Παρασκευή 8 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Επιμένει στην αγορά των ρωσικών «S-400» και βλέπει και «S-500»

Ενώ εμφανίζεται επικριτικός στις αμερικανικές αντιρρήσεις

Ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα «S-400», σαν κι αυτά που προορίζονται για την Τουρκία
Ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα «S-400», σαν κι αυτά που προορίζονται για την Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε συνεντεύξεις του την Τετάρτη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε σχετικά με την υπόθεση αγοράς ρωσικών συστημάτων αεράμυνας «S- 400» ότι «έχουν συζητηθεί, συμφωνηθεί και υπογραφεί όλα, από τους όρους πληρωμής μέχρι την από κοινού παραγωγή. Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω... Μπορεί μετά τους "S-400" να πάμε και στους "S-500" (σ.σ. το επόμενης γενιάς αντίστοιχο σύστημα)». Πρόσθεσε ότι «εμείς όταν κάνουμε μια συμφωνία, την τιμάμε. Κανένας να μην περιμένει να γλείψουμε εκεί που φτύσαμε», περιγράφοντας έτσι με παραστατικό τρόπο τη σημασία που δίνει η Αγκυρα στα ανταλλάγματα που της δίνουν παλιοί και νέοι «εταίροι» της.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Αγκυρα είναι πρόθυμη να ολοκληρώσει και την παραγγελία για τα αμερικανικά «F-35», αναφέροντας όμως χαρακτηριστικά: «Αν οι όροι είναι βολικοί, αν η τιμή είναι βολική, αν οι όροι πληρωμής είναι βολικοί, αν μπορούμε να κάνουμε παραγωγή από κοινού, θα το κάνουμε και με σας (σ.σ. τις ΗΠΑ). Αλλά είναι όρος η από κοινού παραγωγή, οι όροι πληρωμής, η τεχνολογία. Να μας συγχωρούν, αλλά δεν γίνεται να μας λένε "θα σου δώσω, αλλά το κλειδί θα το έχω εγώ"».

Επικρίνοντας τις αμερικανικές αντιδράσεις για την αγορά «S400», συνέχισε: «Δεν μπορεί να υπάρχει κανόνας ότι θα τα πάρω όλα από εσένα. Εσύ για καθετί που αγοράζεις, μας ρωτάς; Οχι. Ο,τι προϊόν θέλεις, από όπου θέλεις, το αγοράζεις. Εχουμε κι εμείς τέτοια ανεξαρτησία, είμαστε ανεξάρτητη Τουρκία εμείς, δεν είμαστε δούλοι».

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιγκου δήλωσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι στην Ευρώπη ή στη Γερμανία συμμετέχουν σε διαδηλώσεις μιας τρομοκρατικής οργάνωσης (σ.σ. του κουρδικού PKK) και μετά έρχονται να κάνουν διακοπές στην Αττάλεια ή στην Αλικαρνασσό. Για αυτούς έχουμε λάβει μέτρα. Θα έρχονται ήσυχα και μετά θα συλλαμβάνονται κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο. Στο εξής δεν θα είναι πια τόσο εύκολο έξω να διαπράττουν προδοσία κι έπειτα να διασκεδάζουν στην Τουρκία». Το Βερολίνο αντέδρασε, με την εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Μαρία Αντεμπαρ να κάνει λόγο για δηλώσεις οι οποίες «δεν βοηθούν στην παρούσα κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ