Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Μόνη ελπίδα ο αγώνας τους

Στο κυβερνητικό συρτάρι της ...λήθης, η νομοθετική πρόταση της ΟΤΟΕ για την «προστασία» των εργαζομένων κατά τις εξαγορές - συγχωνεύσεις

Με τη διαβεβαίωση ότι θα τη ...μελετήσει, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης απέρριψε ουσιαστικά και όπως αναμενόταν, την πρόταση που επανακατέθεσε χθες η ΟΤΟΕ για την «προστασία» των εργαζομένων στις εξαγορασμένες και υπό συγχώνευση τράπεζες, με αφορμή τη συνένωση Εθνικής και ΑΛΦΑ. Μια πρόταση, που υποτίθεται ότι στοχεύει στη ...νομοθετική προστασία των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που το συνολικό αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης έχει σαρώσει τα εργασιακά δικαιώματα και έχει δώσει στο κεφάλαιο το «πράσινο φως» για ακόμη μεγαλύτερη ασυδοσία σε βάρος των εργαζομένων.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης διαβεβαίωσε, επίσης, το προεδρείο της ΟΤΟΕ, με το οποίο συναντήθηκε χτες, ότι η κυβέρνηση θεωρεί καθοριστικής σημασίας ζήτημα την προστασία των ...εργαζομένων. Τόνισε ότι οι συγχωνεύσεις - εξαγορές είναι φαινόμενα που ταιριάζουν σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία, αρκεί να πετυχαίνουν και δεσμεύτηκε - όπως είπε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς - να «μελετήσει» την πρόταση της Ομοσπονδίας των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Ο Δ. Κουσελάς δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ότι «είχαμε έγκαιρα προβλέψει το νέο κύμα συγχωνεύσεων - εξαγορών και επαναϋποβάλαμε ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων, γιατί υπάρχει κενό σ' αυτόν τον τομέα, καθώς η κυβέρνηση έχει ρυθμίσει το νομικό πλαίσιο μόνο για τις εξαγορές - συγχωνεύσεις».

Ωστόσο, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ηθελημένα αγνοεί τις συνέπειες του πρώτου κύματος εξαγορών - συγχωνεύσεων, με τις οποίες συμφώνησε και τις οποίες στήριξε ενεργητικά, αρνούμενη να αναλάβει τις ευθύνες της και να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων για τον περιορισμό των συνεπειών από την επεκτατικότητα του κεφαλαίου.

Με την «εργασιακή ειρήνη», που ουσιαστικά επέβαλε, διευκόλυνε να γίνουν χιλιάδες απολύσεις με τη μέθοδο της «εθελουσίας εξόδου» και όχι μόνο, επέτρεψε την ανατροπή κανονισμών εργασίας, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ωραρίων εργασίας και των ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Μέχρις στιγμής και με αφορμή τη συγχώνευση Εθνικής - ΑΛΦΑ, η πλειοψηφία επαναλαμβάνει την τακτική της, μιλώντας γενικά για προστασία των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης, με προτάσεις τις οποίες δε στηρίζει με τον αγώνα των εργαζομένων. Εξάλλου, για άλλη μια φορά, δήλωσε τη στήριξή της στο επιχειρηματικό εγχείρημα, υποθηκεύοντας τα εργασιακά δικαιώματα στην «ανταγωνιστικότητα» του τραπεζιτικού κεφαλαίου και τις προτεραιότητές του στα πλαίσια της ΟΝΕ.

Ακόμη και για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, το οποίο εξαρτάται σημαντικά λόγω μεγεθών από αυτήν τη συγχώνευση, η απάντηση του υπουργού ήταν ότι θα συνομιλήσει με την ΟΤΟΕ... αφού αρχίσει ο «κοινωνικός διάλογος»!!!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ