Τρίτη 1 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Διεκδικούν μετεγγραφή στα ελληνικά πανεπιστήμια

Σιωπηρή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκατοντάδες σπουδαστές που φοιτούν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Γιουγκοσλαβίας και οι γονείς τους, ζητώντας την άμεση μεταγραφή τους στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, λόγω του βεβαρημένου οικολογικού περιβάλλοντος και της άσχημης κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική χώρα ως φυσική απόρροια των πρόσφατων ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών.

Οπως δηλώνουν οι φοιτητές, παρά τις συνεχείς κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν από το προηγούμενο καλοκαίρι η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση κωφεύει στο αίτημά τους, με εξαίρεση αυτών της Πρίστινα, που ήδη έχουν μετεγγραφεί. Ενώ η κυβέρνηση και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθούν να τους εμπαίζουν, παραπέμποντας την επίλυση του προβλήματός τους στις Πρυτανικές αρχές των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, η κατάσταση που επικρατεί στις πόλεις της Γιουγκοσλαβίας, λόγω της μόλυνσης που έχει υποστεί το περιβάλλον από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς είναι δραματική. Η εγκληματικότητα, λόγω της ανέχειας έχει φτάσει στα ύψη, ενώ σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα και το νερό η χρησιμοποίησή τους είναι παντελώς απαγορευμένη.

Αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσής τους ο τριτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Νόβι-Σαντ Νίκος Βάσιος δηλώνει: «Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη Σερβία είναι πραγματικά τραγική. Τίθεται πραγματικά σε κίνδυνο η υγεία μας από την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, και με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, με τους βομβαρδισμούς, με τις βόμβες εξασθενημένου ουρανίου και με όλα τα άλλα χημικά που έχουν πλήξει τη Σερβία. Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα διαβίωσης, δεν έχουμε τροφή, δεν έχουμε φαγητό και οι γονείς μας είναι αναγκασμένοι να μας στέλνουν νερό και τροφή κάθε εβδομάδα».

Οι φοιτητές και οι γονείς τους δηλώνουν πως αυτή τη φορά είναι αποφασισμένοι να επιλύσουν το πρόβλημά τους, διεκδικώντας το αίτημά τους με ακόμη μεγαλύτερες κινητοποιήσεις, που θα διοργανωθούν σύντομα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εξω από το Βελιγράδι δολοφόνε Λεβί!»(2017-05-12 00:00:00.0)
Προσφορά για πυραύλους S - 300 είχε ο Μιλόσεβιτς πριν τους βομβαρδισμούς του 1999(2014-06-12 00:00:00.0)
Μαζική και δυναμική απάντηση ενάντια σ' όσους προκαλούν τον πόλεμο(2001-01-05 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν δεύτερο γύρο επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία(2000-03-03 00:00:00.0)
Κυβερνητικό ξύλο και προεκλογικές υποσχέσεις(2000-02-16 00:00:00.0)
ΠΟΙΑ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ;(1999-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ