Παρασκευή 3 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Συνταγματικό και νόμιμο» το πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ

Αλλη μια επιβεβαίωση ότι διατηρείται άθικτο όλο το αντεργατικό μνημονιακό οπλοστάσιο...

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο διατήρησε άθικτο, αλλά ενισχύει παραπέρα το αντεργατικό πλαίσιο για τα ΒΑΕ
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο διατήρησε άθικτο, αλλά ενισχύει παραπέρα το αντεργατικό πλαίσιο για τα ΒΑΕ
Συνταγματική και νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) άλλη μια μνημονιακή αντεργατική απόφαση που υλοποιήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρήθηκε στο ακέραιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε συνταγματική και νόμιμη απόφαση του 2011 από τον τότε υπουργό Εργασίας, με την οποία η τότε κυβέρνηση «ξήλωσε» δεκάδες ειδικότητες και επαγγέλματα από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση είχε έρθει ως εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010, ο οποίος όριζε τη δημιουργία «νέας λίστας» επαγγελμάτων και ειδικοτήτων και στη συνέχεια οδήγησε στον αποχαρακτηρισμό περίπου του 30% της τότε ισχύουσας λίστας, πετώντας περίπου 120.000 ασφαλισμένους από το καθεστώς των ΒΑΕ.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων στην υαλουργία, στην τσιμεντοβιομηχανία, στη διακίνηση τσιμέντου, στα λατομεία αδρανών υλικών, στη χημική βιομηχανία, στην κατεργασία ελαστικών και πλαστικών, στον κινηματογράφο κ.α., ζητώντας να ακυρωθεί η σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας με την οποία εξαιρέθηκαν από την υπαγωγή στα ΒΑΕ.

Η επταμελής σύνθεση του Α' Τμήματος του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αν. Γκότση και εισηγήτρια την σύμβουλο Παρασκευή Μπραΐμη, με 4 αποφάσεις απέρριψε ως αβάσιμες όλες τις αιτήσεις ακύρωσης των σωματείων. Με τις αποφάσεις του, το ΣτΕ αναφέρεται στη σύσταση ειδικής επιτροπής στο υπουργείο Εργασίας, για να γνωμοδοτήσει με καθορισμένα κριτήρια για την υπαγωγή εργασιών και ειδικοτήτων και χώρων εργασίας στα ΒΑΕ. Οπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις, το 2010 υπεγράφη το «μνημόνιο συνεργασίας», το οποίο προέβλεπε διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων στο κεφάλαιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ο περιορισμός του καταλόγου των ΒΑΕ.

Ακολούθησε το νέο ασφαλιστικό σύστημα (νόμος 3863/2010) και στη βάση αυτού του νόμου, παρά την έντονη αντίδραση και τους αγώνες που έδωσαν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, η επιτροπή καθόρισε τον νέο συρρικνωμένο πίνακα των ΒΑΕ, με κριτήριο βέβαια όχι την επιβάρυνση των εργαζομένων, αλλά τις «δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις»...

Το ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς των σωματείων περί παράβασης των συνταγματικών αρχών της ισότητας, της αναλογικότητας και της κρατικής μέριμνας στην Κοινωνική Ασφάλιση, λόγω θέσπισης αυστηρότερων κριτηρίων κ.λπ. Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό ότι η προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε κατά πλάνη περί τα πράγματα, όπως απέρριψε και τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν καταθέσει.

Συνέχισε την επίθεση στα ΒΑΕ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ετσι, και αυτή η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όλο το αντεργατικό μνημονιακό οπλοστάσιο διατηρείται άθικτο και στη... «μεταμνημονιακή» περίοδο, ακριβώς γιατί αυτό απαιτούν η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Και στο θέμα των ΒΑΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο άφησε ανέγγιχτους τους μνημονιακούς νόμους, αλλά προχώρησε και στην παραπέρα ενίσχυσή τους.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε άθικτο το πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ, καθώς και τις διατάξεις που προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους ασφαλισμένους που παραμένουν σε καθεστώς ΒΑΕ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην ψήφιση νόμου με τον οποίο επανεξετάζεται το καθεστώς των ΒΑΕ και στο Δημόσιο (ν. 4512/2018, άρθρο 396) για όσους εργαζόμενους (ΟΤΑ, νοσηλευτές) υπάγονται σε αυτό, βάζοντας στο στόχαστρο και το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας που λαμβάνουν μέχρι τώρα.

Ετσι, στη βάση του πορίσματος μιας Επιτροπής που όρισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το επίδομα αυτό θα επανασχεδιαστεί «από μηδενική βάση» για τους 70.000 περίπου δικαιούχους του...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ