Τετάρτη 8 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μόνιμη θηλιά

Ως «ανάσα» για τα λαϊκά στρώματα παρουσιάζει η κυβέρνηση τις ρυθμίσεις με τις 120 δόσεις, την ίδια ώρα που η ΝΔ ετοιμάζει τροπολογία για το αφορολόγητο, αφού κι εκείνη την πήρε τάχα ο πόνος για τη φορολεηλασία του λαού. Κουβέντα δεν λένε βέβαια για το πώς έφτασαν ένας στους δύο να χρωστάνε και πάνω από ένα εκατομμύριο να βρίσκονται υπό την απειλή «αναγκαστικών μέτρων είσπραξης», αφού και οι δυο έγδαραν με την πολιτική τους το λαό και συνεχίζουν να τον γδέρνουν, προκειμένου να δημιουργηθούν τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και τα «μαξιλάρια» για το κεφάλαιο, τα πακέτα με τις φοροαπαλλαγές και τα υπόλοιπα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ζητάει από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να της πουν και «ευχαριστώ» για τις «ευκολίες πληρωμής» στα ταμεία και στην Εφορία, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ δεσμεύονται για τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής τα επόμενα πολλά χρόνια, με τα ματωμένα πλεονάσματα, τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, τους στόχους της «μεταμνημονιακής» εποπτείας κ.ο.κ. Το δίλημμα λοιπόν για το λαό δεν μπορεί να είναι ποιος θα του κρατάει τη θηλιά στο λαιμό και θα τη σφίγγει ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου - το ζητούμενο είναι να τη βγάλει μια και καλή από το λαιμό του, παλεύοντας μαζί με το ΚΚΕ, ενισχύοντάς το και στις κάλπες των εκλογών στις 26 Μάη.

Εκλεκτός

«Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν πέντε κόμματα στο συνδυασμό μας... Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ». Αυτά είπε ο δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη και εκ νέου υποψήφιος, Γ. Ιωακειμίδης, για να δείξει πόσο «ανεξάρτητο» και «αυτοδιοικητικό» είναι το ψηφοδέλτιό του. Ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία, λοιπόν, αλλά πέντε κόμματα, που στήριξαν και εφάρμοσαν τα απανωτά μνημόνια, εμπιστεύονται έναν ακόμα «ανεξάρτητο» υποψήφιο... Μάλιστα, ο συγκεκριμένος λέει ότι «έπεισε» τους «κομματικούς μηχανισμούς» με το «αυτοδιοικητικό πρόσωπό» του, λες και οι «μηχανισμοί» αυτοί εκτιμούν κάτι άλλο πέρα από την προσήλωση του δημάρχου σε μια πολιτική που τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα, που χαρατσώνει το λαό. Αυτή η «οικουμενική» συνεργασία, που «σπάει ρεκόρ» στη Νίκαια, είναι στην πράξη μια απόδειξη του πόσο εύκολα εξαντλούνται οι «διαφορές» ανάμεσα στα κόμματα του κεφαλαίου, πώς συνεργάζονται στο ίδιο ψηφοδέλτιο «προοδευτικοί» και «συντηρητικοί», που κατά τ' άλλα... βρίσκονται στα χαρακώματα. Δείχνει όμως και το πώς μπορεί να γίνει η πραγματική διαφορά, μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ στις κάλπες, ειδικά σε μια πόλη όπως η Νίκαια, όπου εκφράζεται αυτή η... «συντηρητικο-προοδευτική» συμπαράταξη όλων τους.

Κήρυγμα συμβιβασμού

«Τι παραπάνω να κάναμε;». Κάπως έτσι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπλύνει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες της, καθώς βαδίζει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο των προκατόχων της, με υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και ιδιωτικοποίηση της Πρόληψης, της Πυρόσβεσης και της Πολιτικής Προστασίας. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «κήρυγμα συμβιβασμού», καλώντας το λαό να αποδεχτεί ως «κανονικότητα» τις ελλείψεις, μοιρολατρικά να βλέπει τις περιουσίες του να γίνονται στάχτη ή να τις παίρνει το ρέμα, να χάνει δικούς του ανθρώπους. Κι όλα αυτά, επειδή «δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, όποιος και να κυβερνά, το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε...», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, διασπείροντας τις πολιτικές ευθύνες στα βάθη του παρελθόντος και στην «καμένη γη» που παρέλαβε από τους προηγούμενους. Με θράσος καλεί το λαό να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας, να υποταχθεί στο «δεν υπάρχουν πόροι», που επαναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις και η Τοπική/Περιφερειακή Διοίκηση, την ίδια ώρα που μοιράζουν εκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες και τα κέρδη του κεφαλαίου. Και να σκεφτεί κανείς ότι όλοι αυτοί πριν την καταστροφή καθησύχαζαν το λαό, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα», ενώ μετά τις καταστροφές θυμήθηκαν την «κλιματική αλλαγή»! Γι' αυτό πρέπει και στις εκλογές να τους μαυρίσει ο λαός. Με ισχυρό ΚΚΕ, να στείλει μήνυμα οργανωμένης διεκδίκησης όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του από φαινόμενα όπως αυτά που ζήσαμε στο Μάτι ή στη Μάνδρα.

Χρυσόσκονη

«Εμείς νομοθετήσαμε το 15% των νέων θέσεων που προκηρύσσονται στο Δημόσιο να είναι αποκλειστικά για ΑμεΑ (...) Να διατηρεί το επίδομά του ο ανάπηρος που διορίζεται για κατάρτιση ή απασχόληση ορισμένου χρόνου. Να εξαιρείται το επίδομα αναπηρίας από τα εισοδήματά του. Το παιδί με αναπηρία πριμοδοτείται σε όλα τα επιδόματα που παρέχει το κράτος για τα παιδιά και τις οικογένειες», ισχυρίστηκε - κατά τη διάρκεια εκδήλωσης - η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πασπαλίσει με χρυσόσκονη την αθλιότητα που βιώνουν χιλιάδες ανάπηροι και οι οικογένειές τους οι οποίοι ανήκουν στα λαϊκά στρώματα. Ας απαντήσει όμως η κυβέρνηση στο διά ταύτα: Πόσες προσλήψεις ΑμεΑ έχουν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια στο Δημόσιο; Πόσες προνοιακές δομές έκλεισαν και πόσες μαραζώνουν κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης και της κρατικής υποχρηματοδότησης; Πόσες χιλιάδες ανάπηροι έμειναν χωρίς επίδομα και σύνταξη; Πόσοι κάνουν επαρκώς τις θεραπείες τους; Πόσοι και πόσα πληρώνουν από την τσέπη τους για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις κ.ά.; Πόσοι ανάπηροι στερούνται ακόμη και τα βασικά υλικά για τη διαβίωσή τους; Οσο για το ψευτοδίλημμα που θέτει για το ποιος είναι «καλύτερος» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, από πίσω κρύβονται η υπογραφή και η ψήφος τους - μαζί με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι - στο τρίτο μνημόνιο, όπου υπάρχει η ρητή δέσμευση ότι κάθε χρόνο θα πετσοκόβουν κατά 0,5% του ΑΕΠ τα κονδύλια για την Πρόνοια, που αντιστοιχεί σε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ κατ' έτος...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Η Μάχη της Γραβιάς. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο νικούν τις τουρκικές υπό τον Ομέρ Βρυώνη. Επαναστατικές κινήσεις γίνονται και στην Εύβοια.

1828 Γεννιέται ο Ελβετός συγγραφέας και φιλάνθρωπος Ερρίκος Ντινάν, «πατέρας» του Ερυθρού Σταυρού. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1901.

1831 Καταστέλλεται στρατιωτικό κίνημα δυνάμεων που εναντιώνονταν στον Ιωάννη Καποδίστρια και στο οποίο πρωταγωνίστησαν οι πρόκριτοι - εφοπλιστές της Υδρας, ο Α. Μαυροκορδάτος, ο οπλαρχηγός Τσάμης Καρατάσος κ.ά.

1838 Δημοσιεύεται στην Αγγλία η «Χάρτα του Λαού». Το κίνημα των «Χαρτιστών», όπως καταγράφηκε στην Ιστορία, ήταν ένα μαζικό πολιτικό κίνημα των εργατών και ορισμένων μικροαστικών στρωμάτων με βασικό πρόγραμμα (τη «Χάρτα του λαού»), που ζητούσε πλήρη πολιτικά δικαιώματα για την εργατική τάξη στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Με ορισμένους από τους αριστερούς «Χαρτιστές», όπως ο Χάρνεϊ ή τα μέλη της «Ενωσης των Δικαίων» που κατοικούσαν στο Λονδίνο, είχαν έρθει σε επαφή οι Μαρξ και Ενγκελς.

1921 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας.

1923 Η Μ. Βρετανία διατυπώνει τελεσιγραφικές αξιώσεις στη σοβιετική κυβέρνηση («Τελεσίγραφο Κόρζον»). Οι επόμενες κινήσεις της Μ. Βρετανίας έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου. Ο σοβιετικός λαός αντέδρασε, στηρίζοντας τις επιλογές της κυβέρνησής του, με αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις. Αλλά και στην ίδια τη Μ. Βρετανία ξεκίνησε καμπάνια υποστήριξης της ΕΣΣΔ. Στο τέλος η Μ. Βρετανία αναγκάστηκε να υποχωρήσει και δέχτηκε να συζητήσουν την επίτευξη συμφωνίας.

1928 Ξεκινά τις εργασίες του το 4ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Με τον «προληπτικό αποκλεισμό» 127 αντιπροσώπων των ταξικών δυνάμεων επιτυγχάνεται και πάλι η επιδιωκόμενη ρεφορμιστική πλειοψηφία. ΓΓ της ΓΣΕΕ επανεκλέγεται ο Δ. Στρατής.

1934 Στην απεργία των 300 λιμενεργατών της Καλαμάτας ο στρατός και η χωροφυλακή απαντούν με σφαίρες, σκοτώνοντας επτά και τραυματίζοντας δεκάδες λιμενεργάτες. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πάνω από 25.000 εργάτες κατεβαίνουν σε απεργία, παρά τη διασπαστική στάση της ΓΣΕΕ.

1945 Τα Δωδεκάνησα παραδίδονται από τους Γερμανούς στους Βρετανούς. Ξεκινά η βρετανική κατοχή.

1970 Στις 8 και 9 του Μάη, η Ασφάλεια της Αθήνας συλλαμβάνει τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) Νίκο Καλούδη, Ζήνωνα Ζορζοβίλη και Γιάννη Γιάνναρη. Μόλις έγιναν γνωστές οι συλλήψεις, συνεργεία της ΚΝΕ γέμισαν την Ομόνοια, καθώς και τις εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, με τρικ που έγραφαν «Ζήτω το ΚΚΕ. Ζήτω η ΚΝΕ».

1975 Ο ρατσιστής κυβερνήτης της Αλαμπάμα Τζορτζ Ουάλας δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν συμμαχήσει με τη Γερμανία κατά της Σοβιετικής Ενωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για να εμποδίσουν την «επέλαση του κομμουνισμού».

1980 Ο Γεώργιος Ράλλης διαδέχεται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

1984 Η Σοβιετική Ενωση ανακοινώνει την αποχή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ για τη δημιουργία αντισοβιετικού κλίματος και υποβάθμιση του Ολυμπιακού πνεύματος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org