Παρασκευή 12 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ανακοίνωση για το κρατικό πιστοποιητικό μουσικών γνώσεων

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας υπάρχει διάταξη για τη θεσμοθέτηση κρατικού πιστοποιητικού μουσικών γνώσεων. Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα αφορά απόφοιτους Μουσικών Σχολών και Ωδείων και θα είναι ισότιμο με το Επίπεδο 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (π.χ. ΙΕΚ). Η συγκεκριμένη αναφορά έχει προκαλέσει δικαιολογημένη ανησυχία στο χώρο των μουσικών.

Σε ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) σημειώνει ανάμεσα στα άλλα:

«"Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι"

Ολοι γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας η Μουσική Εκπαίδευση είναι αποκλειστικά ιδιωτική. Για να πάρει κάποιος έναν τίτλο σπουδών χρειάζεται πάνω από 10 χρόνια σπουδών, που πληρώνει δίδακτρα, εξέταστρα, βιβλία, αγοράζει το όργανό του, καλύπτει τις επισκευές του, πληρώνει τα αναλώσιμα.

Ολα αυτά υπό την εποπτεία και την αναγνώριση από το υπουργείο Πολιτισμού που εποπτεύει και πιστοποιεί τη λειτουργία των Ωδείων.

Είναι προκλητικό σήμερα να έρχεται η κυβέρνηση και να ζητά από τους αποφοίτους αυτών των σχολών μετά τόσα χρόνια σπουδών, μετά τόσα έξοδα να ξαναπληρώσουν για να πάρουν ένα αδιαβάθμητο πιστοποιητικό που θα τους ανοίξει την πόρτα της αγοράς εργασίας.

Γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη πρόθεση δεν αποτελεί μια άγαρμπη προσπάθεια ενός ακόμα υπουργού Παιδείας που θέλει να κάνει άλλη μια "επανάσταση" στο χώρο της εκπαίδευσης. Γνωρίζουμε ότι η δημιουργία μιας βιομηχανίας πιστοποιήσεων δεξιοτήτων αποτελεί κεντρική κατεύθυνση της εκπαιδευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια πολιτική που προσπαθεί να δημιουργήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η οργή των συναδέλφων μας γι' αυτήν την εξέλιξη. Τους καλούμε να μετατρέψουν την οργή σε πείσμα που θα διεκδικήσει δημόσια και δωρεάν μουσική εκπαίδευση, που θα ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και θα οδηγεί στο Πανεπιστήμιο για όσους το επιλέξουν και έχουν τις δυνατότητες.

Συγχρόνως, απαιτούμε την αναβάθμιση της Αισθητικής Αγωγής στο υποχρεωτικό σχολείο. Είμαστε αντίθετοι στη μείωση των ωρών και τη δυνατότητα "δεύτερης ανάθεσης" που τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν καταργήσει την Αισθητική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Απαιτούμε το υπουργείο Παιδείας να ανοίξει τα χαρτιά του στο θέμα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, να απαντήσει στα αιτήματά μας και να ματαιώσει κάθε προσπάθεια για να φέρει το "κρατικό πιστοποιητικό" μουσικής επάρκειας στη Βουλή για ψήφιση».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org