Σάββατο 16 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 17 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες απειλές των ΗΠΑ και για στρατιωτική επέμβαση

Καθημερινές είναι οι απειλές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, προστατών του αυτοανακηρυγμένου προέδρου - μαριονέτας Χ. Γκουαϊδό, ότι «όλες οι επιλογές - και η στρατιωτική - είναι στο τραπέζι» για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας, του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Το ίδιο αναμένεται να επαναλάβει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του τη Δευτέρα στο Μαϊάμι, την «έδρα» της αντικουβανικής μαφίας. «Αιχμή του δόρατος» της επίθεσης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους - όπου παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο η αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας, του Ιβάν Ντούκε, που βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον - είναι η «ανθρωπιστική βοήθεια» που συγκεντρώνεται στην Κολομβία, στη Βραζιλία και νησιά της Καραϊβικής και η οποία δηλώνεται ότι στις 23 Φλεβάρη «θα περάσει» στη Βενεζουέλα, «είτε με το καλό είτε με το κακό».

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι σύμμαχοί τους, που έχουν συμβάλει με τον αποκλεισμό στη Βενεζουέλα στην έλλειψη διατροφικών αγαθών και φαρμάκων, εμφανίζονται ως «φιλάνθρωποι» που «νοιάζονται για το λαό και τη δημοκρατία». Η πραγματικότητα είναι ότι επιχειρούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο και ορυκτό πλούτο Βενεζουέλας και να χτυπήσουν τα εκεί συμφέροντα ομίλων της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν κ.ά., που διεύρυναν τις μπίζνες τους τα τελευταία 20 χρόνια. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας καταγγέλλει την επιχείρηση «βοήθειας» ως προκάλυμμα στρατιωτικής επέμβασης και γι' αυτό αρνείται να τη δεχτεί. Τις τελευταίες μέρες μοιράζει τρόφιμα και φάρμακα σε διάφορες περιοχές, δεχόμενη και 933 τόνους φαρμάκων από Ρωσία, Κίνα και Κούβα, για να ξεπεραστούν τα υπαρκτά προβλήματα ελλείψεων.

Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κατήγγειλε την ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας του και τις απειλές στρατιωτικής επέμβασης, ενώ δήλωσε ότι η βενεζουελάνικη κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο και με τις ΗΠΑ και ότι συμφωνεί με τον λεγόμενο «μηχανισμό του Μοντεβιδέο», που προωθούν το Μεξικό, η Ουρουγουάη και η Βολιβία, για μια διαπραγμάτευση μεταξύ των Βενεζουελάνων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης βλέπει θετικά τη διοργάνωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ενώ προεδρικές μπορούν να γίνουν μετά το 2025.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ