στην ανάδειξη της χώρας και ειδικά της Β. Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο. Κατά τ' άλλα, έθεσε εκ νέου όλα τα γνωστά εκβιαστικά, όσο και ψεύτικα, διλήμματα στο λαό, προβάλλοντας την αντιλαϊκή πλειοδοσία της ΝΔ, που έχει όμως την ίδια αφετηρία και βάση με την κυβέρνηση, τη στήριξη δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στη Βουλγαρία για τα εγκαίνια του «IGB»

Χτες το πρωί ο Αλ. Τσίπρας βρέθηκε μαζί με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπ. Μπορίσοφ, στα επίσημα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου «IGB» που πραγματοποιήθηκε στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να διαλαλήσει την απόλυτη ταύτισή του με τους αμερικανο-ευρωπαϊκούς ενεργειακούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, απαριθμώντας το σύνολο των ενεργειακών υποδομών που υλοποιήθηκαν τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, «είναι έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, της φίλης Βουλγαρίας και μαζί της ευρύτερης περιοχής».

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη διασύνδεση των Βαλκανίων μέσω δικτύων Ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, «ένα νέο, κρίσιμο διακύβευμα για την περιοχή μας, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη», διακύβευμα για το οποίο, όπως είπε, η Ελλάδα μέσω μιας «ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» επιδιώκει να ενισχύσει το ρόλο της στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ