Πέμπτη 16 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κηδεύτηκε τη Δευτέρα ο Πατρινός ιστορικός Β. Λάζαρης

Παρουσία πλήθους κόσμου, έγινε τη Δευτέρα στο Α' Νεκροταφείο της Πάτρας η κηδεία του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη, που «έφυγε» από τη ζωή το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 89 ετών. Ηταν πολυγραφότατος, τακτικός συνεργάτης σε εφημερίδες και περιοδικά. Βιβλία του εκδόθηκαν από τη «Σύγχρονη Εποχή», ενώ είχε συμβολή στη γενικότερη ιστορική δουλειά του ΚΚΕ, αφήνοντας μια πλούσια πνευματική κληρονομιά.

Εχουν εκδοθεί πλήθος από έργα του, πολλά από τα οποία αναφέρονται στους αγώνες του πατραϊκού και συνολικά του ελληνικού λαού, όπως: «Πολιτική Ιστορία της Πάτρας» (4 τόμοι), «Οι ρίζες του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος», «Η ιστορική πορεία του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών "Ερμής"», «Ο λαός και η νεολαία της Πάτρας στον αγώνα κατά της χούντας» και «Ο εμφύλιος πόλεμος στην Αχαΐα». Επίσης, έργα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως: «Παναγιώτης Συνοδινός», «Καποδιστριακή Πάτρα», «Τέχνης Σημεία».

Με δική του επιμέλεια, εισαγωγή και σημειώσεις κυκλοφόρησαν η «Ιστορία της πόλεως των Πατρών» του Θωμόπουλου, το «Σχεδίασμα περί της Ανεξιθρησκίας», του Ευγένιου Βούλγαρη, τα «Πολιτικά Κείμενα» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη Φαλέζ, το «Περί διχονοιών των εν ταις εκκλησίαις της Πολωνίας» του Βολταίρου και «Η πατραϊκή Δημαρχία από σωζόμενα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας», για τον 19ο και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Στην κηδεία του παρευρέθηκε αντιπροσωπεία των Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Αχαΐα, με επικεφαλής το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας Δημήτρη Τζαβάρα. Επίσης, αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη. Στο συγγραφικό του έργο και την προσφορά του αναφέρθηκαν στους επικήδειους η κόρη του, φιλόλογος, Τζέλα Λάζαρη, το μέλος της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ Ανδρέας Αντωνόπουλος, καθώς και ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ