Παρασκευή 3 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκδήλωση για την Πρωτομαγιά με τους ξεριζωμένους στον Σκαραμαγκά

Τη σημασία της διεθνιστικής αλληλεγγύης και του ενιαίου ταξικού αγώνα ανέδειξαν οι συνδικαλιστές

Τα πιτσιρίκια στην ουρά έτοιμα για παιχνίδι
Τα πιτσιρίκια στην ουρά έτοιμα για παιχνίδι
Εκδήλωση για τους μετανάστες - πρόσφυγες, στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, διοργάνωσαν χτες σωματεία της Αττικής (Οικοδόμων, Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών), μέσα στο Κέντρο Φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, όπου βρίσκονται πάνω από 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες.

Στην εκδήλωση των σωματείων παραβρέθηκε ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Εκμετάλλευση, πόλεμος, μετανάστευση και προσφυγιά έχουν την ίδια ρίζα

Στην εκδήλωση μίλησε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Η ομιλία του μεταφραζόταν από μέλη των σωματείων στα Αραβικά και τα Φαρσί.

Ο Β. Σταμούλης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Αυτοί που προκαλούν τους πολέμους για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, που ευθύνονται για τη μετανάστευση και την προσφυγιά, είναι οι ίδιοι που βαθαίνουν την εκμετάλλευση για τους ντόπιους εργάτες».

Σε άλλο σημείο επισήμανε: «Ολα τα προηγούμενα χρόνια, είτε δεξιές, συντηρητικές είτε σοσιαλδημοκρατικές, λεγόμενες "αριστερές - προοδευτικές" κυβερνήσεις, όλοι μαζί συμφωνούσαν και συνυπέγραφαν την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ», που «ρίχνει νερό στο μύλο των ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων, τους δίνει έδαφος να ρίχνουν το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας (...) Η ΕΕ διπλασιάζει τις στρατιωτικές δαπάνες για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (...) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση των σωματείων μέσα στο Κέντρο
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση των σωματείων μέσα στο Κέντρο
«Ολοι αυτοί, ιμπεριαλιστικές ενώσεις, μονοπώλια, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους είναι αντίπαλοι των προσφύγων, των μεταναστών και των ντόπιων εργατών, μας θέλουν ανοργάνωτους, να τρωγόμαστε μεταξύ μας», ανέφερε ο Β. Σταμούλης, υπογραμμίζοντας ότι απέναντι σε αυτήν την επιχείρηση «ένα δρόμο έχουμε, το δρόμο της ενότητας και του ταξικού αγώνα, το δρόμο της διεθνιστικής αλληλεγγύης, της πάλης ενάντια σε ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, της πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για την προοπτική να μπορούν οι λαοί να ζουν ειρηνικά, να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με πρωτοβουλία των σωματείων των εκπαιδευτικών, διοργανώθηκαν παιχνίδια με τη συμμετοχή πολλών παιδιών, όπως χειροτεχνίες, ζωγραφική, «κουτσό», «μήλα» κ.ά.

Η νηπιαγωγός Αγγελική Γκούσκου μας είπε σχετικά: «Πήραμε την πρωτοβουλία της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών. Μέσα σε συνθήκες εγκλωβισμού ακόμα και το ελάχιστο το στερούν από τα παιδιά. Προσπαθούμε να δώσουμε μια νότα χαράς σε αυτά. Τους έχουν στερήσει τα αυτονόητα, όπως ένα χώρο παιχνιδιού και δραστηριοτήτων, πέρα από όλα τα υπόλοιπα που δεν τους έχουν εξασφαλίσει σε σχέση με τη ζωή τους και τα δικαιώματά τους. Τα παιδιά δείχνουν με τη συμμετοχή τους σε όλες τις δραστηριότητες αυτή τους τη "δίψα"».

Ο Δημήτρης Βεργάκης, αναπληρωτής δάσκαλος, πρόσθεσε: «Τα παιδιά εδώ αντί να βλέπουν κάθε μέρα χρώματα, μπάλες και παιχνίδια, έχουν δει βόμβες, δυστυχία και πόλεμο. Σήμερα κάναμε γι' αυτά το ελάχιστο».

Μετά την ομιλία, ως μια πράξη αλληλεγγύης, μοιράστηκε φαγητό που είχε φτιαχτεί από μέλη σωματείων.

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες από πρόσφυγες και μετανάστες

Ενώ η εκδήλωση βάδιζε προς το τέλος της, οι δημοσιογράφοι του «Ριζοσπάστη» βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν με μετανάστες και πρόσφυγες.

Μεταξύ άλλων μας επιβεβαίωσαν όσα σημειώνονται παραπάνω για τα παιδιά: Αιτών άσυλο, αφγανικής καταγωγής, που ζούσε με την οικογένειά του στο Ιράν, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες και επαρκείς υποδομές για τη μόρφωση των παιδιών. Μια οικογένεια από το Αφγανιστάν είπε ότι περιμένει 4 χρόνια για να περάσει από συνέντευξη για τη χορήγηση ασύλου και πρόσφατα την ενημέρωσαν ότι θα γίνει το 2020! Ακόμα κατήγγειλαν ότι κάηκε μια γυναίκα από το Αφγανιστάν στο Κέντρο, αλλά κανείς δεν τους ενημερώνει πού είναι και σε ποια κατάσταση βρίσκεται. Επίσης, καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχουν γιατρός, ζεστό νερό, ενώ οι θέσεις παιδιών στο νηπιαγωγείο δεν είναι αρκετές.

Ο Μετζίτ είναι από το Ιράν. Ηρθε με τη σύζυγό του και τα τρία του παιδιά στην Ελλάδα το 2018. Οπως μας είπε, έμεινε κάποιους μήνες στη Μόρια της Λέσβου και μεταφέρθηκε πριν από δυο μήνες με την οικογένειά του στον Σκαραμαγκά. «Ζούμε στοιβαγμένοι σε ένα εμπορευματοκιβώτιο, μαζί με μια άλλη πενταμελή οικογένεια. Συνολικά δέκα άτομα. Εχω υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου και περιμένω απάντηση»...

Ο Αουάντ κατάγεται από τη Συρία. Βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2018. Εχει τρία παιδιά. «Η σύζυγός μου έχει καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα. Εχω υποβάλει αίτηση για άσυλο και η συνέντευξή μου έχει οριστεί το... 2021»! Ο Αλμουμίντ θα περιμένει και αυτός ένα χρόνο για να γίνει η συνέντευξή του. Στο μεταξύ, με τα 7 του παιδιά και τη σύζυγό του θα μένουν στον καταυλισμό περιμένοντας «μαντρωμένοι» σε ένα κοντέινερ. «Ενα από τα παιδιά μου έχει προβλήματα υγείας. Τόσο καιρό ζούμε εδώ μέσα. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για μας; Πού είναι ο ανθρωπισμός;», αναρωτιέται.

Ο Ακράμ πάσχει στον μηνίσκο του. «Πάω στα νοσοκομεία και μου δίνουν παυσίπονα». Κάποια στιγμή απελπισίας προσπάθησε να ταξιδέψει από το λιμάνι της Πάτρας στην Ιταλία. «Με έπιασαν και κατάσχεσαν το διαβατήριό μου. Περιμένω να γίνει δίκη. Δεν βοηθάει κανείς σε αυτό το θέμα. Ούτε κυβέρνηση ούτε ΜΚΟ. Ο δικηγόρος ζητά για τη δίκη 600 ευρώ. Δεν έχω να τα πληρώσω».

Η Μπούσρα βρίσκεται ένα χρόνο και οκτώ μήνες στη χώρα μας. «Με τον άντρα μου και τα τρία μας παιδιά περάσαμε με τα πόδια από το Ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία», μας είπε. «Για οκτώ μήνες είχε καθυστερήσει η χορήγηση του επιδόματος που μας δίνουν (σ.σ. 150 ευρώ το μήνα ανά άτομο), ενώ η συνέντευξή μας για το άσυλο θα γίνει το 2021»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ