Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν τον αγώνα απαιτώντας ουσιαστικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους

Με την αγωνιζόμενη αγροτιά στα μπλόκα επί 18 μέρες, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων συναντιέται σήμερα με κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών

Με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται επί 18 μέρες στα μπλόκα, πραγματοποιείται σήμερα, στις 6 μ.μ., η συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι Στ. Αραχωβίτης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Παπανάτσιου, υφυπουργός Οικονομικών, Σωκ. Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, και Τάσος Πετρόπουλος, υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οπως έχει ξεκαθαρίσει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αγωνιστικής διεκδίκησης και γίνεται για να ζητηθούν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από την κυβερνητική πλευρά επί των συγκεκριμένων αγροτικών διεκδικήσεων.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο της "εξόδου από τα μνημόνια" και της "ανάκαμψης της οικονομίας", τα οποία επικαλούμενη η κυβέρνηση ψήφισε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 κονδύλι 1,1 δισ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο, ή για επιστροφή φόρου καυσίμων σε μερικές δεκάδες εφοπλιστές, βιομηχάνους, ξενοδόχους, ιδιωτικές κλινικές, αεροπορικές εταιρείες, την καλούμε να δείξει την ίδια ευαισθησία και να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματα επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων».

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο μνημείο του Κιλελέρ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο μνημείο του Κιλελέρ
Να υπενθυμίσουμε ότι κάτω από την πίεση των μπλόκων και της κλιμάκωσης των τελευταίων ημερών σε πανελλαδικό συντονισμό, η κυβέρνηση δέχτηκε τελικά η συνάντηση να γίνει με κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών, όπως ζητούσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία απέρριπτε τις συνεχείς προσχηματικές προσκλήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για «διάλογο» μόνο μαζί του.

Κινητοποίηση στο μνημείο του Κιλελέρ

Σηματοδοτώντας την αποφασιστικότητα της αγροτιάς να επιμείνει αγωνιστικά στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων της, το μπλόκο της Νίκαιας οργάνωσε χτες το απόγευμα κινητοποίηση στο μνημείο του Κιλελέρ. Αγρότες ξεκίνησαν με αυτοκίνητα από τον κόμβο της Νίκαιας και, διανύοντας μια απόσταση 15 χιλιομέτρων, περίπου, έφτασαν στο μνημείο του Κιλελέρ, όπου εκπρόσωπος του μπλόκου κατέθεσε στεφάνι.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, που φώναζαν το σύνθημα «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, τόνισε:

«Τότε οι κολίγοι της Θεσσαλίας, με πρωτεργάτη τον Μαρίνο Αντύπα, μέσα από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες, κατάφεραν να πάρουν δική τους τη γη που καλλιεργούσαν για λογαριασμό των τσιφλικάδων. Σήμερα, 110 χρόνια σχεδόν μετά το Κιλελέρ, η γη και η παραγωγή συγκεντρώνονται όλο και σε λιγότερα χέρια. Εδώ και δεκαεπτά μέρες, στο μπλόκο της Νίκαιας και σε μπλόκα σ' όλη την Ελλάδα, δίνουμε αγώνα επιβίωσης, παλεύοντας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα που έχουμε, να μην ξεκληριστούμε και να μη γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι στα μεγάλα τσιφλίκια που ξαναδημιουργούνται σιγά σιγά, όχι μόνο στον θεσσαλικό κάμπο αλλά σε όλη τη χώρα.

Και από το χώρο του Κιλελέρ, όπως και από τα μπλόκα τόσες μέρες, δηλώνουμε πως στη συνάντηση που θα έχουμε με το κυβερνητικό κλιμάκιο, θα απαιτήσουμε λύσεις στα οξυμένα προβλήματά μας, ικανοποίηση των αιτημάτων μας, ώστε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε, να μπορούμε να πληρωνόμαστε τον μόχθο και τον ιδρώτα μας, αλλά, στην πορεία, ο πλούτος που παράγουμε να γίνει δικός μας, να γίνουμε πραγματικοί αφέντες αυτού του πλούτου. Γιατί δυστυχώς σήμερα στην ουσία είμαστε σύγχρονοι εργάτες γης για βιομηχανίες, για εκκοκκιστές, για εμπόρους που παίρνουν κοψοχρονιά τη σοδειά μας, την παραγωγή μας και την πουλάνε βέβαια πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση.

Συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε στην κυβέρνηση και πάνω απ' όλα το στέλνουμε σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους που πρέπει να καταλάβουν ότι η δική τους συμμετοχή, ο δικός τους αγώνας - όπως έγινε τότε έτσι και τώρα - μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Γι' αυτό δεν πρέπει να κάθονται στον καναπέ των σπιτιών τους περιμένοντας λύσεις.

Υπάρχουν και κάποιοι αγρότες οι οποίοι παίζουν υπονομευτικό ρόλο, όπως αυτοί που λίγες ώρες πριν από τη δική μας συνάντηση με την κυβέρνηση, θα έχουν "πριβέ" συνάντηση με εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Εμείς που βρισκόμαστε στα μπλόκα, όλοι όσοι συντονιζόμαστε με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δηλώνουμε από δω, από το Κιλελέρ, ότι αν στη συνάντηση δεν υπάρξουν κυβερνητικές απαντήσεις και δεσμεύσεις για τα αιτήματά μας, θα υπάρχει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μέχρι την τελική νίκη».

Παραμένουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα

Παράλληλα, τη μάχη στα μπλόκα συνεχίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα.

Στη Μακεδονία παραμένουν τα μπλόκα: Στην Ημαθία στη διασταύρωση της Νάουσας και στον κόμβο της Κουλούρας. Στη Θεσσαλονίκη στα διόδια των Μαλγάρων και στο Δερβένι, ενώ χτες βγήκαν και αγρότες από την ανατολική Θεσσαλονίκη στα Πράσινα Φανάρια. Στην Κατερίνη στο ύψος της «Ελιάς» (δημοτική οδός Εθνικού Σταδίου). Στην Πέλλα, στον κόμβο Γυψοχωρίου. Στη Φλώρινα, στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο. Στις Σέρρες, στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου.

Στην Πρέβεζα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής παραμένουν στο μπλόκο στον Λούρο.

Στη Φθιώτιδα, οι αγρότες παραμένουν παρατεταγμένοι στον κόμβο της Πελασγίας και στην Αιτωλοακαρνανία στο μπλόκο που έχουν στήσει στο Χαλίκι.

Στην Αχαΐα έχει στηθεί νέο μπλόκο, στη διασταύρωση της Βιομηχανικής Ζώνης Πατρών στην Εθνική οδό Πάτρας - Πύργου με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας, Ωλενίας και δήμου Πάτρας.

Στην Ηλεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν συγκεντρωμένοι στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, επί της Εθνικής οδού Πύργου - Πατρών, ενώ στη Μεσσηνία παραμένουν τα δύο μπλόκα που έχουν στηθεί, στον Σταθμό της Μεσσήνης και στο Χανδρινό.

Στην Κρήτη παραμένουν τα μπλόκα στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά και στον κόμβο Πραιτωρίων στο Ηράκλειο.

Τέλος, στη Λέσβο, σήμερα, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί παναγροτικό παλλεσβιακό συλλαλητήριο, στις 11.30 π.μ., στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης (πλατεία ΙΚΑ), με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ