Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Φοβέρες Τραμπ, τακτικοί ελιγμοί από ΕΕ

Η αφίσα της ΠΣΟ ενάντια στην επέμβαση στη Βενεζουέλα
Η αφίσα της ΠΣΟ ενάντια στην επέμβαση στη Βενεζουέλα
Τη «σκυτάλη» των απειλών κατά της Βενεζουέλας πήρε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με ομιλία του στην έδρα της αντικουβανικής μαφίας στο Μαϊάμι, μπροστά σε ένα ακροατήριο αντιδραστικών Κουβανών και Βενεζουελάνων. Την ώρα που οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συμβάλλουν στον αποκλεισμό της Βενεζουέλας, κλέβουν την πετρελαϊκή της βιομηχανία (με την κατάσχεση την προηγούμενη βδομάδα της CITGO, θυγατρικής της PDVSA στις ΗΠΑ, με ενεργητικό πάνω από 28 δισ. δολάρια) και με δεσμεύσεις λογαριασμών στο εξωτερικό στερούν από το λαό της έσοδα, διατροφικά αγαθά και φάρμακα, ο Τραμπ εμφανίστηκε από τη μια ως ο ...μέγας φιλάνθρωπος που νοιάζεται για τους πεινασμένους (προσφέροντας βοήθεια κάποιων εκατομμυρίων δολαρίων) και, από την άλλη, ως ο υπερασπιστής της ...δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε τη στρατιωτική ηγεσία της Βενεζουέλας «ότι διακινδυνεύουν τη ζωή τους και το μέλλον τους αν δεν δεχτούν την προσφορά αμνηστίας του προέδρου Γκουαϊδό (σ.σ. του αυτοανακηρυγμένου από τις 23 Γενάρη) και δεν αφήσουν να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια» και επανέλαβε ότι «όλα τα μέσα, και στρατιωτικά, είναι στο τραπέζι». Ιμπεριαλιστές και αντιδραστική αντιπολίτευση δηλώνουν ότι αυτό θα συμβεί «με το καλό ή το κακό» το Σάββατο 23 Φλεβάρη, από την Κολομβία και τη Βραζιλία. Στο πλαίσιο του επικοινωνιακού πολέμου συμβάλλει και ο γνωστός Βρετανός μεγαλοκαπιταλιστής Ρίτσαρντ Μπράνσον της «Virgin», που διοργανώνει στις 22 Φλεβάρη στη μεθοριακή πόλη της Κολομβίας Κούκουτα «φιλανθρωπική συναυλία», που εμπνεύστηκε όπως είπε από «τον αγώνα του Γκουαϊδό και του Λόπες για την ελευθερία στη Βενεζουέλα». Ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση του συνιδρυτή του ροκ συγκροτήματος «Pink Floyd», Ρότζερ Γουότερς, που υποστήριξε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί τμήμα της προσπάθειας των ΗΠΑ να παρουσιάσουν μια ψευδή εικόνα για τη Βενεζουέλα, ώστε να δικαιολογήσουν την αλλαγή του καθεστώτος, και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει χάος, ούτε δολοφονίες, ούτε φαινομενική δικτατορία. Θέλουμε πραγματικά να μετατραπεί η Βενεζουέλα σε άλλο ένα Ιράκ ή σε Συρία ή σε Λιβύη; Εγώ δεν θέλω, ούτε ο λαός της Βενεζουέλας θέλει».

Ο Τραμπ, κατά τ' άλλα, επικέντρωσε στην επίθεση «στο σοσιαλισμό που πρέπει να σβήσει από τον χάρτη» και δήλωσε όλο στόμφο ότι «οι μέρες του κομμουνισμού είναι μετρημένες στη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Κούβα» και ότι «ο σοσιαλισμός (σ.σ. που δήθεν είναι υπεύθυνος για τη φτώχεια και τη δυστυχία) δεν πρόκειται ποτέ να έρθει στις ΗΠΑ». Τον όρο «σοσιαλισμό» τον χρησιμοποιεί για τη Βενεζουέλα με αφορμή τις διάφορες διακηρύξεις της ηγεσίας της χώρας περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», που όμως δεν ανταποκρίνονται στη σκληρή καπιταλιστική πραγματικότητα, όπου το κεφάλαιο στα 20 χρόνια της «Μπολιβαριανής διαδικασίας» διατηρεί την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής σε σημαντικούς κλάδους. Η αστική τάξη που τώρα έχει ηγέτη τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ, Χουάν Γκουαϊδό, μπορεί ακριβώς γι' αυτό να δημιουργεί και πολλές τεχνητές ελλείψεις, όποτε θέλει.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστών για ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο έχουν άμεση σχέση με την προσπάθειά τους να ανακτήσουν τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο και ορυκτό πλούτο χώρας, σε βάρος των συμφερόντων ομίλων της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν κ.ά. που δρουν εκεί.

Αλληλεγγύη από την ΠΣΟ

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καταδίκασε επίσης την επίθεση των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας και κάλεσε σε διεθνή καμπάνια όλα τα συνδικάτα του κόσμου ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και τη στήριξη του λαού της Βενεζουέλας με τον τίτλο: «Ιμπεριαλιστές κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα - Οι λαοί έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν μόνοι τους για το παρόν και το μέλλον τους». Για τον λόγο αυτό έχει εκδώσει ειδική αφίσα που διακινεί στα συνδικάτα - μέλη σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας και τα καλεί να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους.

Καταγγέλλουν η Βενεζουέλα και η Κούβα

Τη νέα προκλητική παρέμβαση του Τραμπ και τις απειλές για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα κατήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ως «παραβίαση των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ που απειλεί επίσης τους λαούς της Κούβας και της Νικαράγουας». Σημειώνει επίσης ότι η Βενεζουέλα «απαιτεί την άμεση παύση όλων των μονομερών αναγκαστικών μέτρων σε βάρος της, τα οποία συνθέτουν έναν παράνομο και εγκληματικό αποκλεισμό, ενώ τονίζει προς τη διεθνή κοινότητα ότι οποιαδήποτε διατάραξη της ειρήνης στη Βενεζουέλα θα είναι ευθύνη των ρατσιστών που κυβερνάνε τις ΗΠΑ και του Προέδρου της».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, έκανε έκκληση σε συνάντησή του με τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών 108 χωρών που είναι στο νησί, να εναντιωθούν σε κάθε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

  • Από την πλευρά της, η ΕΕ, που συμμετέχει ενεργά στην ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας και αναγνωρίζει τη μαριονέτα Γκουαϊδό, εμφανίζεται για λόγους τακτικής να διαφοροποιείται σε σχέση με τη στρατιωτική επέμβαση. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι έχει δηλώσει ότι «έχουμε αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε υποστήριξη της ΕΕ ή οποιαδήποτε αποδοχή μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Βενεζουέλα».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ