Eurokinissi |
Από την επίσκεψη Μενέντεζ στο υπουργείο Αμυνας, την περασμένη Δευτέρα |
Ενδεικτικά, μιλώντας για το νομοσχέδιο που κατέθεσε με συνάδελφό του πρόσφατα στην αρμόδια Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, το απέδωσε στο ότι «οι χώρες οι οποίες εμπλέκονται, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, στις τριμερείς που πραγματοποιούν, έχουν έρθει κοντά. Και γιατί έχουμε μία πολύ στενή σχέση με την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί στη βάση της Σούδας φιλοξενούνται δυνάμεις του Αμερικανικού Ναυτικού, αλλά και εξαιτίας της συνεργασίας που έχουμε σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας αλλά και ενδεχομένως συνεργασία από άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα που είναι υπό συζήτηση».
Συνέδεσε, δε, ευθέως την τέτοια στρατιωτική προπαρασκευή με τα σχέδια για την Ενέργεια, στην αντιπαράθεση με Μόσχα, λέγοντας: «Η ενεργειακή συνεργασία, η οποία λαμβάνει χώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, ο ενεργειακός δρόμος τον οποίο ανοίγει η Ελλάδα, ειδικότερα με τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας, μπορεί να βοηθήσει και να δώσει νέες διεξόδους στα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης, ώστε (σ.σ. η ΕΕ) να μην εξαρτάται υπερβολικά από τη Ρωσία».
Ταυτόχρονα, και ενώ το παζάρι των διευθετήσεων στην περιοχή και η προσπάθεια να παραμείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο συνεχίζονται, απηύθυνε εκ νέου προειδοποίηση στην Τουρκία ότι αν προχωρήσει στην απόκτηση των «S-400», «πρώτον αυτό θα επιφέρει κυρώσεις σύμφωνα με τον νόμο, τον οποίο εγώ ο ίδιος εισηγήθηκα, και δεύτερον η Τουρκία δεν θα έχει ποτέ ένα "F-35" δίπλα σε σύστημα "S-400"», συμπληρώνοντας πως «αυτό δεν είναι αποδεκτό και δεν συνάδει με το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Είναι μη αποδεκτό για τους συμμάχους μας και δεν είναι συμβατό με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους μας, οι οποίοι έχουν αγοράσει τα "F-35"».
Σχετικά με τις κυρώσεις που θα μπορούσε να επιφέρει μια τέτοια κίνηση της Τουρκίας, είπε πως «ανάμεσα σε αυτές είναι περιορισμοί στις εξαγωγές, θέματα απόκτησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, υπάρχουν χρηματοπιστωτικά εργαλεία που είναι πολύ ισχυρά, για παράδειγμα οι περιορισμοί στην πραγματοποίηση οποιασδήποτε οικονομικής πράξης σε αμερικανικές τράπεζες. Υπάρχουν θέματα με την Visa που μπορούν να προκύψουν».
Ερωτηθείς, μάλιστα, αν οι ΗΠΑ επεξεργάζονται το ενδεχόμενο να μεταφέρουν αμερικανικές βάσεις από την Τουρκία στην Ελλάδα, δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι «θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες στον αμυντικό τομέα της Τουρκίας, επιπρόσθετα με τις κυρώσεις. Για το λόγο αυτόν, ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει τη στάση της και θα επιστρέψει στο δρόμο, όπου θα είναι ένας καλός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και θα στηρίζει τις αξίες του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε στο τέλος της μέρας να κάνουν όσα χρειάζεται για να ενισχυθεί μία μακροπρόθεσμη σχέση. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν σε ποιο άλλο μέρος στον κόσμο - και θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα ή κάπου αλλού - θα προστατεύεται το εθνικό συμφέρον και η ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ».
Εξάλλου, επαναλαμβάνοντας τους σκόπιμα υψηλούς τόνους για να ασκήσει πίεση στην Τουρκία και κάνοντας πως δεν ξέρει ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο», δήλωσε «ανήσυχος για την Τουρκία και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Πάντα ανησυχώ για πιθανές συγκρούσεις (...) Δεν θέλουμε να δούμε δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε μία σύρραξη η οποία θα ήταν τρομακτική για το ΝΑΤΟ (...) Πάντα ανησυχώ, ανεξαρτήτως των ενεργειακών εξελίξεων, για μία πιθανή ανάφλεξη στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου», ενώ σχετικά με τις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, είπε πως οι δυο χώρες έχουν «κάθε δικαίωμα» να τις εκμεταλλευτούν.
Τέλος, επανέλαβε τα περί «ενδεχόμενης απόπειρας παρέμβασης της Ρωσίας στις ευρωεκλογές», «για να βοηθήσουν φίλους και ριζοσπαστικοποιημένα κινήματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και όπου μπορούν να αλλάξουν τα αποτελέσματα, έτσι ώστε να επωφεληθούν».
Στο μεταξύ, νέα συνάντηση μέσα σε λίγες μόνο μέρες είχε ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης με τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ, μετά την τριμερή που έγινε τη Δευτέρα με τη συμμετοχή και του Αμερικανού γερουσιαστή Ρ. Μενέντεζ, στο υπουργείο. Επισήμως συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Να σημειωθεί ότι η συνάντηση έγινε στον απόηχο της χτεσινής σύσκεψης στο τουρκικό υπουργείο Αμυνας με συμμετοχή και του ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, και θέμα το Αιγαίο, αλλά και της πρόσφατης επίσκεψης Αποστολάκη στο Κόσοβο, όπου επισκέφτηκε την ΕΛΔΥΚΟ και παρουσίασε τη συμφωνία των Πρεσπών ως μοντέλο και για άλλες «διευθετήσεις», όπως αυτή μεταξύ Πρίστινας - Βελιγραδίου.