Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στο Κουτσόχερο

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο επισκέφτηκε τη Δευτέρα 11/2 κλιμάκιο της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας, Πέτρο Κρίκη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας και υποψήφιο δήμαρχο Λάρισας, Χρήστο Μπίκα και Ζήση Γκαραλιάκο, μέλη του Τομεακού Γραφείου Λάρισας του Κόμματος. Με βάση τα κοντέινερ που είναι τοποθετημένα, υπολογίζεται ότι στο κέντρο φιλοξενούνται σήμερα κοντά στους 1.300 πρόσφυγες - ο κύριος όγκος είναι Σύροι και λιγότεροι Αφγανοί, Ιρακινοί και άλλων εθνικοτήτων - από τους 500 είναι έως 18ετών και οι 270 παιδιά έως 12 ετών.

Από τις συζητήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ με τους πρόσφυγες, αναδείχθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καταυλισμός και τα οποία δυσκολεύουν αφάνταστα τη διαβίωσή τους. Προβλήματα όπως:

  • Οι 65 μαθητές του νηπιαγωγείου, πέραν του ότι στοιβάζονται μέσα σε κοντέινερ, έχουν να αντιμετωπίσουν και την ελλιπή θέρμανση, με κλιματιστικά που στις μέρες με χαμηλές θερμοκρασίες δεν ζεσταίνουν το χώρο. Σε ό,τι αφορά το «προαύλιο», πρόκειται για «οργωμένο σκάμμα», με χαλίκια περιμετρικά. Το σχολείο αναγκάζονται να το καθαρίζουν μόνοι τους οι εκπαιδευτικοί, λόγω αναρρωτικής άδειας της καθαρίστριας, όπως έκαναν και στο προηγούμενο διάστημα για τις μέρες που δεν υπήρχε καθαρίστρια.
  • Η έλλειψη μεταφραστών δυσκολεύει την επικοινωνία του προσωπικού με τους πρόσφυγες, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και τεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ λείπουν ακόμα και αναλώσιμα υλικά και μέσα που χρειάζονται καθημερινά οι πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να τα αγοράζουν οι ίδιοι.
  • Προβληματικές είναι οι συνθήκες υγειονομικής κάλυψης. Μέχρι το Γενάρη του 2018, οι πρόσφυγες βρίσκονταν υπό τη φροντίδα των «Γιατρών του Κόσμου», ενώ τώρα την ευθύνη έχει το ΚΕΕΛΠΝΟ, με έναν μόνο γιατρό έως το μεσημέρι. Η μεταφορά ασθενών στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες, αποτελεί πρόβλημα, ενώ η έλλειψη μεταφραστή δυσκολεύει την επικοινωνία των προσφύγων με τους γιατρούς και τους άλλους εργαζόμενους των νοσοκομείων.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι το Κόμμα δεν θυμάται τους πρόσφυγες μόνο κατά τις επισκέψεις στους χώρους φιλοξενίας, αλλά 365 μέρες το χρόνο, κάθε μέρα, σε κάθε βήμα της δράσης του, αναφέρθηκαν στην υποκρισία της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, που μιλούν για τους πρόσφυγες με αφορμή κάποιες επετείους, ενώ είναι συνένοχοι στο δράμα τους. Παράλληλα, σημείωσαν ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί το Μεταναστευτικό για να ενισχύσει τα κάλπικα δίπολα, στην ΕΕ και στην Ελλάδα, ανάμεσα σε «προοδευτικούς» και «συντηρητικούς», «ανθρωπιστές» και «ακροδεξιούς», «λαϊκιστές» και «αλληλέγγυους», κρύβοντας ότι η πολιτική της ΕΕ και στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό επιβάλλεται από τις ανάγκες και το σχεδιασμό του κεφαλαίου και ότι είναι μέρος των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που οξύνονται παγκοσμίως και στους οποίους η Ελλάδα διεκδικεί αναβαθμισμένη εμπλοκή.

Τέλος, καταγγέλλοντας ότι το αρμόδιο υπουργείο της κυβέρνησης, ενώ γνωρίζει την κατάσταση, δεν λαμβάνει μέτρα για τη δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών για την αξιοπρεπή φιλοξενία των προσφύγων, κάλεσαν τους μετανάστες να οργανωθούν στα συνδικάτα και να διεκδικήσουν μαζί με τους Ελληνες τα δικαιώματά τους, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τους πρόσφυγες και τους εργαζόμενους στη δομή ότι θα φέρουν τα σοβαρά αυτά προβλήματα στη Βουλή, στο Δημοτικό Συμβούλιο, και θα τα εντάξουν στις διεκδικήσεις του μαζικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ