Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων

Τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ δείχνουν ως πηγή της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στο Κορδελιό τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που παρουσιάστηκαν πριν μερικές μέρες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιβεβαιώνονται έτσι οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, που επί δεκαετίες έδειχναν ως υπεύθυνο για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας τους τα ΕΛΠΕ και διεκδικούσαν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με την αξιοποίηση και τοποθέτηση της βέλτιστης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Επιβεβαιώνεται επίσης, για άλλη μια φορά, ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν χωρά στους δείκτες για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Η ενδιάμεση έκθεση που παρουσιάστηκε, στηρίζεται στα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο της έρευνας, δηλαδή την περίοδο 27 Απρίλη 2018 μέχρι 31 Οκτώβρη 2018. Οι μετρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τέλος Απρίλη 2019.

Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων υποδεικνύονται ως πηγή της δυσοσμίας οι μονάδες διαχείρισης των υγρών και στερεών αποβλήτων του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ, όπου εντοπίστηκαν πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις μερκαπτανών, υπερδεκαπλάσιες από εκείνες που παρατηρήθηκαν την ίδια ακριβώς μέρα και ώρα, στις τρεις θέσεις δειγματοληψίας μέσα στο Κορδελιό.

Σε ερώτηση σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν για τους ίδιους τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ, παρέπεμψαν στο αρμόδιο ινστιτούτο για την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας.

Ηδη το ενδιάμεσο πόρισμα στάλθηκε στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο υπουργείο Υγείας, στο Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, στην Εισαγγελία και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς θεωρείται ότι έχει ασφαλή συμπεράσματα και στη βάση αυτή προτείνει και συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, προτείνει καταρχήν την τοποθέτηση κλειστών συστημάτων και την αξιοποίηση κατάλληλης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, για την πλήρη δέσμευση, απαγωγή και καταστροφή των αερίων εκπομπών, από τη μονάδα αφυδάτωσης της ελαιώδους λάσπης από τον καθαρισμό των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, του ελαιοδιαχωριστή και των βιολογικών καθαρισμάτων των ΕΛΠΕ.

Προτείνει επίσης την απομάκρυνση της μονάδας αφυδάτωσης της λάσπης από το συγκεκριμένο σημείο, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, δίπλα στο γήπεδο του Κορδελιού. Οπως ειπώθηκε, θα ήταν καλό αυτή η μονάδα να μεταφερθεί σε κάποιο άλλο σημείο των ΕΛΠΕ, ώστε σε μια οποιαδήποτε αστοχία να μην επηρεαστεί ο αστικός χώρος.

Επίσης προτείνει να γίνει άμεσα η αποκατάσταση κάποιων παλαιών σκαμμάτων, όπου στο παρελθόν τα ΕΛΠΕ έριχναν τα απόβλητά τους. Τέλος ζητείται από το ΥΠΕΝ, που είναι η αρμόδια περιβαλλοντική αδειοδοτούσα αρχή, να επανεξετάσει τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του διυλιστηρίου, προκειμένου να θέσει συγκεκριμένα όρια, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα της έρευνας.

Με ανακοίνωσή τους, τα ΕΛΠΕ προσπαθούν να υποβαθμίσουν τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς ισχυρίζονται ότι «δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία» και προσθέτουν ότι περιμένουν «την ολοκλήρωση της μελέτης, προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και οι πιθανές λύσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την κερδοφορία καρκίνος κι ασφυξία, καμία θυσία για την πλουτοκρατία!(2020-06-06 00:00:00.0)
Οργανώνονται ενάντια στην καύση σκουπιδιών και τη ρύπανση από τα διυλιστήρια(2020-05-30 00:00:00.0)
Οχι στην εγκληματική περιβαλλοντική ρύπανση της περιοχής(2020-01-24 00:00:00.0)
Να ληφθούν τώρα μέτρα για τη δυσοσμία των ΕΛΠΕ(2019-11-01 00:00:00.0)
Απαιτεί μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ(2019-08-28 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στο φακέλωμα από τα ΕΛΠΕ(2017-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ