Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δράση ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

Περιοδεία συνδικαλιστών χτες στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας

Η προκήρυξη με τις θέσεις του Συντονιστικού προκαλεί το ενδιαφέρον
Η προκήρυξη με τις θέσεις του Συντονιστικού προκαλεί το ενδιαφέρον
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών σχεδιασμών της κυβέρνησης στην Υγεία, με την καθιέρωση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και την ιδιωτικοποίηση που προωθείται, έκρουσαν συνδικαλιστές του Συντονιστικού Σωματείων-Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας, ενώ υπογράμμισαν και την ανάγκη συντονισμένης δράσης των εργαζομένων για την προάσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και των λαϊκών δικαιωμάτων, κατά την περιοδεία τους, χτες, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας («Γ. Γεννηματάς»).

Οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τους ασθενείς, τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους για τις κρίσιμες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια.

«Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά επιβάλλει νέο χαράτσι σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων μέσω της λειτουργίας ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Θα αφήσουμε να περάσουν οι σχεδιασμοί της, να πληρώνουμε χαράτσια των 30.000 και 45.000 δραχμών, σαν να είναι η Υγεία εμπόρευμα, για να εξεταστεί στα δημόσια νοσοκομεία το παιδί μας, οι γονείς μας, εμείς οι ίδιοι;», επισήμαναν οι συνδικαλιστές.

Η ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, υπογράμμισαν, θα έχει ολέθριες συνέπειες για όλους μας. Η κυβέρνηση μετατρέπει τα νοσοκομεία σε ανώνυμες επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Απαξιώνει τα δημόσια νοσοκομεία με στόχο την ανάπτυξη του ιδιωτικού κεφαλαίου, που ήδη έχει στήσει μεγαθήρια στο χώρο της Υγείας. Θέλει να οδηγήσει τους ασφαλισμένους στην ιδιωτική ασφάλιση, χτυπώντας ευθέως το δημόσιο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Απ' την πλευρά τους οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα μέτρα που έρχονται και κυρίως για τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία. Αλλωστε, κάποιοι από αυτούς βιώνουν ήδη τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης τμημάτων των υπηρεσιών των νοσοκομείων.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έκανε στους συνδικαλιστές εργαζόμενη, μητέρα πέντε παιδιών, στην καθαριότητα, η οποία έχει δοθεί σε ιδιώτη εργολάβο. Ο προηγούμενος εργολάβος που είχε αναλάβει την καθαριότητα «έγινε καπνός» χωρίς να εξοφλήσει τις εργαζόμενες, σε κάποιες απ' τις οποίες οφείλονται 800.000 δραχμές! Πάντως, και με τον νέο εργοδότη οι εργαζόμενες εργάζονται με εξευτελιστικούς μισθούς, χωρίς ρεπό και άδειες, χωρίς καμία κατοχύρωση.

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν τώρα στην πράξη. Να πάρουν την υπόθεση της Υγείας στα χέρια τους. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Είναι υποχρέωση του κράτους και πρέπει εξ ολοκλήρου να είναι δημόσια, δωρεάν, υψηλού επιπέδου για όλο το λαό», υπογράμμισαν οι συνδικαλιστές και κάλεσαν τους εργαζόμενους σε αγώνα για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από εργοδότες-κράτος, για να καταργηθεί κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση της Υγείας και κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ