Σάββατο 16 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 17 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Πρόωρες εκλογές, νέα ψευτοδιλήμματα στο λαό

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 28 Απρίλη στην Ισπανία, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού της κυβέρνησης και ενώ συνεχίζεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Καταλονία. Ο Σάντσεθ, που είχε σχηματίσει κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνη, κερδίζοντας πρόταση μομφής κατά του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, τώρα έχασε τη στήριξη τόσο των καταλανικών κομμάτων (του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος του φυγά πρώην Προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ και της σοσιαλδημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς του υπόδικου πρώην αντιπροέδρου Οριόλ Ζουνκέρας) όσο και δύο «αριστερών» βουλευτών των «Εn Marea» και «En Comum Podem», οι οποίες δεν στήριξαν τη γραμμή της συμμαχίας «Unidos Podemos», των «Ποδέμος» και της Ενωμένης Αριστεράς, όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας. Ετσι, η κυβερνητική πρόταση συγκέντρωσε μόνο 158 ψήφους (στους 350 της Βουλής, όπου οι 84 είναι του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος), ενώ το Λαϊκό Κόμμα, οι «Πολίτες» και οι αυτονομιστές με τροπολογίες συγκέντρωσαν 191, και υπήρξε και μία αποχή.

Ταυτόχρονα, το ΚΚ Ισπανίας δεν τήρησε τη δήλωσή του ότι θα ανέστελλε κάθε στήριξη και συνεργασία με την κυβέρνηση Σάντσεθ λόγω της αναγνώρισης από αυτόν του πραξικοπηματία Χ. Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα.

Πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι έγινε το παράδοξο οι Καταλανοί αυτονομιστές να ψηφίζουν ό,τι και οι «διώκτες» τους, γιατί δεν έγινε δυνατός ένας συμβιβασμός με τους Σοσιαλιστές για το ζήτημα της Καταλονίας και συνεχίστηκαν οι διώξεις τους, με τη δίκη στη Μαδρίτη που ξεκίνησε αυτήν τη βδομάδα και αναμένεται να διαρκέσει κάποιους μήνες. Η δίκη αυτή έχει ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα κατά αστών πολιτικών αντιπάλων, οι οποίοι απειλούνται με ποινές από μερικά χρόνια έως και 25 στην περίπτωση του Ζουνκέρας, επί της ουσίας όμως θέλει να «παραδειγματίσει» και να τρομοκρατήσει την όποια πραγματική λαϊκή αντίσταση.

Πάντως, από όλο αυτό το ρευστό σκηνικό στην Ισπανία διαμορφώνονται συνθήκες νέου εγκλωβισμού λαϊκών δυνάμεων στα ψευτοδιλήμματα που στήνουν όλες οι αστικές δυνάμεις. Το γεγονός μάλιστα ότι φαίνεται να ωφελείται το νέο ακροδεξιό μόρφωμα «Vox», που έκανε την εμφάνισή του στην Ανδαλουσία ως δήθεν «αντισυστημικό» και ανεβαίνει δημοσκοπικά, διευκολύνει τις συγκλίσεις των άλλων αστικών δυνάμεων σε «αντιακροδεξιό μέτωπο».

Το ΚΚ Λαών της Ισπανίας, με Γραμματέα της ΚΕ τον Αστορ Γκαρσία, με αφορμή και τη δίκη στη Μαδρίτη έχει καλέσει «τη λαϊκή - εργατική πλειοψηφία να μην παρασύρεται από ξένα συμφέροντα, σχεδιασμούς και εθνοτικούς διαχωρισμούς, και να θέσει το δικό της σχέδιο, ανεξάρτητα από τα συμφέροντα άλλων τάξεων, να συγκρουστεί με τα αστικά συμφέροντα και να έχει ξεκάθαρο το στόχο για τον σοσιαλισμό, τον μόνο δρόμο για τη χειραφέτηση και το τέλος κάθε καταπίεσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ