Τρίτη 26 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Οχι στην παράδοση των λιμανιών στους επιχειρηματικούς ομίλους

Παρεμβάσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις σε Πάτρα και Κέρκυρα

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να αντιδράσουν στην παράδοση των λιμανιών στους επιχειρηματικούς ομίλους απευθύνουν οι συνδυασμοί του ΚΚΕ, σε πόλεις όπως η Πάτρα και η Κέρκυρα, που περιλαμβάνονται στο νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα από τη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Πατρέων σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Πάτρας εξυπηρετεί τη μετατροπή της περιοχής μας σε ενεργειακό και κόμβο συνδυασμένων μεταφορών για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, όπως έχουν σχεδιάσει η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συμφωνούν οι παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στρέφεται σε βάρος του λαού της Πάτρας, των εργαζομένων στο λιμάνι, όλου του πατραϊκού λαού. Θα έχει ως αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα:

-- Την παραχώρηση σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα μιας υποδομής που κόστισε στο λαό πολλές δεκάδες εκατομμύρια.

-- Την αύξηση της τιμής βασικών αγαθών που καταναλώνει σήμερα η λαϊκή οικογένεια και που μεταφέρονται μέσα από το λιμάνι, μέσα από την αύξηση της τιμής των λιμενικών υπηρεσιών.

-- Την περαιτέρω χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους στο λιμάνι.

-- Θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε μια σειρά αυτοαπασχολούμενων που δραστηριοποιούνται γύρω από το λιμάνι (μεταφορές, εκτελωνιστές, κ.ά.).

-- Την ιδιωτικοποίηση μιας στρατηγικής πύλης εισόδου - εξόδου της χώρας, κρίσιμη για την άμυνα και την ασφάλεια του λαού και της χώρας. Εξυπηρετεί την αμεσότερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό των ΝΑΤΟικών μακελάρηδων.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να αντιδράσουν στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Τα λιμάνια και συνολικά οι υποδομές της χώρας μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για το λαό, με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, μόνο όταν η αξιοποίησή τους δεν γίνεται για τις ανάγκες του κέρδους των λίγων, αλλά για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

«Εύγλωττη η σιωπή - συναίνεση των υποψηφίων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ»

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Κέρκυρας εκφράζουν με κοινή τους δήλωση η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, και ο Γιώργος Κουλούρης, υποψήφιος δήμαρχος Κέρκυρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σχολιάζοντας μάλιστα τη στάση των άλλων συνδυασμών, αναφέρουν: «Αντιλαμβανόμαστε τους λόγους της εύγλωττης σιωπής - συναίνεσης των λαλίστατων κατά τ' άλλα υποψηφίων της ΝΔ και λοιπών υποψηφίων για τους περιφερειακούς και δημοτικούς θώκους, που επίσης κατάπιαν τη γλώσσα τους.

Καρφί δεν τους καίγεται ούτε για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε απαγορεύει στην Περιφέρεια και στο δήμο να επιβάλουν τέλη στους μελλοντικούς "παραχωρησιούχους" του λιμανιού, εξαιρώντας τους ακόμη και από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού. Αξιος ο μισθός τους! (...)

Η ένοχη στάση όλων τους στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των λιμενικών λειτουργιών και υποδομών της Κέρκυρας, που γρήγορα θα οδηγήσει σε δραστική αύξηση του κόστους μεταφορών και νέα μεγάλη επιβάρυνση του εργαζόμενου λαού και επικίνδυνες καταστάσεις για την ειρήνη στην περιοχή είναι λόγος καταψήφισής τους (...)

Καμία εμπιστοσύνη σε αυτές τις δυνάμεις, έχουν διαλέξει πλευρά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ