Σάββατο 16 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 17 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Αποκλιμάκωση της έντασης

ΠΑΡΙΣΙ - ΡΩΜΗ.--

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ναταλί Λουαζό, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πρέσβης της χώρας της στην Ιταλία, Κριστιάν Μασέ, «επιστρέφει στη Ρώμη» και ότι «ακούσαμε από πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι επέτρεψαν στους εαυτούς τους λόγια ή συμπεριφορές ειλικρινά μη φιλικές και απαράδεκτες, να δείχνουν ότι το μετάνιωσαν... Ακούσαμε τον κ. Σαλβίνι να λέει ότι δεν θέλει πόλεμο με τη Γαλλία», και κατέληξε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ιταλία χρειάζεται τη Γαλλία κι ως εκ τούτου συνεργαζόμαστε».

Είχε προηγηθεί μεσοβδόμαδα τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους Προέδρους των δύο χωρών, Εμανουέλ Μακρόν και Σέρτζιο Ματαρέλα, που «υπενθύμισαν ότι η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες μαζί δόμησαν την Ευρώπη, έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να εργαστούν από κοινού για την άμυνα και την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Θυμίζουμε ότι στις 5 Φλεβάρη ο ένας από τους δύο αντιπροέδρους της ιταλικής κυβέρνησης, ο Λουίτζι ντι Μάγιο - ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού «Κινήματος 5 Αστέρων» - βρέθηκε στο Παρίσι για να συναντήσει εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων», ενώ κι άλλα στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης όλους τους τελευταίους μήνες έχουν εκφράσει δημόσια στήριξη στα «γιλέκα», με σχόλια του τύπου «ο άνεμος της αλλαγής πέρασε τις Αλπεις», «όσο νωρίτερα πάει ο Μακρόν σπίτι του τόσο το καλύτερο» κ.λπ.

Παρά τις προσπάθειες διαφόρων να παρουσιάσουν τη συνάντηση ντι Μάγιο με τα «γιλέκα» ως επιλογή που αφορά την κομματική του ιδιότητα, η ανάκληση του Γάλλου πρέσβη για διαβουλεύσεις στο Παρίσι ήταν ενδεικτική των διαστάσεων που παίρνουν οι διμερείς εντάσεις. Αυτές εκφράζουν ευρύτερες διαφωνίες για το μείγμα διαχείρισης στην ΕΕ, τις προτεραιότητες στην οικονομική και την εξωτερική πολιτική αλλά και τη διείσδυση σε νέα χρυσοφόρα για το κεφάλαιο πεδία, όπως η Βόρεια Αφρική κ.ά. Οπως και να 'χουν τα πράγματα, η ένταση μεταξύ Παρισιού - Ρώμης είναι ενδεικτική και της μεγάλης ρευστότητας και των προβλημάτων συνοχής στην Ευρωένωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ