Σάββατο 30 Μάρτη 2019 - Κυριακή 31 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προεδρικές εκλογές σε μια περιοχή που «μυρίζει μπαρούτι»

Οξύνεται ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας σε Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία

ΚΙΕΒΟ.--

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στην Ουκρανία, ενώ η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία έχει «φουντώσει» στον «απόηχο» του επεισοδίου στον πορθμό Κερτς, που ενώνει την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα. Η Ουκρανία αποτελεί «προκεχωρημένο φυλάκιο» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στη «ρωσική επιρροή και επιθετικότητα», με στρατηγική γεωπολιτική σημασία ως ανατολικό σύνορο της Ευρώπης με τη Ρωσία και με ακτογραμμή στην «κρίσιμη» Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα, η Ουκρανία είναι κόμβος διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία να συνεχίσει να μεταφέρει αέριο μέσω αυτής και μετά την ολοκλήρωση του αγωγού «Nord Stream 2».

Σε αυτό το φόντο προωθείται η μελλοντική ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ ενισχύουν με εξοπλισμούς την «αμυντική της ικανότητα», ΝΑΤΟ και ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα. Σε μια «συμβολική» κίνηση, δύο ΝΑΤΟικά πλοία θα πλεύσουν την 1η Απρίλη, την επομένη των εκλογών, στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα, όπου θα ενταχθούν στον σταθμευμένο ΝΑΤΟικό στόλο «Group 2». Αποτέλεσμα αυτών των σφοδρών ανταγωνισμών είναι και η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, μεγάλης κλίμακας ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία.

Οι υποψήφιοι

Οι επικρατέστεροι από τους υποψηφίους είναι: Ο σημερινός «ανεξάρτητος» Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, που ηγείται μιας φιλοναζιστικής κυβέρνησης, θερμός υποστηρικτής της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και φιλοαμερικανός, που καλεί τις ΗΠΑ και την ΕΕ να αυξήσουν την πίεση προς τη Ρωσία. Ο ηθοποιός και τηλεοπτικός παραγωγός, Βολοντομίρ Ζελένσκι, με το κόμμα «Υπηρέτης του λαού», που έχει υποδυθεί τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στην ομώνυμη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά και έχει δηλώσει υπέρμαχος της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ορισμένα ΜΜΕ τον παρουσιάζουν σαν «άνθρωπο» του μεγιστάνα Ιγκόρ Κολομόισκι, ιδιοκτήτη - μεταξύ άλλων - του καναλιού «Channel 1+1», όπου προβλήθηκε η εν λόγω σειρά, και αντίπαλο του Ποροσένκο. Με το κόμμα «Πατρίδα», η Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας (και ονομαζόμενη «βασίλισσα του φυσικού αερίου», που πλούτισε από την καταλήστευση του δημόσιου πλούτου με την ανατροπή του σοσιαλισμού) που είχε φυλακιστεί για διαφθορά και έχει πρωτοστατήσει στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ο Γιούρι Μπόικο, που στηρίζεται από την «Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης - For Life» και δηλώνει υπέρ της «εξομάλυνσης» των σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ την περασμένη βδομάδα συναντήθηκε στη Ρωσία με τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και συνομίλησαν για το φυσικό αέριο. Επίσης, ο Ανατόλι Γκρίτσενκο, από το κόμμα «Πολιτική Θέση», ο Ολεγκ Λιάσκο, από το εθνικιστικό «Ριζοσπαστικό Κόμμα» κ.ά. Το υπουργείο Δικαιοσύνης απαγόρευσε στον υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, Πέτρο Σιμονιένκο, να συμμετάσχει στις εκλογές, επειδή το καταστατικό, το όνομα και τα σύμβολα του ΚΚ Ουκρανίας δεν συμμορφώνονται με τον νόμο περί «αποκομμουνιστικοποίησης».

Σε περίπτωση που κανένας από τους (39) υποψήφιους Προέδρους δεν συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος στις 21 Απρίλη. Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έχει σημαντικές εξουσίες στην ασφάλεια, στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Πρώτος στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ο Βολ. Ζελένσκι με ποσοστό 20% - 32,7%, ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση εναλλάσσονται οι Π. Ποροσένκο με ποσοστό μεταξύ 14% - 17,5% και Γ. Τιμοσένκο, με 12% - 18,8%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ