Σάββατο 30 Μάρτη 2019 - Κυριακή 31 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τοπικές εκλογές την Κυριακή εν μέσω ενδοαστικής αντιπαράθεσης

Το ΚΚ Τουρκίας δίνει τη μάχη με στόχο να δυναμώσει η οργανωμένη λαϊκή πάλη

Από τη συγκέντρωση του ΤΚΡ στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Μάρτη
Από τη συγκέντρωση του ΤΚΡ στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Μάρτη
Τοπικές εκλογές για την ανάδειξη 1.350 δημάρχων, 1.251 επαρχιακών συμβούλων και 20.500 δημοτικών συμβούλων γίνονται στην Τουρκία την Κυριακή 31 Μάρτη, με φόντο σημαντικές ενδοαστικές αντιθέσεις που βαθαίνουν στη χώρα.

Σε ένα πλαίσιο σοβαρών γεωπολιτικών αναδιατάξεων, η τουρκική πλουτοκρατία προσπαθεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τον ρόλο της, γι' αυτό και επαναδιαπραγματεύεται πολύχρονες συμμαχίες της (όπως αυτή με τις ΗΠΑ), αναπτύσσοντας όλο και στενότερες σχέσεις με ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η Ρωσία.

Οι εκλογές αυτές γίνονται ενώ εκδηλώνονται όλο και περισσότερο οι διαφωνίες για τις προτεραιότητες του τουρκικού κεφαλαίου, ειδικά στην εξωτερική αλλά και τη δημοσιονομική πολιτική. Δεν είναι τυχαία η συγκρότηση νέων πολιτικών δυνάμεων, όπως το κεντροδεξιό «Yeni Parti» («Νέο Κόμμα»), που αυτοσυστηνόμενο στην ιστοσελίδα του ανέφερε: «Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων με υψηλή αίσθηση ευθύνης, που θεωρεί ότι την τελευταία 16ετία η κυβέρνηση του ΑΚΡ έγραψε Ιστορία με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της, αλλά τώρα έχει κουραστεί, και άλλα νεότερα εκλέξιμα και αδιάφθορα στελέχη θα πρέπει να αναλάβουν την υπόθεση των εθνικών μας συμφερόντων».

Επίσης, πρόσφατα δημιουργήθηκε και το DSP (Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα), με δυνάμεις που αποχώρησαν από το σοσιαλδημοκρατικό CHP, διαφωνώντας με την ηγεσία του Κ. Κιλιντσάρογλου. Ακόμα, χαρακτηριστικές είναι και οι δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τους υποψήφιους του (κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού) ΑΚΡ να δίνουν μάχη στήθος με στήθος με τους αντιπάλους τους. Οπως συμβαίνει στην Κωνσταντινούπολη (προπύργιο του ΑΚΡ και του Ερντογάν προσωπικά για σχεδόν μια 20ετία), όπου οι υποψήφιοι των ΑΚΡ και CHP εμφανίζονταν στις τελευταίες έρευνες με 48,4% και 49,2%, 48,3% και 49,3%, 49,3% και 48,6%, αντίστοιχα.

Από τη μεριά του, το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) έδωσε την εκλογική μάχη με ζητούμενο την ανάδειξη και υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, όπως και τη συγκέντρωση δυνάμεων για τη γενικότερη ενίσχυση της λαϊκής οργάνωσης και πάλης.

Σε κεντρική ανακοίνωση για τις τοπικές εκλογές, η ΚΕ του ΤΚΡ τόνισε από την αρχή ότι η ίδια η συμμετοχή του στις εκλογές σηματοδοτεί την ήττα όσων προσπάθησαν να το αποκλείσουν ακόμα μια φορά και τονίζει ότι από τη μεριά του θα αξιοποιήσει την εκλογική μάχη «ώστε να αποτραπεί η στροφή του λαού σε ψεύτικες λύσεις και να χρησιμοποιηθεί η δύναμή του για τη σοσιαλιστική προοπτική που αποτελεί τη μόνη εναλλακτική (στη σημερινή κατάσταση)», αλλά και ώστε «να δυναμώσει η δύναμη του οργανωμένου λαού». Αναφέροντας ότι «η αλλαγή του (καπιταλιστικού) συστήματος είναι ζήτημα που αφορά το σήμερα όχι το αύριο», το ΤΚΡ αναδεικνύει ότι ζητούμενο και των τοπικών εκλογών είναι η πάλη ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Οπως εξηγεί «οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν μετατραπεί σε θεσμούς που μεταφέρουν (κι άλλους) πόρους στους καπιταλιστές και δημιουργούν νέες διεξόδους για τους μεγαλοεισοδηματίες, αντί να υπηρετούν το δημόσιο όφελος». Ανάμεσα σε άλλα, καταλήγει λέγοντας ότι «τέλειωσε ο καιρός της εναπόθεσης ελπίδας στα κόμματα της πλουτοκρατίας» και ότι «αν το χρήμα έχει το βασιλιά του, ο εργαζόμενος λαός έχει το Κομμουνιστικό του Κόμμα».

Προεκλογικές συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργατόκοσμου αλλά και νέων, γυναικών, άλλων τμημάτων λαϊκών στρωμάτων. Ξεχώρισε η μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Καρτάλ, στην Κωνσταντινούπολη, στις 10/3, με τη συμμετοχή λαϊκών - εργατικών οικογενειών από πολλές περιοχές της χώρας.

Μήνυμα από το ΚΚΕ

Σε μήνυμά του προς το ΚΚ Τουρκίας, μπροστά στις εκλογές, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Οι κομμουνιστές σε Τουρκία και Ελλάδα δίνουμε αυτές τις μέρες παράλληλα, αλλά από κοινού, μια εκλογική μάχη, ώστε ο οργανωμένος λαός, η εργατική τάξη που αγωνίζεται, να δίνουν από αύριο από καλύτερες θέσεις τον αγώνα ενάντια στις επιζήμιες αντιλαϊκές πολιτικές της αστικής εξουσίας, για να πολλαπλασιαστούν οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις και τα κέντρα αντίστασης, που αμφισβητούν, αντιπαλεύουν, παρεμποδίζουν την αντιλαϊκή πολιτική. Για να ανοίξει ο δρόμος, ώστε οι εργαζόμενοι να κάνουν πραγματικά κουμάντο στην οικονομία και την κοινωνία.

Το ΚΚΕ χαιρετίζει το ΚΚ Τουρκίας και τη σημαντική του συνεισφορά στο εργατικό - λαϊκό κίνημα της Τουρκίας, στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. Καλούμε την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Τουρκίας να στηρίξουν αποφασιστικά στις εκλογές της 31ης Μάρτη το ΚΚ Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ