Τετάρτη 8 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνδικάτα πρωταγωνιστές των αγώνων, όχι κομπάρσοι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας

Μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ
Σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών, με θέμα την αποτίμηση της δράσης που αναπτύχθηκε μέχρι την Πρωτομαγιά και την οργάνωση των επόμενων πρωτοβουλιών, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ.

Το αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ αποδείχθηκε μικρό για να χωρέσει τους εκπροσώπους σωματείων οι οποίοι μετέφεραν την πείρα από τις μάχες που δίνουν σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Και σ' αυτήν τη σύσκεψη, όπως και στην προηγούμενη, που έγινε στις 13 Απρίλη, συμμετείχαν συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, καθώς και συνδικαλιστές εκλεγμένοι με ψηφοδέλτια που στηρίζονται από άλλες δυνάμεις.

Να δυναμώσουν η συζήτηση και η κοινή δράση για την οργάνωση και τον ταξικό προσανατολισμό

«Η μαζική και μαχητική συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ - μεταξύ αυτών ήταν πολλοί εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που ήρθαν για πρώτη φορά - ήταν η καλύτερη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στους επιχειρηματικούς ομίλους, που δυναμώνουν την εκμετάλλευση για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, ενάντια στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ηταν μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης όσων έχουν πραγματικά ανάγκη οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους», σημείωσε στην εισηγητική ομιλία ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Την εισήγηση παρουσίασε ο Ν. Μαυροκέφαλος
Την εισήγηση παρουσίασε ο Ν. Μαυροκέφαλος
Θύμισε ότι για την προετοιμασία των συγκεντρώσεων έγιναν δεκάδες εξορμήσεις, συνελεύσεις και συσκέψεις, μοιράστηκαν πάνω από 150.000 ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων, οργανώθηκαν εξορμήσεις σε διόδια και λιμάνια.

Επιπλέον, οι Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έστειλαν ηχηρή απάντηση στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ. «Η ολιγομελής συγκέντρωση των εργατοπατέρων στην Αθήνα, που κάλεσαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚ Αθήνας, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για μια εργατική αριστοκρατία ξεκομμένη από τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους, δεν βρίσκουν καμία στήριξη από πραγματικούς εργαζόμενους», επισήμανε ο Ν. Μαυροκέφαλος.

Υπενθυμίζοντας πως οι συγκεντρώσεις «μεταξύ συγγενών και φίλων» δεν είναι καινούργιο φαινόμενο για τη ΓΣΕΕ, εξήγησε πως οι εργαζόμενοι έχουν γυρίσει την πλάτη στους εργατοπατέρες «γιατί αντί να τους βλέπουν δίπλα τους, συμπαραστάτες, τους βλέπουν απέναντί τους, αντίπαλους, χέρι χέρι με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνηση».

«Η απαξίωση της ΓΣΕΕ και άλλων πλειοψηφιών σχετίζεται πρώτα και κύρια με αυτήν τους τη στάση, με τα θλιβερά αποτελέσματα της γραμμής του "κοινωνικού εταιρισμού", της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», τόνισε και πρόσθεσε: «Σ' αυτήν την πολιτική οι εργαζόμενοι θυσίασαν κατακτήσεις και δικαιώματα, όμως άσπρο φως δεν είδαν. Η προοπτική για μια καλύτερη ζωή έχει δώσει τη θέση της στην ανασφάλεια και την εργασιακή ζούγκλα».

Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε πως πρέπει να δυναμώσουν η συζήτηση και η κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστές και τα σωματεία που προβληματίζονται.«Να δυναμώσει ο προσανατολισμός για την οργάνωση της εργατικής τάξης και για την οργάνωση της πάλης με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες της, κόντρα στη στρατηγική του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Να ηττηθεί η γραμμή του "κοινωνικού εταιρισμού" και της ανάθεσης. Να δυναμώσουν οι τάσεις χειραφέτησης σε ένα τμήμα συνδικαλιστών που διαπαιδαγωγήθηκε να πηγαίνει αντάμα ή να ακολουθεί την ηγεσία της ΓΣΕΕ, στο όνομα της "ενότητας", κατανοώντας τώρα καλύτερα ότι η πραγματική ενότητα κατακτιέται πρώτα και κύρια μέσα στην εργατική τάξη, μέσα στα συνδικάτα, με τη γραμμή της υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Οι ανάγκες μας δεν χωρούν στη λογική του «μικρότερου κακού»

Στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής που σχεδιάζουν και υλοποιούν η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ο Ν. Μαυροκέφαλος υπογράμμισε την ανάγκη οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν διαμορφώσει ένα τέτοιο αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο για τους επιχειρηματίες, που τους δίνει τη δυνατότητα να δυναμώνουν την εκμετάλλευση. Σε όσους κλάδους οργανώνεται η πάλη για τις ΣΣΕ, οι εργοδότες απαντούν με τα γνωστά περί ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και απολαμβάνουν την "προστασία" του άθλιου κατώτατου μισθού και των ελαστικών μορφών απασχόλησης που έχουν νομοθετηθεί. Ετσι, σε μια σειρά κλάδους - στο Φάρμακο, στα Τρόφιμα/Ποτά, σε επιχειρήσεις στις Τηλεπικοινωνίες και του Χρηματοπιστωτικού - οι εργοδότες στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων απαντούν "υπογράφουμε με 650 ευρώ και με διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας"», σημείωσε.

Ανάμεσα στα καθήκοντα που αναλαμβάνουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είναι να δώσουν απάντηση στην προεκλογική εκστρατεία αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης των εργαζομένων.«Το "μείναμε όρθιοι" του ΣΥΡΙΖΑ και το "καμένη γη" της ΝΔ δεν απευθύνονται στο λαό. Γιατί όρθιοι στην Ελλάδα, στα χρόνια της κρίσης και τώρα της ανάπτυξης, έμειναν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Οι εργαζόμενοι γνώρισαν μόνο εκμετάλλευση και εξαθλίωση. Ομως ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για όσα έχασαν οι εργαζόμενοι. Οι απώλειες της εργατικής τάξης γι' αυτούς είναι "παθογένειες" και "περασμένα ξεχασμένα". Τώρα υπόσχονται νέα κέρδη, ακόμα μεγαλύτερα, στους επιχειρηματικούς ομίλους, και νέες θυσίες για το λαό», επισήμανε ο Ν. Μαυροκέφαλος και ξεκαθάρισε: «Εχουμε υποχρέωση λοιπόν να αποκαλύψουμε αυτήν την προπαγάνδα. Να μην εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι στις συμπληγάδες του δικομματισμού, να μη δώσουν κι άλλο χρόνο στα κόμματα της πλουτοκρατίας. Να επιμείνουμε ότι οι ανάγκες μας δεν χωρούν στη λογική του "μικρότερου κακού"».

Οι βασικοί άξονες δράσης του επόμενου διαστήματος

«Συνεχίζουμε στη ρότα που έχουμε χαράξει. Μακριά από την ενσωμάτωση και την υποταγή στη στρατηγική του κεφαλαίου, όπου καλούν οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ. Κόντρα στο ρεύμα του "κοινωνικού εταιρισμού" και της ανάθεσης, που καλλιεργεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός», υπογραμμίστηκε εισηγητικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τέθηκαν οι τρεις βασικοί άξονες όσον αφορά τη δράση του επόμενου διαστήματος:

  • Οργάνωση και πάλη για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων, στη βάση του πλαισίου πάλης του ΠΑΜΕ. Στην κατεύθυνση αυτή αναφέρθηκε η στήριξη των προγραμματισμένων για σήμερα κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» και στα νοσοκομεία, καθώς και στις κινητοποιήσεις των ντελιβεράδων, των εργαζομένων στον Επισιτισμό, των οικοδόμων στα μεγάλα έργα.
  • Το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στη δράση των ιμπεριαλιστικών ενώσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή.
  • Πάλη για την ισχυροποίηση και τη χειραφέτηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος από την επιρροή των επιχειρηματικών ομίλων και του αστικού κράτους, «ενάντια στα σχέδια της συνδικαλιστικής μαφίας στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, που θέλει να φυτέψει με το στανιό τούς εργοδότες στα συνδικάτα».

«Συνεχίζουμε τη σκληρή διαπάλη μέσα στην εργατική τάξη ώστε οι εργαζόμενοι να μην αποδεχτούν τη λογική του "μονόδρομου" και του "μικρότερου κακού". Να απορρίψουν το ρόλο κομπάρσου που επιδιώκουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η κυβέρνηση για τα συνδικάτα. Ρόλο κομπάρσου που έχει αποδεχτεί η συνδικαλιστική μαφία για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, αλλά και ρόλο ψάλτη για να λιβανίζει την άγρια αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των εργοδοτών. Γινόμαστε πρωταγωνιστές, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για τους κυβερνώντες και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Καμία αναμονή. Δεν υπάρχουν σωτήρες. Η προοπτική βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη, έχουμε συγκεντρώσει μεγάλη πείρα σε αυτό», κατέληξε ο Ν. Μαυροκέφαλος.

Παρεμβάσεις συνδικαλιστών από διάφορους κλάδους

Τον απολογισμό από τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στον κλάδο συνόψισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οπως ξεκαθάρισε, οι στόχοι της ανάπτυξης, που έχει φέρει μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση και τσάκισμα δικαιωμάτων, δεν αφορούν μόνο τους επιχειρηματίες και την κυβέρνηση αλλά υιοθετούνται και από τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας του κλάδου.

Για τις προσπάθειες για ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, μεταξύ αυτών και τους εργολαβικούς, μίλησε ο Δημήτρης Μπάτης, συνδικαλιστής από την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων. Στάθηκε ιδιαίτερα στις αντιδράσεις των εργοδοτών, που στοχεύουν να επιβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερες εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.

Τη στάση των εργατοπατέρων στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, που έφτασαν στο σημείο να ρωτούν γιατί να μην μπορεί να γίνει συνέδριο συνδικαλιστικής οργάνωσης παρουσία μπράβων, στηλίτευσε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ.

Στη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ αλλά και κόντρα στις εργοδοτικές βλέψεις για «απελευθέρωση» του ωραρίου αναφέρθηκε ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής.

Τα πεπραγμένα των εργατοπατέρων που έχουν αναλάβει το ρόλο του απεργοσπάστη υπενθύμισε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον «συνδικαλιστή», οργανωτικό γραμματέα του ΕΚΑ, που μετέτρεψε σε στάση εργασίας την περσινή κλαδική απεργία της Ομοσπονδίας.

Το «ψηφιδωτό» των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στους δήμους σκιαγράφησε ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ. Στάθηκε ιδιαίτερα στους εργαζόμενους της «κοινωφελούς εργασίας», που καλύπτουν κενά και ελλείψεις προσωπικού, δουλεύουν με ημερομηνία λήξης, αμείβονται με ψίχουλα και αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό καλοθελητών που τους υπόσχονται «παράταση» του προγράμματος, με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες.

Το πορτρέτο του εργοδοτικού συνδικαλισμού, όπως αποτυπώνεται στην πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, παρουσίασε η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού: Η ΟΤΟΕ ανακάλεσε τη μόνη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε εδώ και εννιά χρόνια και έτρεξε να υπογράψει ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις, ενώ το κλαδικό Σωματείο διεκδικεί μαζί με τους εργαζόμενους Συλλογικές Συμβάσεις σε τρεις επιχειρήσεις του κλάδου.

Το πλατύ άνοιγμα για τον αγώνα ενάντια στη συνδικαλιστική μαφία τροφοδότησε την πάλη στα εργοτάξια και ενίσχυσε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, όπως εξήγησε ο Παύλος Αλεξανδράκης από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, όπου οι εργαζόμενοι οργάνωσαν 24ωρη απεργία και συγκρότησαν Σωματειακή Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org