Σάββατο 30 Μάρτη 2019 - Κυριακή 31 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Απορρίφθηκε για τρίτη φορά η συμφωνία με την ΕΕ

Εντονες διεργασίες στα δύο μεγαλύτερα αστικά κόμματα αλλά και στους κόλπους ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ προκαλεί η προοπτική του Brexit. Η απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να θέσει την Παρασκευή για τρίτη φορά σε ψηφοφορία στη Βουλή το ήδη απορριφθέν σχέδιο συμφωνίας που έκλεισε τον περασμένο Νοέμβρη με την ΕΕ για την αποχώρηση της χώρας (βάζοντας «στο ράφι» την πολιτική διακήρυξη για το μέλλον των μεταξύ τους σχέσεων) αποδεικνύει τις σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης και τις μεγάλες δυσκολίες που προκαλεί η υπόθεση, με δεδομένο και το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων (Βόρεια Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία που παραμένει στην ΕΕ).

Την Παρασκευή έγινε η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και η συμφωνία απορρίφθηκε με 344 ψήφους έναντι 286. Στην προκειμένη περίπτωση, οδηγούμαστε ή σε άτακτο Brexit στις 12 Απρίλη (κάτι που απεύχονται κυβέρνηση και σημαντικό μέρος της Βουλής), είτε σε μεγαλύτερη παράταση από αυτήν για τις 22 Μάη, που θα επιβάλει τη διεξαγωγή ευρωεκλογών στη Βρετανία. Στην περίπτωση αυτή, θα επιδιωχθεί «λύση» μέσω δεύτερου δημοψηφίσματος ή και πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Τα επόμενα βήματα θα συζητηθούν τη Δευτέρα 1η Απρίλη, σε νέα συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων. Η πρωθυπουργός πάντως, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει μέχρι τέλους τις προσπάθειες για διατεταγμένο Brexit, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Χαρακτηριστικό των διεργασιών είναι ότι η ανεξάρτητη ομάδα Συντηρητικών και Εργατικών βουλευτών, που προέκυψε κατά τη διαδικασία συζήτησης του Brexit, υπέβαλε αίτηση για νέο πολιτικό κόμμα με την ονομασία Change UK - The Independent Group.

Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση των παραπέρα εξελίξεων, είναι σίγουρο πως τα λαϊκά στρώματα της Βρετανίας θα πληρώσουν το «μάρμαρο», αφού τα φιλομονοπωλιακά - αντεργατικά μέτρα θα συνεχιστούν.

Οι αναλύσεις διαφόρων ινστιτούτων πάντως εκτιμούν το κόστος κυρίως για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Το γερμανικό ινστιτούτο «Bertelsmann» αποτιμά σε περίπου 57,3 δισ. ευρώ το ετήσιο κόστος ενός Brexit άνευ συμφωνίας για το Ηνωμένο Βασίλειο και σε 40,4 δισ. το κόστος για την ΕΕ, μέσω της αύξησης δασμών και των συναλλαγματικών διαφορών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά επίσης ότι το βρετανικό ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί κατά 6%.

Μετά τη νέα απόρριψη της συμφωνίας με την ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ στις 10 Απρίλη. Επίσης, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ έχει ήδη κλείσει συναντήσεις με τους ηγέτες της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, και της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, την επόμενη βδομάδα, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει προθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ