Τρίτη 26 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Κύμα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων

ΤΙΡΑΝΑ - ΜΟΣΧΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Νέα σειρά κινητοποιήσεων με στόχο την «ανατροπή» της κυβέρνησης του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα «έως τις 16 Μάρτη» ανακοίνωσε χτες στα Τίρανα ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπασά, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες.

Ο Μπασά επανέλαβε τις κατηγορίες περί διαφθοράς και σχέσεων του πρωθυπουργού Εντι Ράμα με το οργανωμένο έγκλημα, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει «καθαρό σχέδιο» για την ανατροπή της κυβέρνησης έως τις 16 Μάρτη, οπότε σχεδιάζει την κλιμάκωση των αντιπολιτευόμενων κινητοποιήσεων στα Τίρανα. Πρόσθεσε ότι οι επόμενες κινητοποιήσεις μπροστά από το αλβανικό κοινοβούλιο προγραμματίστηκαν για την ερχόμενη Πέμπτη 28 Φλεβάρη και για τις 7 Μάρτη. Υποστήριξε ότι δεν σκοπεύει να υποχωρήσουν τόσο το κόμμα του όσο και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη χώρα, λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα να διωχθεί ο μεγαλύτερος σφετεριστής της εξουσίας στην Αλβανία, ώστε να αποκτήσει η χώρα το μέλλον που της αξίζει».

Η ενδοαστική σύγκρουση στην Αλβανία με πρόσχημα τη διαφθορά (που είναι βεβαίως απολύτως υπαρκτό φαινόμενο) έχει, όπως όλα δείχνουν, σχέση με ευρύτερους σχεδιασμούς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή. Οι όποιες συστάσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για εξεύρεση συμβιβασμού και την αποφυγή χρήσης βίας και η κριτική στις πρόσφατες παραιτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης δεν αλλάζουν το γεγονός ότι ο στόχος της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» προχωράει και, μάλιστα, όπως δηλώνεται από τους ιμπεριαλιστές, με οδηγό τη συμφωνία των Πρεσπών. Πάντως, οι αστοί πολιτικοί στην Αλβανία μπορεί να διαφοροποιούνται στην τακτική που επιλέγει ο καθένας, αλλά όλοι συμφωνούν στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όλοι βλέπουν την προοπτική της «Μεγάλης Αλβανίας» με την ένωση με το Κόσοβο εξετάζοντας διάφορα σενάρια.

Αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης

Χαρακτηριστική η αντίδραση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, που χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες» πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, πως το Κοσσυφοπέδιο είναι «τμήμα της Αλβανίας», καλώντας τις άλλες χώρες της Δύσης να αντιδράσουν. «Η Ρωσία δεν μπορεί να μη σχολιάσει τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού ότι η ένωση με το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι το σχέδιο Β' αλλά το σχέδιο Α'. Ισως δεν μεταφράσαμε καλά τη δήλωσή του, γι' αυτό και την ελέγξαμε!», είπε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα. Τόνισε ότι το θέμα αφορά το έδαφος της Σερβίας και «το καθεστώς της αυτόνομης επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου» και την «Απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Πρόσθεσε ότι η Ρωσία «αναμένει» από τις χώρες της Δύσης «να καταδικάσουν» τέτοιες δηλώσεις, επειδή τέτοιες θέσεις απειλούν τη σταθερότητα και την επίτευξη εμπιστοσύνης στα Βαλκάνια «και περιπλέκουν τη διαδικασία διαλόγου ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα». Επανέλαβε τέλος ότι η Ρωσία υποστηρίζει την εξεύρεση λύσης που «ταιριάζει» με τα συμφέροντα του σερβικού λαού στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και σε ευθυγράμμιση με τη σερβική νομοθεσία.

Ενδιαφέρον προκάλεσε επίσης το περασμένο 24ωρο η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με την Βουλγάρα ομόλογό του, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, στη Σόφια. Ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της κοινής διυπουργικής πολιτικής σε εμπόριο και οικονομική συνεργασία, 10 χρόνια μετά την πρώτη συγκρότησή του.

Απαρατήρητη δεν πέρασε, τέλος, το ίδιο διάστημα, η προχτεσινή έναρξη αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων και στη Ρουμανία, με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα που επιχειρεί η εκεί σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Βιόριτσα Ντάντσιλα. Χιλιάδες Ρουμάνοι διαδήλωσαν στο Βουκουρέστι και άλλες πόλεις της χώρας «για να υπερασπιστούν», όπως ισχυρίστηκαν, «τη δικαιοσύνη», που απειλείται από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που επιχειρεί η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Πολλοί από τους διαδηλωτές, που κρατούσαν στα χέρια σημαίες της ΕΕ, φώναζαν «Δικαιοσύνη, όχι διαφθορά» ή «Ακυρώστε (τα νομοθετικά διατάγματα) και μετά δρόμο».

Αφορμή έδωσε ένα διάταγμα που εγκρίθηκε με επείγουσα διαδικασία από την κυβερνητική πλειοψηφία την Τρίτη και τροποποιεί τους κανόνες διορισμού των δικαστικών διαφόρων βαθμίδων, ενώ δίνει επιπλέον εξουσίες σε ένα νέο πειθαρχικό όργανο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ