Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Αντικίνητρο» ή αλλιώς ένα ακόμα «πράσινο» χαράτσι...

Τις τελευταίες «πινελιές» για την υλοποίηση του σχεδιασμού της στον τομέα της ανακύκλωσης και της λεγόμενης «κυκλικής οικονομίας» βάζει η κυβέρνηση, καθώς δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1277 Β/15.4.19) η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει το ύψος του νέου «περιβαλλοντικού» χαρατσιού, το οποίο επιβλήθηκε στους δήμους αντί του παλιού «τέλους ταφής» και προβάλλεται ως παροχή «κινήτρων για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή».

Η ΚΥΑ ορίζει την τιμολογιακή πολιτική των υπηρεσιών των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) προς τους δήμους, η οποία κλιμακώνεται ανάλογα με τις επιδόσεις του κάθε ΟΤΑ στην ανακύκλωση, στη χωριστή συλλογή συσκευασιών και βιοαποβλήτων (υπολείμματα τροφών και «πράσινα» απόβλητα).

Η απόφαση κινείται στη λογική των «αντικινήτρων», δηλαδή όσο χαμηλότερα ποσοστά διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης, τόσο υψηλότερα θα είναι τα ποσά που θα καταβάλλουν οι δήμοι. Εντάσσεται στον συνολικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό που υλοποιεί η πλειοψηφία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και ενσωματώνει τη σχετική ευρωενωσιακή πολιτική, που στο όνομα της «προστασίας» δήθεν του περιβάλλοντος ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο στον τομέα διαχείρισης των σκουπιδιών και φορτώνει νέα βάρη στο λαό.

Η επιβολή των νέων τελών θα γίνεται στη βάση «αξιολόγησης» των δήμων, όπως είπε πρόσφατα ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ανάλογα με τις επιδόσεις που καταγράφουν στην ανακύκλωση και στην επιβεβαιωμένη αξιοποίηση υλικών συσκευασίας, αλλά και στο ποσοστό χωριστής συλλογής και αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων (βιοαπόβλητα, τρόφιμα, κλαδέματα κ.λπ.).

Οι δήμοι καλούνται με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση να εφαρμόσουν πολύ υψηλές απαιτήσεις στον τομέα της ανακύκλωσης, δίχως η κεντρική διοίκηση να παρέχει τα απαιτούμενα μέσα και εξοπλισμό για τη δημιουργία χωριστών ρευμάτων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, με συνέπεια η νέα «περιβαλλοντική εισφορά» να επιβαρύνει κυρίως τα λαϊκά στρώματα των πιο φτωχών δήμων, που θα φορτωθούν πολύ υψηλές εισφορές, οι οποίες θα ξεκινούν από τα 10 ευρώ τον τόνο.

Στη Φυλή ο Κυρ. Μητσοτάκης

«Διαφημίζοντας τις μπίζνες με τα σκουπίδια», θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της χτεσινής παρουσίας του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής στη Φυλή.

Κατηγορώντας κυβέρνηση και Περιφέρεια για τα πεπραγμένα τους στον εν λόγω τομέα, είπε ότι ο σχεδιασμός του κόμματός του για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική «θα υλοποιηθεί μέσω της σύμπραξης του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα» και πρόσθεσε ότι η πρόταση της ΝΔ συνδυάζει τους τρεις βασικούς άξονες: «Ανακύκλωση. Αντισταθμιστικά μέτρα προς όφελος των δήμων που φιλοξενούν μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και μέτρων επιβράβευσης των δήμων που επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης στην πηγή. Προώθηση της μηχανικής, βιολογικής και θερμικής επεξεργασίας του υπολείμματος από τη διαλογή στην πηγή για την παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών, την ανάκτηση Ενέργειας».

Πρόκειται βέβαια για τους ίδιους ακριβώς άξονες - στο πλαίσιο και της πολιτικής της ΕΕ - που υλοποιεί και η κυβέρνηση, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο και στέλνοντας το λογαριασμό στο λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ