Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΚΕΘΕΑ
Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα για τις εξαρτήσεις

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Σε ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία πλήθους φορέων και κατοίκων της πόλης, παρουσιάστηκε πριν από μερικές μέρες ο απολογισμός του πρώτου χρόνου υλοποίησης του καινοτόμου τριετούς προγράμματος πρόληψης - έγκαιρης παρέμβασης για τις εξαρτήσεις από το ΚΕΘΕΑ και το δήμο Καισαριανής.

Εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ παραβρέθηκαν ο Αχιλλέας Ρούσσος, διευθυντής του Δικτύου Πρόληψης & Εγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ, και η Σπυριδούλα Ζώτου, από το Τμήμα Ερευνας, οι οποίοι παρουσίασαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους παρευρισκόμενους την πορεία υλοποίησης του πρώτου χρόνου πρωτοβουλιών και δράσεων που αναπτύχθηκαν στην πόλη. Ο πρώτος χρόνος αφορούσε την εκπαίδευση του προσωπικού της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου, των παιδικών σταθμών, των διευθυντών των σχολείων της πόλης, των προπονητών και παραγόντων των αθλητικών σωματείων της πόλης, αλλά και την παρέμβαση στους μαθητές των σχολείων της Καισαριανής και στους γονείς με σκοπό να συμβάλουν στη διάχυση της κουλτούρας της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης προς τον κοινωνικό ιστό της πόλης.

Μετά την παρουσίαση από τους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ, ακολούθησε πλήθος τοποθετήσεων και παρεμβάσεων όπου αποτυπώθηκαν τόσο η αγωνία για το σοβαρό ζήτημα των εξαρτήσεων όσο και η θετική θέση για την υλοποίηση του τριετούς προγράμματος στο δήμο Καισαριανής. Εκφράστηκε η εναντίωση στις πολιτικές που υλοποιούνται διαχρονικά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και έχουν ως αποτέλεσμα να ανοίγουν το δρόμο στην αποποινικοποίηση της κάνναβης και στην ανοχή στη χρήση από το μεγαλύτερο μέρος των μικρότερων ηλικιών, στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με το οποίο δημιουργούνται οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ).

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του ενέκρινε ψήφισμα καταδίκης και εναντίωσης στη δημιουργία ΧΕΧ, στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ για την υπογραφή ΣΣΕ με μόνιμες εργασιακές σχέσεις. Υπέρ ψήφισαν όλοι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο δημοτικός σύμβουλος της «Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής» Γεώργιος Σοφιανόπουλος, η παράταξη «Καισαριανή Δημιουργία», οι δύο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Νικόδημος Κατσαρέλης και Γιώργος Γαβρίλης. Λευκό ψήφισε ο Κοντόσταυλος Γεώργιος από την παράταξη «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής».

Το ψήφισμα

Ανάμεσα σε άλλα το ψήφισμα αναφέρει:

«Συντασσόμαστε με τους αγώνες των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ για υπογραφή ΣΣΕ και μόνιμες εργασιακές σχέσεις. Αυτήν τη στιγμή 450 εργαζόμενοι εξυπηρετούν τους ωφελούμενους του ΚΕΘΕΑ και τις οικογένειές τους, που φτάνουν τα 7.000 άτομα, ενώ το 13% του συνόλου των εργαζομένων δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις (ΟΑΕΔ, ΔΠΥ) για μόλις 600 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση ΜΚΟ και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο, ανοίγοντας άλλο ένα πεδίο δράσης και κερδοφορίας τους.

Το πρώτο έτος εφαρμογής του 3ετούς καινοτόμου προγράμματος με το ΚΕΘΕΑ έδειξε τις σοβαρές δυνατότητες που ανοίγονται με τη σχεδιασμένη έγκαιρη πρόληψη και παρέμβαση στη νεολαία και τους χώρους Εκπαίδευσης. Θα είμαστε στο πλάι τους για εργασιακή και επιστημονική καταξίωση σε μια εποχή που η μάστιγα των ναρκωτικών αγγίζει όλο και μικρότερες ηλικίες.

Εναντιωνόμαστε στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ναρκωτικών ουσιών, που στηρίχθηκε και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Θεωρούμε ότι η δημιουργία αυτών των χώρων θα ενθαρρύνει τη χρήση, θα μειώσει το κίνητρο για θεραπεία, θα συμβάλει στη νομιμοποίηση στη συνείδηση της νέας γενιάς της ύπαρξης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Η κυβέρνηση και λοιπές αυτοαποκαλούμενες "προοδευτικές" δυνάμεις, διαχρονικά, εφαρμόζουν και υλοποιούν στο ακέραιο την επίσημη "αντι"ναρκωτική πολιτική της ΕΕ. Μια πολιτική που στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στη "μείωση της βλάβης" αφού ο όγκος των χρηστών θα μεγαλώνει (...)

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν διστάζει στο πλαίσιο της "ανάπτυξης" να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα ΜΚΟ και ιδιωτών ανοίγοντας άλλο ένα πεδίο δράσης για να πλουτίσουν, την ίδια ώρα που η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των Κέντρων Πρόληψης, του ΚΕΘΕΑ και των δημόσιων θεραπευτικών προγραμμάτων που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση συνεχίζονται.

Η μάχη ενάντια στις εξαρτήσεις προϋποθέτει: Αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Ενιαίου Φορέα Πρόληψης - Θεραπείας - Κοινωνικής Επανένταξης. Στήριξη και αύξηση των "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων ως του κύριου μοντέλου θεραπείας, των Κέντρων Πρόληψης. Να εφαρμοστούν προγράμματα εκπαίδευσης για τις εξαρτήσεις σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στα στρατόπεδα. Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση του ΚΚΕ με εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ(2023-12-19 00:00:00.0)
Καμία ανοχή στην τοξικοεξάρτηση και στις πολιτικές που τη συντηρούν(2023-02-03 00:00:00.0)
Με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων η δημιουργία «χώρων εποπτευόμενου θανάτου»(2019-02-20 00:00:00.0)
Σμπαραλιάζει πρόληψη, απεξάρτηση και εργασιακές σχέσεις(2018-11-24 00:00:00.0)
Σημαντική τάση μείωσης της ηλικίας(2002-06-23 00:00:00.0)
Αντίστροφες προτεραιότητες στο σχέδιο κατά των ναρκωτικών(2001-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ