Πέμπτη 16 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Θέλουν τους πρόσφυγες φθηνά εργατικά χέρια σε εποχικές αγροτικές εργασίες

Ανακοίνωση των ΤΟ Βιομηχανίας, Ημαθίας και Πέλλας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Με πρόσχημα την έλλειψη εργατικών χεριών στις αγροτικές εργασίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει άλλο ένα δωράκι στο κεφάλαιο, που αναζητεί ακόμα πιο φθηνούς και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους. Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Α. Τόλκας, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης «να αξιοποιηθεί η εργασιακή δυναμική των ανθρώπων που φιλοξενούμε στις περιοχές μας, των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των οικογενειών τους, με εργόσημο σε αγροτικές εργασίες, στα χωράφια ή και σε διαλογητήρια - εργοστάσια». Η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο που χρειάζονται εργατικά χέρια τόσο στις αγροτικές εργασίες όσο και στα διαλογητήρια και συσκευαστήρια στην Κεντρική Μακεδονία. Και ικανοποιεί ένα μόνιμο αίτημα του κεφαλαίου για όσο πιο φθηνή και χωρίς δικαιώματα εργασία σε αυτές τις δουλειές.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι ΤΟ Βιομηχανίας, Ημαθίας και Πέλλας της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνουν ότι την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν την έπιασε κανένας καημός ούτε για τους φτωχούς αγρότες ούτε για τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις: «Ικανοποιεί και με αυτές τις εξαγγελίες τα αιτήματα των καπιταλιστών της μεταποίησης, των μεγαλοαγροτών και των μεγαλεμπόρων, ώστε να μπορούν να έχουν όσο πιο φθηνούς και χωρίς δικαιώματα, εισαγόμενους ξένους εργάτες, για όσο ακριβώς διάστημα και για όποια συγκεκριμένη εργασία χρειάζονται, που θα μπορούν στη συνέχεια να τους πετούν και να επιστρέφουν στις πατρίδες τους με συνοπτικές διαδικασίες. Θέλουν τους μετανάστες εργάτες χωρίς δικαιώματα, για να ρίχνουν την τιμή της εργατικής δύναμης για ολόκληρη την εργατική τάξη».

Θυμίζουν ότι οι εργαζόμενοι της περιοχής ζουν στο πετσί τους κάθε χρόνο την καπιταλιστική ανάπτυξη, «με την εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο, αφού δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα με 12ωρα και τις περισσότερες φορές με απλήρωτες τις υπερωρίες, σε άθλιες συνθήκες εργασίας, μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με τους βιομηχάνους να εκμεταλλεύονται την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, με τα εργατικά "ατυχήματα" να αυξάνονται, με μισθούς πείνας. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που τα κέρδη για τις επιχειρήσεις αυτές αυξάνονται κάθε χρόνο».

Τονίζουν ότι Ελληνες και μετανάστες εργάτες «είναι από την ίδια πλευρά, αυτή των εκμεταλλευόμενων. Απέναντί τους έχουν την τάξη των εκμεταλλευτών, των αφεντικών, που πλουτίζουν από το δικό τους ιδρώτα».

Και ζητούν από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει: «Διαμονή των εργατών γης σε ανθρώπινες συνθήκες. Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από Υγειονομική Επιτροπή. Για όλους τους εργαζόμενους (Ελληνες και μετανάστες) Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στα μεροκάματα - ψίχουλα, οι ώρες εργασίας να μην ξεπερνάνε τις 8 ώρες τη μέρα και να μειώνονται σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών, κατά τα ισχύοντα σε άλλους κλάδους. Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό τη βδομάδα, τακτικό έλεγχο από την Επιθεώρηση Εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους. Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης. Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους και μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ