Τρίτη 1 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εβδομάδα απεργιών για τους εκπαιδευτικούς

Απεργούν 3-4 Φλεβάρη οι καθηγητές, στις 3 Φλεβάρη οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τη συρρίκνωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας εξαιτίας της «μεταρρύθμισης», επισημαίνει η ΟΛΜΕ

Η ανάγκη πιο μαζικών και συντονισμένων αγώνων είναι σήμερα ακόμη πιο αναγκαία για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης - ΕΕ
Η ανάγκη πιο μαζικών και συντονισμένων αγώνων είναι σήμερα ακόμη πιο αναγκαία για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης - ΕΕ
Απεργούν στις 3 και 4 Φλεβάρη οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με κεντρικό αίτημα την κατάργηση των νόμων 2525 και 2640. Την Πέμπτη 3 Φλεβάρη η ΟΛΜΕ διοργανώνει στις μεγάλες πόλεις της χώρας απεργιακά συλλαλητήρια από κοινού με τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που την ίδια μέρα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο ξεκινά στις 11 π.μ. από τα Προπύλαια και στο πλευρό των απεργών καθηγητών θα βρεθούν και μαθητές με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας.

Σε νέες κινητοποιήσεις καλεί τους μαθητές το Συντονιστικό Ημερήσιων Σχολείων της Θεσσαλονίκης, που αποφάσισε να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι εκπαιδευτικοί. Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης διοργανώνεται με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονέων στις 11πμ στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Χτες, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ κατήγγειλαν την κυβερνητική επίθεση ενάντια στη δημόσια δωρεάν παιδεία και τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών αναφέρθηκαν και στις επιτροπές Καζάζη και Μπλέσιου, λέγοντας ότι χρησιμοποιούνται για αποπροσανατολισμό.

Για μια ακόμα φορά επισήμαναν τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης και τις τραγικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της «μεταρρύθμισης», αναφερόμενοι ειδικότερα στις ελλείψεις βιβλίων στα ΤΕΕ και τη συρρίκνωση και κατάργηση σχολείων, ενώ έκαναν λόγο και για οφειλές δεδουλευμένων του υπουργείου προς τους εκπαιδευτικούς.

Η ΟΛΜΕ εκτιμά ότι εξαιτίας της «μεταρρύθμισης», ο αριθμός των αποφοίτων του λυκείου θα μειωθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, πριν την εφαρμογή της «μεταρρύθμισης» έπαιρναν απολυτήριο από όλους τους τύπους του λυκείου περίπου 120.000 μαθητές. Φέτος, στη Γ` Λυκείου φοιτούν 74.000 μαθητές, από τους οποίους υπολογίζεται ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των πανελλαδικών εξετάσεων και να πάρουν απολυτήριο (μετά και από την κατάργηση των ανεξεταστέων) περίπου 65.000. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα το ποσοστό του πληθυσμού μεταξύ 25 και 59 ετών που τέλειωσαν το λύκειο είναι 32,4% με μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 39,8%.

Η ΟΛΜΕ συνέδεσε τα προβλήματα που υπάρχουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και με την πολιτική υποχρηματόδοτησης. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), η Ελλάδα έρχεται τελευταία σε δαπάνες ανά μαθητή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 1.950 δολάρια Αμερικής ετησίως, ενώ ο μέσος όρος είναι 4.928 δολάρια (στοιχεία του 1998).

Λείπουν εκπαιδευτικοί στον Πειραιά

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να λείπουν εκπαιδευτικοί από τα σχολεία, ενώ αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια σημαντικά και ο αριθμός των αναπληρωτών, που σύμφωνα με την ΟΛΜΕ είναι περίπου 13.000-14.000. Στο θέμα των κενών σε εκπαιδευτικούς αναφέρεται σε ανακοίνωσή της και η ΕΛΜΕ Πειραιά. Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Πειραιά τονίζει ότι σήμερα, τέλος Γενάρη, υπάρχουν ακόμα 124 θέσεις κενές στα σχολεία του Πειραιά, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί χιλιάδες διδακτικές ώρες μέχρι τώρα. «Πολλές δε απ' αυτές είναι ώρες μαθημάτων στα οποία οι μαθητές θα εξεταστούν τον Ιούνιο για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Ειδικότερα για τα ΤΕΕ, τα οποία αφορά ένα μεγάλο μέρος των κενών (102 κενά), η ΕΛΜΕ τονίζει ότι «αυτό οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμισή τους και διώχνει τους μαθητές από αυτά, σπρώχνοντάς τους στα αντίστοιχα ιδιωτικά». «Οσο δε αφορά τις δηλώσεις του υφυπουργού κ. Ανθόπουλου στη Βουλή, ότι για την κατάσταση αυτή φταίνε οι διευθυντές των σχολείων, αυτές εντάσσονται στη συνηθισμένη τακτική του υπουργείου να μετακυλά τις ευθύνες του στις πλάτες του κλάδου. Οι δηλώσεις αυτές πέρα από απαράδεκτες είναι και αστείες, γιατί οι διευθυντές δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Ισως όμως η ουσία τους να βρίσκεται στη διάκριση που κάνει για εκείνους που διαμαρτύρονται», τονίζει η ΕΛΜΕ Πειραιά.

  • Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης καλούν και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αύριο προγραμματίζουν και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 7 το απόγευμα, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Χτες το απόγευμα, εκπαιδευτικοί επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια πορεύτηκαν στη Βουλή.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει(6/6/2013)
Και αυτή τη βδομάδα στους δρόμους(16/10/2006)
Πανεκπαιδευτική απεργία τη Δευτέρα(4/10/2003)
Κενά, ελλείψεις καθηγητών...άφαντα τα βιβλία(13/10/2000)
Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 26 Νοέμβρη(19/11/1998)
Αποφασίζουν κινητοποιήσεις οι καθηγητές(27/11/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org