Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
135 χρόνια από τη γέννηση του Κώστα Βάρναλη

135 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη στον Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας.

«Της ζωής μου τα δυο μεγάλα σφάλματα τα πλέρωνα εβδομήντα χρόνια. Πρώτο: ζητούσα την αλήθεια σ' ό,τι μάθαινα· και δεύτερο: την έλεγα στα πλήθη». Ετσι έγραψε σ' ένα απ' τα τελευταία του ποιήματα («Ακροτελεύτιον») και έτσι έπραξε ο Κώστας Βάρναλης, ο πρώτος από τον κύκλο των ριζοσπαστικοποιημένων ποιητών του καιρού του, που μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη νικηφόρα Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με το έργο του «Φως που καίει» μετουσίωσε την κομμουνιστική ιδεολογία σε ποιητικό λόγο. Ο Βάρναλης, ανταμώνοντας με την κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και τους κομμουνιστές, έκανε στην άκρη τη «βολή» του και τα «υψηλά» και «ιερά» ιδανικά της αστικής τέχνης και στρατεύτηκε με τα κομμουνιστικά ιδανικά. Εθεσε την ποίησή του στην υπηρεσία του λαού και έγινε «ξυπνητήρι» του.

Προς τιμήν του Κ. Βάρναλη, η ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποίησε το 2011 Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Κώστας Βάρναλης: Φως που πάντα καίει» και τα πρακτικά του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Εκεί σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μελέτη για τον Βάρναλη απευθύνεται «στον καθένα που ενδιαφέρεται να γνωρίσει και να κατανοήσει την πρωτοπόρα τέχνη της εποχής μας μέσα από το έργο ενός από τους σημαντικότερους πρωτεργάτες της (...) Η ζωντανή, αμεσολάβητη, ζουμερή, σταράτη, σατιρική γλώσσα του Κώστα Βάρναλη συνομιλεί άμεσα με το λαό. Δεν καταγράφει, δεν διαπιστώνει, δεν παρηγορεί. Κόβει σαν μαχαίρι. Είναι ένα αισθητικό - πνευματικό όπλο, ένας ακλόνητος οδηγός στον ταξικό αγώνα».

«Από τη Βία λυτρών' η Βία, όχι η άρνηση κι η καλωσύνη

και το ξετύλιγμα τ' αργό».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org