Κυριακή 11 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενα επαναλαμβανόμενο έγκλημα...

Αυτός ο χείμαρρος δεν είναι άλλος από το δρόμο Χαλκίδας - Αιδηψού στις 4 Νοέμβρη
Αυτός ο χείμαρρος δεν είναι άλλος από το δρόμο Χαλκίδας - Αιδηψού στις 4 Νοέμβρη
Εδώ και σαράντα τουλάχιστον χρόνια με τα πρωτοβρόχια του Νοέμβρη, η χώρα μας πνίγεται «σε μια κουταλιά νερό», ενώ οι πλημμύρες έχουν στοιχίσει δεκάδες ανθρώπινες ζωές και σημαντικές καταστροφές σε περιουσίες, κυρίως ανθρώπων που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές. Από τις μεγαλύτερες πλημμύρες που σημειώθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια στη χώρα μας το μήνα Νοέμβρη έχουν χάσει τη ζωή τους 80 άνθρωποι - οι 77 από τους οποίους στο Λεκανοπέδιο της Αττικής - χωρίς να υπολογίζουμε τους 4 νεκρούς των πλημμυρών της προηγούμενης βδομάδας.

Τα στοιχεία αυτά και από μόνα τους είναι ικανά να αποδείξουν την αδιαφορία του κράτους και των κυβερνώντων - είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ - και την εγκληματική πολιτική που ακολούθησαν, σύμφωνα με την οποία η ανθρώπινη ζωή μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους των μονοπωλίων. Πρόκειται στην κυριολεξία για ένα συνειδητό έγκλημα που επαναλαμβάνεται...

Ας δούμε, όμως, ποιες ήταν οι μεγαλύτερες πλημμύρες που έγιναν στη χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια τον μήνα Νοέμβρη:

  • 6-7 Νοέμβρη 1961: Η πλημμύρα στο Λεκανοπέδιο Αττικής χτύπησε περισσότερο το Μπουρνάζι, καταγράφοντας μια τραγική εικόνα με 40 νεκρούς, 400 καταρρεύσεις σπιτιών και 3.900 πλημμυρισμένα σπίτια και επαγγελματικές στέγες.
  • 2-3 Νοέμβρη 1977: Η πλημμύρα χτυπά πολλές συνοικίες στο κέντρο και την περιφέρεια της Αθήνας, με τραγικό απολογισμό - πέρα από τις τεράστιες υλικές ζημιές - 36 νεκρούς. Λίγο διάστημα αργότερα σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προτείνεται σειρά μέτρων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πρωτεύουσας, πολλά από τα οποία βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα!..
  • 21 Νοέμβρη 1993: Αυτή τη φορά οι πλημμύρες πλήττουν τα νοτιοανατολικά προάστια της Αθήνας, προκαλώντας πολύ σοβαρές υλικές ζημιές - ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.
  • 30 Νοέμβρη 1996: Οι πλημμύρες πλήττουν την περιοχή της Ξάνθης, αφήνοντας πίσω τους τρεις νεκρούς και τρομερές καταστροφές σε έργα υποδομής, στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και σε πολλά σπίτια.
  • 19 Νοέμβρη 2000: Οι βροχές και καταιγίδες πλήττουν τα Μέγαρα, την Ελευσίνα, τα Λιόσια και το Καματερό, με θλιβερό απολογισμό μια νεκρή γυναίκα που καταπλακώθηκε από βράχο στο 50ό χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου και 150 τουλάχιστον πλημμυρισμένα σπίτια.

Ολες αυτές οι μνήμες προφανώς σκορπούν ακόμη τον πόνο, την οργή και την αγανάκτηση στους συγγενείς των νεκρών, όπως και των εκατοντάδων ακόμη νεκρών που χάθηκαν στις δεκάδες μεγάλες πλημμύρες που έγιναν τους υπόλοιπους χειμερινούς μήνες των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας, η πολιτική ηγεσία της οποίας ωσάν χορός αρχαίας τραγωδίας αρκείται να ψάλλει χορικά περί... θεομηνίας!


Κείμενα
Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ - Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ