Κυριακή 11 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Μαζί με το λάδι... «στύβουν» και τους αγρότες

Η αντιαγροτική πολιτική εγκατάλειψης έχει αδειάσει και τα χωριά της Λευκάδας από τους νέους, όπως διαπιστώσαμε στην περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Στριφτάρη στο νησί
Η αντιαγροτική πολιτική εγκατάλειψης έχει αδειάσει και τα χωριά της Λευκάδας από τους νέους, όπως διαπιστώσαμε στην περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Στριφτάρη στο νησί
Τα οξυμένα προβλήματα που μαστίζουν τους ελαιοπαραγωγούς και την ελαιοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, έχουν γονατίσει και τη μικρομεσαία αγροτιά στην Κέρκυρα και στη Λευκάδα. Αν προσθέσει κανείς την καταστροφή της φετινής παραγωγής από την παρατεταμένη ξηρασία, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος. Οπως λέει η λαϊκή παροιμία, «ήταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο γάιδαρος».

Ηδη, μετά τα απανωτά χτυπήματα των τελευταίων ετών, μεγάλος αριθμός ελαιοπαραγωγών έχει εγκαταλείψει τα χωράφια μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καλλιέργειας. Χρόνο με το χρόνο η εγκατάλειψη και ερήμωση της υπαίθρου γίνεται και πιο ευδιάκριτη, καθώς στα χωριά οι νέοι άνθρωποι μετριούνται πια στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κι όμως, η ανάπτυξη των δύο νησιών - παρότι εσχάτως βασίζεται στον τουρισμό - εδώ και αιώνες στηρίχτηκε στην αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα στην ελιά, η οποία σήμερα υφίσταται την πολιτική της πλήρους απαξίωσης από την ΕΕ και την κυβέρνηση.

Για όλα αυτά τα προβλήματα και ζητήματα ο «Ρ» είχε την ευκαιρία να συζητήσει με κατοίκους αλλά και αρμόδιους φορείς των νησιών, τόσο στην Κέρκυρα όσο και στη Λευκάδα. Στη Λευκάδα, μάλιστα, έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την περιοδεία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Σπύρου Στριφτάρη, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Ο,τι απέμεινε, φέτος, από την παραγωγή λαδολιάς στην Κέρκυρα, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας
Ο,τι απέμεινε, φέτος, από την παραγωγή λαδολιάς στην Κέρκυρα, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας
Η προηγούμενη αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς του ελαιολάδου και της ελιάς, που έγινε στην ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, κατάργησε την τιμή ασφαλείας, την παρέμβαση, κατάργησε το καθεστώς των μικρομεσαίων παραγωγών, μείωσε τις επιδοτήσεις στο ελαιόλαδο, έβαλε πλαφόν παραγωγής και καθιέρωσε πρόστιμα συνυπευθυνότητας στο λάδι και στην ελιά. Ετσι, κάτω απ' αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον ένας μικρομεσαίος ελαιοπαραγωγός να ζήσει την οικογένειά του αποκλειστικά με την ελιά...

Πολιτική εξόντωσης της ελαιοκαλλιέργειας

«Η μήτρα του κακού - μας λέει ο Βασίλης Αρμενιάκος, δήμαρχος του Δήμου Μελιτειέων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ - είναι η επιδίωξη της ΕΕ και κυβέρνησης, να μειώσουν τον αγροτικό κόσμο από το 21% σε 7%. Η εφαρμοζόμενη πολιτική περιστρέφεται γύρω από αυτό το στόχο, με αποτέλεσμα να εξοβελίζει τους αγρότες από τα χωράφια τους έτσι, αφού δεν μπορεί να το κάνει με άλλο τρόπο». Και προσθέτει: «Η δραματική μείωση των τιμών στο λάδι (τρεις φορές μικρότερη σε αξία από το 1990), τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στην ελιά, η ανυπαρξία υποδομών στον αγροτικό τομέα και η πλήρης απουσία επενδύσεων στην ελαιοκαλλιέργεια έχουν οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο στην εγκατάλειψη της παραγωγής.

Ακόμα και σήμερα, στο 2001, δεν υπάρχει το απαραίτητο δίκτυο αγροτικών δρόμων σε πολλές περιοχές του νησιού, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι αγρότες να μεταφέρουν τα σακιά με τις ελιές στην πλάτη μέχρι τον πλησιέστερο δρόμο. Πολλοί αγρότες, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, ασχολούνται και με τον τουρισμό. Η κρίση όμως που μαστίζει και τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν τους επιτρέπει να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της ζωής τους και των οικογενειών τους».

Αίτημα των αγροτών είναι να εκσυγχρονιστεί ο κερκυραϊκός ελαιώνας με χρηματική ενίσχυση από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Οπως μας εξηγεί ο Μάνθος Γισδάκης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, τα γηρασμένα και υψηλόκορμα δέντρα χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία σταδιακού κλαδέματος, ώστε να μπορούν να αποδώσουν καλύτερα αλλά και να μαζεύεται η παραγωγή πιο εύκολα. Για να γίνει όμως αυτό, η ανάγκη επιδότησης του εγχειρήματος (αφού με το κλάδεμα τα δέντρα για κάποιο χρονικό διάστημα δε θα αποδίδουν) κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς η απώλεια του εισοδήματος θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

«Ο αγρότης δουλεύει κι ο έμπορος τρώει»

Στη Λευκάδα, η εικόνα των χωριών, όπως καταγράφηκε μέσα από την περιοδεία, είναι αποκαρδιωτική. Ο περισσότερος κόσμος έχει εγκαταλείψει την ύπαιθρο, στην οποία έχουν παραμείνει μόνο οι γέροντες. Οι νέοι που έχουν απομείνει, ελάχιστοι κι αυτοί, κάτω από το βάρος της αντιαγροτικής πολιτικής, αναζητούν άλλες λύσεις για να εξοικονομήσουν ένα εισόδημα που θα τους προσφέρει τουλάχιστον τα προς το ζην. Η αγανάκτηση και η οργή των χωρικών από την εφαρμοζόμενη πολιτική ξεχειλίζουν.

«Η παρατεταμένη ανομβρία έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, με αποτέλεσμα να μη συμφέρει ούτε να τις μαζέψεις, φέτος. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πρόβλημα. Ούτε την εισφορά για τη σύνταξη δεν έχουμε να δώσουμε στον ΟΓΑ. Τώρα, μάλιστα, με τα νέα μέτρα στην Υγεία, μια επίσκεψη στο απογευματινό ιατρείο του νοσοκομείου θα εξοφλεί σχεδόν ολόκληρη τη σύνταξη του αγρότη», σημειώνει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος από τη Φρυά.

Οι κοινοτικές επιδοτήσεις αποτέλεσαν το δόλωμα για τον εγκλωβισμό και την παγίδευση της μικρομεσαίας αγροτιάς, οι οποίες τελικά την έχουν οδηγήσει σε αφανισμό. Ετσι, αντί να αυξάνεται το εισόδημα του αγρότη, τα παίρνει ο έμπορος. Η εμπορική τιμή του λαδιού έχει πέσει κατακόρυφα, με αποτέλεσμα ο έμπορος να αγοράζει σε πολύ χαμηλές τιμές και να πουλάει ακριβά. «Ο αγρότης δουλεύει κι ο έμπορος τρώει», σημείωσε εύστοχα ένας αγρότης από την Εξάνθεια.

Από τα πυρά του κόσμου δεν ξεφεύγει και η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λευκάδας, η οποία, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, έχει αφήσει τους ίδιους και το πρόβλημα της ελιάς στον «αυτόματο πιλότο».

«Να καταδικαστούν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ»

Οπως και να 'χει, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι είναι η συνολική αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης που «καίει» αγρότες και καλλιέργειες. Με βάση τη δυσχερή θέση, στην οποία βρίσκονται οι αγρότες τα τελευταία χρόνια, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης κατά την ομιλία του στους κατοίκους των χωριών Καλαμίτσι, Τσουκαλάδες, Φρυά, Καρυά και Εξάνθεια, τους κάλεσε, πρωτίστως, να αναρωτηθούν πώς φτάσαμε ως εδώ και με ποιες πολιτικές, για να προσθέσει: Είναι ανάγκη να καταδικαστούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, που όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν την πολιτική που χάραξε η ΕΕ για τη χώρα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Τα κέρδη σήμερα είναι τόσο πολλά, που και για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και για την αύξηση των συντάξεων φτάνουν. Και ανέφερε χαρακτηριστικά τα κέρδη μόνο της Εθνικής Τράπεζας κατά την περσινή περίοδο, τα οποία ισοδυναμούν σχεδόν με το σύνολο των αγροτικών συντάξεων.

Αναφορικά με την καταστροφή της παραγωγής που αντιμετωπίζουν, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε στους αγρότες: «Μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση για την απώλεια του εισοδήματος από τον ΕΛΓΑ που εσείς πληρώνετε αλλά και έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τα ΠΣΕΑ».

Καταλήγοντας ο κομμουνιστής βουλευτής θα επισημάνει: Αυτή η πολιτική δεν είναι ξεκομμένη από τη συνολικότερη αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική, που αφαιρεί εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, επιβάλλει «τρομονόμους» και αντιδημοκρατικές διώξεις, ενώ φουντώνει και την ανεργία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περικοπές στην αγροτική πολιτική επιβάλλονται από τις κοινές πολιτικές σε άλλους τομείς, προκειμένου να εξυπηρετηθούν και ενισχυθούν άλλοι τομείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η ευρωαστυνομία και ο μισθοφορικός στρατός, με αποτέλεσμα να περιορίζουν τα χρήματα που πάνε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ετσι, υπογράμμισε, δε φθάνουν μόνον η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια, χρειάζεται αγώνας συνεχής και μακροχρόνιος για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές. Κι αυτό μπορεί να γίνει αν όλοι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες συσπειρωθούμε αγωνιστικά φτιάχνοντας το δικό μας Λαϊκό Μέτωπο εξουσίας, όπως προτείνει το ΚΚΕ.


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ