Παρασκευή 8 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ
Συνομιλίες για συνεργασία σε Ενέργεια, βιομηχανία, μεταφορές

MOΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Προχωρούν εντατικά οι επενδυτικές κινήσεις της Ρωσίας στη Σερβία με τη ρωσική κυβέρνηση να υπογραμμίζει πως οι σχέσεις με τη χώρα των Βαλκανίων είναι «πραγματικά στρατηγικές από τη φύση τους». Ο ρόλος της Σερβίας είναι κομβικός στον οξυμένο ανταγωνισμό διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα κ.ά.) για τις «σφαίρες» οικονομικής και πολιτικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Οι πρόεδροι της ρωσο-σερβικής διακυβερνητικής επιτροπής για το Εμπόριο, την οικονομική και επιστημονική συνεργασία συναντήθηκαν την Τετάρτη στο Βελιγράδι, όπου - σύμφωνα με το σερβικό ΥΠΕΞ - συνομίλησαν για τις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας στην Ενέργεια (βλέπε πιθανότητα διέλευσης ρωσικού αγωγού «Turkish Stream»), στη βιομηχανία, στις υποδομές και τις μεταφορές.

Ενόψει της συνεδρίασης της διακυβερνητικής επιτροπής, ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ιβιτσα Ντάτσιτς, και ο Ρώσος ομόλογός του, Γιούρι Μπορίσοφ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εντεινόμενη οικονομική συνεργασία και για το γεγονός ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε στα 3 δισ. δολάρια το 2018.

«Η Σερβία ήταν και πάντα θα είναι στρατηγικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος στην περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη», είπε ο Μπορίσοφ και χαρακτήρισε την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα, στις 17 Γενάρη, «ορόσημο» στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ