Παρασκευή 8 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Κατηγορίες προς τον πρωθυπουργό

ΟΤΤΑΒΑ.--

Εν μέσω κατηγοριών για εμπλοκή σε υπόθεση σκανδάλου της καναδικής πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας «SNC-Lavalin» στη Λιβύη βρίσκεται ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ενόψει και των προεδρικών εκλογών τον Οκτώβρη.

Ο Τριντό και σύμβουλός του εμφανίζονται να άσκησαν πιέσεις στην πρόσφατα παραιτηθείσα υπουργό Δικαιοσύνης Τζόντι Γουίλσον Ρέιμπουλντ, προκειμένου να επέμβει σε δικαστική διαδικασία που αφορούσε το σκάνδαλο δραστηριοτήτων της «SNC-Lavalin» στη Λιβύη. Η πολυεθνική κατηγορείται για «διαφθορά και απάτη σε σχέση με την καταβολή 48.000.000 δολαρίων στη λιβυκή κυβέρνηση του πρώην Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι κατά την περίοδο 2001- 2011 προκειμένου να αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση σε διάφορες εργολαβίες», δηλαδή μίζες. Σε περίπτωση δικαστικής καταδίκης της, η εταιρεία θα αποκλειστεί για τουλάχιστον μία δεκαετία από την ανάληψη έργων στον Καναδά.

Η υπόθεση άρχισε να παίρνει διαστάσεις στις αρχές Φλεβάρη, με την παραίτηση της υπουργού και εκτενές άρθρο στην «Globe & Mail», όπου η εφημερίδα κατέγραφε τις ισχυρές πιέσεις που φέρεται πως ασκήθηκαν από το περιβάλλον του Τριντό. Φυσικά η όλη υπόθεση αξιοποιείται στην αποπροσανατολιστική για το λαό ενδοαστική αντιπαράθεση, ενώ το φαινόμενο της διαφθοράς και των μιζών, που προσχηματικά χρησιμοποιείται κατά καιρούς από αστικά κόμματα, είναι σύμφυτο με τη σαπίλα του καπιταλισμού, όπως βλέπουμε και σε πολλές άλλες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ